Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XVIII. kerület - Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata
2011. szeptember 22., csütörtök 17:43

Sajtóközlemény
Kossuth tér átalakítására kiírt ötletpályázat eredményeit ismertették a szeptember 22-én megtartott sajtótájékoztató keretében a XVIII. kerületben. A zsűri 27 beadott munka közül választotta ki a legjobbakat. A terveket októbertől a kerületben több helyszínen kiállítják. Az eseményen beszédet mondott Ughy Attila, polgármester, országgyűlési képviselő és Kirrné Feicht Ágnes, a bíráló bizottság elnöke.
Budapest XVIII. kerület, Pestszentlőrinc – Pestszentimre Önkormányzata Kossuth tér és környezetének kialakítására nyílt, titkos ötletpályázatot hirdetett meg. A pályázat célja, hogy a kiíró megtalálja a pályázat kapcsán beérkezett ötletek közül azokat, amelyek alapját képezhetik a későbbiekben készítendő, végleges tervnek.

A XVIII. kerületi Kossuth tér hatalmas, egybefüggő zöldfelület Pestszentlőrinc egyik legértékesebb területegységének számít. A Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium előtti tér kedvelt pihenője a diákoknak és a sétálóknak, ám ésszerű átalakítással több funkciót is el tudna látni. Ezért írt ki júliusban ötletpályázatot az önkormányzat.
A felhívásból kiderül, a kiíró erősíteni szeretné a tér közösségi funkcióját, ugyanakkor esztétikussá és praktikussá tenni a Kossuth tér és a szomszédos területek kapcsolatát. A bíráló bizottság két napon keresztül zsűrizte a pályaműveket és olyan szempontok alapján döntött, mint funkcióknak való megfelelés, növényalkalmazás, famegtartás, fenntarthatóság, környezettudatosság, közösségi funkció erősítése, kreatív kialakítás, hely szellemének továbbélése, minőségi megoldások, térkapcsolatok, gazdaságosság.
A pályaművek bírálatánál a bizottság kiemelt figyelmet fordított az egyedi, azonban a terv stílusához szervesen illeszkedő megoldások meglétére és nem támogatta az indokolatlanul költséges, nehezen fenntartható megoldású terveket. A pályázat kiírója három díjat osztott ki, és egy munkát kiemelt, míg kettőt megvétellel értékelt.
Ezekből épül majd fel a Kossuth tér átalakításának végleges terve. Az ötletelés folytatódik, hiszen ezután a lakosság is elmondhatja véleményét, ő hogyan képzelné egpestszentlőrinc-Pestszentimre központját, amely méltán lenne a kerület kiemelt parkja. Részletek október 3-tól a a lenti linken lesznek olvashatóak.

A pályázat végeredménye:
I. helyezett a 17. sorszámú pályamű, szerzői: Sajtos Gábor, Virág Péter, Páll András, Vastagh Gabriella - SAGRA Architecht Kft.   


II. helyezett a 21. sorszámú pályamű, szerzői: Steffler István, Csákó Edina, Helfrich Franciska, Szentesné Dandé Eszter - Garten Studio Kft.    

III. helyezett az 5. sorszámú pályamű, szerzői: Somosi János, Selényi György, Pásztor Ádám, Doka László, T. Geiger Nóra, K. Boda Ilona, Haász Ferenc, Mechle Balázs
Kiemelt megvételben részesült a 27. sorszámú pályamű, szerzői: Szakács Barnabás, Komlósné Hlatky Katalin, Boda Ilona, Vonnák Kata, Lizicai Sándor, Fehér Gábor, Jancsó Márton, Kő Boldizsár - Lépték – Terv Tájépítész Iroda, míg megvételt nyert a 3. sorszámú pályamű, szerzői: Csontos Csenge, Gyüre Borbála, Lád Gergely, Massány Edina, valamint a 7. sorszámú pályamű, szerzői: Balogh Andrea, Majoros Csaba, M. Gillemot Éva, Hosszú Miklós - 4D Tájépítész Iroda, DMSC – Design


A tervek az alábbi időpontokban és helyszíneken lesznek megtekinthetőek:
Rózsa Művelődési Ház: 2011. október 3. - 2011. november 2.
Városháza Galéria: 2011. november 7. – 2011. november 19.
Kondor Béla Közösségi Ház: 2011. november 21. – 2011. december 11.
Pestszentimrei Közösségi Ház: 2011. december 12. – 2012. január.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.