Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. április 9. csütörtök
Hírek témák szerint

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2009. július 29., szerda 15:33

Elektromos buszok készülhetnek Debrecenben
Együttműködési készségüket kifejező szándéknyilatkozat köttetett az Inter Tan-Ker Zrt. és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata között 2009. július 29-én arról, hogy a cég elektromos autóbuszokat gyártó összeszerelő üzemet kíván létrehozni két éven belül a városban.

A szándéknyilatkozatot a cég képviseletében Kossa György vezérigazgató, a város képviseletében pedig Kósa Lajos polgármester írta alá a debreceni repülőtér területén rendezett sajtótájékoztató keretében. A debreceni helyi járatú autóbusz-hálózatot 2009. július 1-jétől működtető Cívisbusz Konzorcium tagjaként – a szükséges járművek biztosításával – a budapesti székhelyű Inter Tan-Ker Zrt. már részt vesz a város közösségi közlekedésének alakításában. Az együttműködés szorosabbra fűzésére került most sor annak jegyében, hogy Debrecenben egy olyan komplex közösségi közlekedési szolgáltatási modell alakulhasson ki, amely nem csupán a helyi menetrend szerinti autóbusz-hálózat üzemeltetését foglalja magában, de az ehhez szükséges járművek gyártását is. Mindez a jövőben modellként szolgálhat más települések hasonló hálózatainak létrehozásához.
Inter Tan-Ker Zrt. a sajtótájékoztatón egy olyan elektromos midibuszt mutatott be, melynek hajtásláncát a cégcsoport fejlesztette ki, s az Alfabusz közreműködésével ehhez adaptálták az alvázat és a kocsiszekrényt. Erre az elektromos hajtásláncra alapuló járművek gyártását kívánják két éven belül beindítani Debrecenben, a Határ úti ipari park területén. A most bemutatott jármű egy hosszú, 21-23 ülőhellyel rendelkező midibusz, melynek már megfelelő hatósági engedéllyel rendelkező egy-két példányát 2009 október-novembere folyamán a debreceni közösségi közlekedésben is szeretnék menetrend szerinti forgalomba állítani. A jármű 1 órát igénylő feltöltést követően – forgalmi terheléstől és terepviszonyoktól függően – 4-8 órát képes egyhuzamban közlekedni. Mivel elektromos meghajtása révén nem bocsát ki ártalmas gázokat, rendkívül környezetkímélő.
A Debrecenben létrehozandó új jármű-összeszerelő üzem teljes beruházási értéke – 10 éves fejlesztési időszakot figyelembe véve – 8-10 millió forint lesz, s tevékenységének első esztendejében a tervek szerint 100-150 dolgozót foglalkoztat majd. Debrecen város önkormányzata abbéli szándékát fejezte ki, hogy a tervezett beruházás megvalósítását a rendelkezésére álló adminisztratív eszközökkel segíti.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.