Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2021. január 22. péntek
Hírek témák szerint

ESZTERGOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. május 27., péntek 19:06

2011 Európában az önkéntesség éve, Esztergomban a büntetésé
Az esztergomi képviselő-testületben többséggel rendelkező fidesz frakció által elfogadott, a helyiek által csak „büntető költségvetésnek” nevezett büdzsében a képviselők szándékosan 0 forinttal tervezték be a zöldfelületek és játszóterek gondozását, valamint az illegális szemétlerakók felszámolását. A tavalyi önkormányzati választások előtt, még az akkori polgármester, Meggyes Tamás készítetett egy közvélemény kutatást. Ebből az akkori vezetés számára kiderült, hogy a városlakók mely szempontok alapján ítélik meg elsősorban a polgármester munkáját. A felmérésben a közterületek általános állapota, a zöldfelületek karbantartása, a játszóterek állapota, az útkátyúzás, vagy a szemétszállítás kérdése volt a meghatározó. A helyi fidesz elmúlt félévi aknamunkáját figyelembe véve nem véletlen, hogy éppen ezekre a feladatokra nem szavaztak meg forrást. Ez a Meggyes-csoport által előre betervezett kommunikációs „bomba” természetesen nyár elején robban, amikor a zöldfelületekre hatványozott figyelmet kell fordítani, de a tavasz végén jelentkező kátyúk is mostanra lesznek elviselhetetlenek.
A civil szervezetek, magánemberek, vállalkozók is rájöttek a helyi fidesz által előre bekódolt csapda veszélyeire, így egy önkéntes városgondnok és a polgárok segítségével az elmúlt hónapokban jól szervezett takarítás, szemétszedés, és fűnyírás valósult meg Esztergomban. A város utcái tisztábbak, mint valaha, a közterületeken civilek nyírják a füvet, melyet aztán önkéntes segítők szállítanak biokertészetbe. Miután a virágosításra sem szántak  pénzt a fideszes képviselők, esztergomiak adományából vásároltak palántákat a polgárok, és maguk kezdték kicsinosítani a belvárost – mára több, mint 10 helyszínt beültetve nyári virágokkal. Ezt a „gerillakertészkedést” a Polgármesteri Hivatal egyik osztályvezetője – Meggyes Tamás élettársa – nem nézi jó szemmel, és a hivatali apparátus alatta dolgozó munkatársainak feladatként kiadta, hogy a közterületen „engedély nélkül” virágot ültető polgárokat szabálysértési eljárás alá vonják.
Esztergomban nem csak a képviselő-testület működik alkotmányellenesen, hanem az önkéntes munkát végzőket is a jog eszközével kívánják sújtani. Az önkéntesség azt jelenti, hogy az emberek a közösség érdekében saját szabadidejükből és anyagi javaikból áldoznak, valamint munkájukkal járulnak hozzá ahhoz, környezetük szebbé, élhetőbbé váljon. Ez az önkéntesség évében nem hogy üldözendő lenne, hanem kifejezetten elismerést kiváltó tevékenység. Esztergom esete jól példázza, hogy Magyarország sorsának jobbra fordulásához is szükség van az összefogásra. Felettébb furcsa, hogy a kormányzópárti többség szavazta meg a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatot, de tetteivel - legalábbis itt Esztergomban - nem annak szellemében cselekszik. Itt az ideje, hogy ennek véget vessenek. Esztergom azt szeretné, hogy újra a választópolgárok dönthessenek saját sorsukról.
Tétényi Éva
Esztergom, Esztergom-Kertváros
és Pilisszentlélek polgármestere
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.