Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 22. szerda
Hírek témák szerint

GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. június 27., vasárnap 17:47

Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozója - Településüzemeltetési szekció
A találkozó délutáni szekcióülésén Bencsik János energiaügyi és otthonteremtési államtitkár, Tatabánya volt polgármestere beszélt a településüzemeltetési feladatokról, kihívásokról. Mint mondta, jelentős problémát okoz, hogy az önkormányzatokat érintő kérdések nincsenek egy kézben, az egyes feladatokat más-más tárca koordinálja. Tájékoztatójában kitért arra, hogy a jövő hét elején sorra kerülő kormányülésen véglegesítik, hogy az egyes feladatokkal melyik tárca foglalkozik a jövőben.
A legfontosabb feladatokat röviden úgy összegezte: a települések üzemeltetését biztonságosabbá és takarékosabbá kell tenni, valamint a mennyiségi helyett a minőségi fejlesztésekre kell törekedni. Ez a pályázati rendszerre is érvényes. Ennek érdekében a következő időszakban felülvizsgálják és átcsoportosítják a jelenlegi pályázati konstrukciókat, és a jövő év elejére a jelenlegi közel 500 pályázatból mindössze 100- 150 marad. Ezeket áttekinthetőbbé teszik. Emellett sor kerül majd a közbeszerzési törvény módosítására is, mégpedig úgy, hogy az önkormányzatoknak a jelenleginél nagyobb lehetőségük legyen a fejlesztések során a helyi vállalkozások bevonására. Bencsik János fontosnak nevezte, hogy előtérbe kerüljenek az energia felhasználást csökkentő beruházások, fejlesztések.


Működőképesebb, a feladatokra jobban koncentrálni tudó önkormányzatok kellenek – mondta dr. Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára, aki az önkormányzati rendszer hibáival kezdte előadását. Ezek közül a szétaprózottságot és az integráció hiányát említette, valamint azt, hogy – bár 1990-ben bekerült a törvénybe a feladatkörök telepítésének differenciálhatósága, ez a valóságban nem működik. Szintén problémaként említette az önkormányzatok eladósodottságát.
A TÖOSZ főtitkára bemutatta azt a programot is, amit a szövetség a Norvég Alap támogatásával valósított meg. A Polgármesteri Akadémia célja, hogy az oktatás, a szociális szféra, az egészségügy és a környezetvédelem területén segítse a településvezetők munkáját. Mint megtudtuk, ősszel elindítják azt a programot is, amit a képviselő-testületek számára készítettek.


A korszerű, energiahatékony fejlesztés egyik kiemelt példáját mutatta be a résztvevőknek Zsadányi Lászlóné, Hernád polgármestere. A településen a közvilágítás fejlesztése mellett a községháza, a művelődési ház, valamint az általános iskola korszerűsítése történt meg. A geotermikus energia bevonásával 50 százalékos energia-megtakarítást értek el. A jövőben az egészségügyi intézményekben és egy óvodában terveznek ilyen jellegű fejlesztést.


A korszerű fejlesztések között mutatták be a nemrég átadott Kerepes Ökörtelek-völgyi hulladékkezelő központot is. A létesítményt, ami a Zöld Híd Program részeként valósult meg, és mintegy 200.000 ember hulladékának kezelését oldja meg, Gyenes Szilárd, a program vezetője mutatta be. Úgy fogalmazott: Ez a projekt jó példa arra, hogy egy település is lehet jó gazda, hiszen a jövőben a legkorszerűbb technológia segítségével csökkentik töredékére a lerakásra kerülő kommunális hulladékot.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.