Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. szeptember 25. péntek
Hírek témák szerint

NAGYATÁD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. június 30., csütörtök 18:07

Csatornahálózat révén korszerűsödhet 9 település
Kilenc település csaknem húszezer lakosának életminőségét javító környezetvédelmi fejlesztés előkészítése fejeződött be a Rinyamenti Kistérségben. Elnyerte végső formáját az a pályázati dokumentáció, amely Nagyatád és környékének szennyvízcsatorna-hálózata, valamint a város szennyvíztelepének fejlesztési terveit tartalmazza.
                 
A Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás létrehozásával Bakháza, Görgeteg, Háromfa, Kutas, Lábod, Ötvöskónyi, Rinyaszentkirály, Tarany és a térségi központ Nagyatád fogott össze annak érdekében, hogy az utóbbi évek legnagyobb beruházását megvalósítsa. Az elmúlt másfél év során az Európai Unió támogatásával teljesítették a pályázati rendszer második fordulójához vezető feltételeket: lezárultak a szükséges vizsgálatok, elkészültek a tanulmányok, a kiviteli tervek, beszerezték a hatósági engedélyeket, elindították a közbeszerzési dokumentáció kidolgozását.
 
A környezet megóvását és 9 település lakosságát szolgáló csatornaépítést, valamint a szennyvíztisztító telep fejlesztését jelenti a beruházás – mondta Ormai István, a Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás elnöke. – Ez a cél vezette az előkészítő szakasz munkáját, amely során a műszaki, szakmai feladatokat elismert szakemberekből álló csapat végezte, ám nem kevés felelősség jutott a települési vezetőknek is. A társulást alkotó települési önkormányzatok polgármestereinek és képviselőinek jelentős szerepük van abban, hogy a lakosság körében 80 %-os támogatottságot regisztrálhattunk, amellyel megalakulhatott a csatornaépítő közösség, a Rinyamenti Víziközmű Társulat.
 
A társulás elnöke elmondta, hogy az ingatlantulajdonosokból alakult víziközmű társulat a beruházáshoz szükséges lakossági önerő biztosítását szolgálja. A szennyvízhálózatra való csatlakozás ingatlanonként 260.000 Ft-os hozzájárulást kíván meg a lakosoktól. Az összeg összegyűjtését lakás-takarékpénztári konstrukció teszi lehetővé: havi 1.950 Ft megfizetésével 100 hónap alatt 195.000 Ft gyűlik össze, s e megtakarítást 30 %-os állami támogatás egészíti ki a szükséges 260.000 forintra. Bakháza, Görgeteg, Háromfa, Kutas, Lábod, Nagyatád, Ötvöskónyi, Rinyaszentkirály és Tarany lakói komoly kihívást vállaltak annak reményében, hogy komfortosabb életkörülményeket teremthetnek maguknak, s egy tisztább, egészségesebb környezetet biztosíthatnak gyermekeiknek.
 
A 9 települést érintő szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésének, valamint Nagyatád szennyvíztisztító telepének fejlesztési költsége összesen 4 milliárd 985 ezer forint, amely forrás előteremtéséhez csak az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával nyílhat lehetőség. Bírálat és támogatási döntés után 2012 első negyedévében meg is kezdődhet a térség infrastruktúráját megújító beruházás. A meglévő szennyvíztisztító telep a bővítés és korszerűsítés után alkalmas lesz a társulást alkotó települések szennyvízének fogadására, az új, korszerű technológia megszünteti a zavaró környezeti hatásokat. A szakemberek a földrajzi elhelyezkedést figyelembe véve három irányból érkező főágat terveztek, melyek a központi telepre tartanak. A települések belterületén gravitációs gyűjtőcsatornákon és bekötőágakon keresztül gyűlik össze a szennyvíz. A települések mélypontjaihoz szennyvízátemelő aknák kerülnek, melyekből nyomócsövön továbbítódik a szennyvíz a helyi végátemelők felé, majd a végátemelők nyomócsövein a szennyvíztisztító telep felé halad a szennyvíz.


1 csatolt kép Ormai István, a Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás elnöke tájékoztatta a sajtó munkatársait
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.