Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

ÚJSZILVÁS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2011. november 21., hétfő 13:21

Magyarország legnagyobb naperőműve Újszilváson
Magyarország legnagyobb naperőműve Újszilváson
 
Újszilváson épült meg hazánk legnagyobb naperőműve. 2010. augusztus 23-án írták alá azt a támogatási szerződés, mely szerint Újszilvás Község Önkormányzatának 2 hektáros ingatlanán megépítenek egy 400 kW teljesítményű, napkövető, fotovoltatikus villamosenergia-termelő rendszert. A naperőmű évi teljesítménye 630.000 kWh. Az építkezést ez év tavaszán kezdték és október 28-án megtörtént a telep műszaki átadása. Az erőművet november 23-án a Nemzeti fejlesztési Minisztérium államtitkára, Bencsik János avatja fel.
Nagy szerepet tölt be a Pest megye déli részén található településen, Újszilváson is a megújuló energiarendszer az elkövetkező években. Már ma is geotermikus rendszer biztosította energiával fűtik a polgármesteri hivatalt, az önkormányzat intézményeit, így az általános iskolát és a sportcsarnokot, a művelődési házat, az óvodát és a könyvtárat. 2011. November 23-án pedig átadják a hazánk legnagyobb, egyedülálló módon napkövető panelekkel épült naperőművét. A hivatalosan „400 kW-os hálózatra kapcsolódó, fotovoltatikus rendszer építése Újszilváson” nevű KMOP-3.3.3.-09-2010-0008 azonosító számú projekt bruttó összköltsége 618.489.373 Ft, a hazai központi költségvetés és az Európai Unió által nyújtott támogatás összege 432.942.561,- Ft. A fennmaradó összeget a helyi önkormányzat önerőből biztosította.
Újszilvás külterületén 68 db forgatórendszerrel felszerelt állványt állítottak fel és ezeken 1632 darab napelemet telepítettek. A beruházás részét képezi továbbá az inverterek felszerelése, egy transzformátorállomás, egy felügyeleti konténer kialakítása, 20 kV-os rácsatlakozó földkábel kiépítése a transzformátor és a csatlakozási pont között, illetve 0,4 kVos földkábel csatorna- rendszer kiépítése a tartószerkezetek és a transzformátorállomás között. Az SMA inverterek a napelem felöl érkező egyen feszültséget nagyon jó hatásfokkal alakítja át 240V-os 50 Hz váltakozó feszültséggé. A gyártó a napelemek 90 százalékos hatékonyságát 15 évre garantálja és a már működő rendszerek üzemeltetésének tapasztalatai azt mutatják, hogy az azt követő 15 évben ez a hatékonyság 80 százalékos. Az legjobb európai minőségű inverterek kimeneti oldalán megjelenő 0,4 kV-os feszültség szintű villamos energia földkábeleken keresztül jut el a helyszínen telepítendő 22/0,4 kV-os transzformátor állomásba.
A régióban a napsütése órák száma éves átlagban 2100-2300 óra. A naperőmű 400 kWp teljesítménye meghaladja a 600.000 kWh éves energiatermelési mennyiséget. A megtermelt villamos energia egy helyben telepített transzformátor állomáson és csatlakozó hálózati szakaszon keresztül a DÉMÁSZ Zrt. ceglédi al-állomásába jut.
- „A projekt hosszú távú közvetlen célja, - mely már rövidtávon is érzékelhető hatással jár - hogy ésszerű műszaki megoldással és az áramszolgáltatóval ill. MAVIR-ral való partneri együttműködéssel olyan helyzetet idézzen elő, hogy Újszilvás Önkormányzata képes legyen a
villamos energia felhasználását saját maga, napenergia hasznosításával ellensúlyozni. Közvetett célként fogalmazható meg az a példamutatás is, mely rávilágít arra, hogy egy önkormányzat is megfelelő szervezéssel, előkészítéssel, ésszerű gazdálkodással, valamint el nem hanyagolhatóan külső – uniós és központi költségvetési - támogatással képes akár az ország legnagyobb naperőművének létrehozására is. Mint bemutató hely kiváló lehetőséget nyújt a jövő nemzedéke számára az alternatív energia hasznosítási mód megismerésére” – mondta Petrányi Csaba polgármester.
A most elkészült naperőmű, amely biztosítja a település önkormányzatának és teljes intézményeinek, valamint Újszilvás közvilágításának áramellátását és a korábban kiépített geotermikus rendszer önmagában is jelentős eredmény. Ami mégis, a már említetteken túl, kiemeltté teszi az új beruházást az a tény, miszerint sikerült megállapodni több felsőoktatási intézménnyel – Szolnoki Főiskola, Szent István Egyetem, Szegedi Tudományegyetem -, hogy
a naperőmű, a geotermikus rendszerrel együtt, a szakirányú képzéseik gyakorlati oktatási bázisa lesz.
 
Petrányi Csaba polgármester
 


3 csatolt kép B típusú tájékoztató táblaNaperőműNaperőmű
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.