Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

KAZINCBARCIKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. november 23., szerda 14:00

Nagy Bandó András Kazincbarcikán: civilszervezeti programok az újkazinci városrészen
Közterületek, lakóházak, intézmények újulnak meg annak a több mint 800 milliós Európai Uniós városfejlesztési programnak a keretében, mely az újkazinci városrészen folyik.

Az építő jellegű munkák mellett a projekt képzési és különböző civilszervezeti tevékenységet is támogat: így többek között egészségmegőrző és városszépítő programokat.
Ez utóbbi keretében bő egy hónappal ezelőtt nagy sikerű környezetszépítő akcióra került sor.
Ebben az Önkormányzat együttműködő partnere az Arborétum Városüzemeltetési Non-profit Kft. volt, mely a terület felmérésében, a tervezésben és a kivitelezésben egyaránt aktív szerepet vállalt.
 
„Ilyen sikerre, mi sem számítottunk…”

Az első akcióra verőfényes őszi napsütésben került sor, talán ennek is köszönhető, hogy az önkéntes fa-és virágültetés nem várt sikert hozott.
Klimon István alpolgármester a helyi Polgármesteri Hivatal és az Arborétum Kft. munkatársai, a képviselő-testület megjelent tagjai, továbbá közel 50, az akcióterületen élő lakó előtt ismertette az újkazinci projekt legfontosabb elemeit.
A kötetlen beszélgetés során kiderült, hogy a városrészben élők nagy előrelépésként és sikerként könyvelik el a fejlesztést: a panelépületek, az intézmények, a közterületek, a játszótér megújulását, a környezet folyamatos megszépülését és a különböző civilszervezeti programokat, mint a faültetés.
- Ilyen sikerre mi sem számítottunk – mondta Fekete Sándor, az Arborétum Kft. ügyvezető-igazgatója, miközben körbenézett a területen.
- Óriási öröm számunkra, hogy ennyien magukénak érzik ezt a városrészt, hogy tevékeny részt kívánnak vállalni annak megszépítésében. Kisgyermekek, szülők és nagypapa, nagymama korú városlakók egyaránt vannak itt, mondhatni „kortalan” a program.
A fákat és virágokat együtt ültetjük el, és akik itt vannak, azok 10-20, de akár 50 év múlva is büszkén gondolhatnak majd rá, hogy részesei voltak egy-egy fa, vagy cserje „megszületésének”. Harminc nagyon különleges fát ültetünk, olyan ritkaságokat is, mint például a magnólia.
Emellett 800 darab árvácskát is beszereztünk, úgy hogy szükség van a szorgos kezekre, hogy ezekben is gyönyörködhessenek a városlakók, no és persze az önkéntes városszépítők – mondta Fekete Sándor.
 
Zacher, Czeizel, Nagy Bandó

A nagyszabású projektben egészségmegőrző programcsomag is szerepel, ennek keretében járt már a városban Zacher Gábor toxikológus és Czeizel Endre orvos-genetikus.
Mindketten teltházas előadást tartottak, korra, nemre való tekintet nélkül rengetegen voltak kíváncsiak az Ideál Életreform Népfőiskola Közhasznú Egyesület által szervezett programra.
A sorozat részeként november 25-én, pénteken délután 5 órától egy újabb „nagyágyú”, Nagy Bandó András érkezik Kazincbarcikára.
A népszerű humorista ezúttal „Mindhalálig egészség” címmel tart előadást. Meglepő a téma? Talán csak azoknak, akik leragadtak a humorista-létnél, hiszen Nagy Bandó nemcsak szellemes, s a társadalomnak gyakran görbe tükröt tartó írásai és fellépései nyomán ismert, hanem számos könyvet is szerzőként jegyez.
A Sosemvolt Toscana című regénye egy végstádiumba került hasnyálmirigyrákos beteg utolsó hónapjairól szól. De vannak saját személyes tapasztalatai is, betegségről, emberségről, orvosokról, elmúlásról…, ezeket is megosztja majd a hallgatókkal.

A programra tehát pénteken, az akcióterületen található Ádám Jenő Általános Iskola aulájában kerül sor.
 
 
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.