Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

VEREB KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2011. november 25., péntek 13:11

Újra éled - „A kultúra és nyugalom völgye” - Vereb
Vereb különdíjat kapott a Magyarországi Falumegújítási Díj -2011 pályázatán. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 300 ezer forintos díját nyerte el Vereb a Közép-Dunántúli régióból, igen erős mezőnyben a 2011. évi Falumegújítási Díj pályázatán. A pályázat célja volt, hogy a kiírók felkutassák, díjazzák és ezzel „reflektorfénybe állítsák“ azokat a települési közösségeket, amelyek a mottó szerint kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat.
Vereb község a Velencei-tó alig 831 lakosú háttértelepülése, gazdag történelmi múlttal, egyre több idegenforgalmi látnivalóval. A helyi hagyományok, a táji értékek és kulturális kincsek megmentésével hívja fel magára a figyelmet, ma már országosan is ismert kezdeményezéseivel. A Velencei-tó LEADER Akciócsoportjának tagja, egyéni kezdeményezéseivel, minta projektjeivel segíti a térség turisztikai kínálatának bővítését. A Térségfejlesztő Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának egyik fő pontja a háttértelepülések bevonása az idegenforgalmi kínálatba, különleges értékeinek megismertetése.
Vereb a Velencei-tó turisztikai kínálatában, átjárást biztosít a Vértesbe, és a Váli völgybe, igazi kerékpáros, bakancsos, lovas paradicsom. Egy igazi közösség, a közösségben élő emberek ”itt” köszönnek egymásnak, ismerik a kalákában végzett munka örömét, segítenek a rászorulókon, és szorgalmasan dolgoznak.
A jól végzett munka után asztalra kerül az ősöktől örökölt pincékben tárolt saját termésű bor és jönnek a beszélgetések alkalmával, ha a világot megváltó gondolatok nem is, de a falu sorsát alakító ötletek igen. A település lakóinak hagyományaik megőrzése mellett céljuk különleges történelmi értékeik megismertetése az idelátogatókkal.
A település vezetői, lakói, civil szervezetei minden forintot megragadnak, rendszeresen pályáznak: LEADER pályázat, Közkincs, NKA, Zöldövezet program. Most pedig a településen a szennyvízelvezetés és -tisztítás európai szintű megoldása a Velencei-tó, valamint a közvetlen táji környezet védelme érdekében, a településen teljes mértékben kiépül a csatornahálózat.
A költségvetés figyelembevételével, amit lehet, önerőből valósítanak meg, összefog a falu apraja-nagyja.
 
Beszélgetésből is lehet kemencét építeni, legalábbis először az álmokban. Így született a Verebi Háromszájú, amely ma már országos ismertségre tett szert. A valóságban úgy volt, hogy aki hallotta, mit szeretnének a helyiek és a faluba érkezett, - előadást tartani az első verebi estékre, kiállítani, vagy csupán látogatóba, mert szívesen visszatért -, hozott egy-két téglát. A címeres, szép téglák őket idézik. A helyiek tudták, hogy Kolonics Károly a tóparton nagyon sok kemencét épített, együt dolgozott Nagy Sándorral, ők építették a falukemencét. Amikor elkészült, kitalálták, hogy ne menjen tönkre, tettek rá tetőt. Molnos Levente megálmodta, mentek a fiatalok és felrakták, még a kicsik is dolgoztak, lehántolták a fák kérgét. A verebi lakosok újabb elhatározása, hogy a kemence körül alakítják ki az Életteret, egy igazi közösségi találkozó helyet. A verebi Zöld Völgy Alapítvány pályázatával, 20 MOL önkéntes segítségével az idén megvalósult, a pincénél lesz a fűszerek helye. A kemence mögötti ligetes rész kitisztításával, hogy a gyerekek számára bújó, mászó hellyé alakíthassák, a meglévő orbánc-füves kertrész rehabilitációja is megvalósul. A munkálatok 2012-től önerőből folytatatódnak, utcabútorokat: 5 asztalt és 10 padot, egy fedett és lugassal befuttatott kerti fából készült pavilont készítenek.Tégla és terméskő felhasználásával 2 bográcsozó és 2 grillező hellyel bővül a kínálat a kemence mellett. Madárodút és etetőt a szülők készítenek és helyeznek ki, reményeik szerint már az idei évben.

A falura jellemző, hogy jó ott élni.


Magyarországi Falumegújítási Díj 2011 - Az I. bírálati forduló eredményei
2011. november 15. 17:42
Lezárult a Magyarországi Falumegújítási Díj – 2011. I. bírálati fordulója. A beérkezett összesen 22 pályázat regionális szintű bírálatát az állami főépítészek elnökletével, a regionális fejlesztési ügynökségek, a LEADER Helyi Akciócsoportok, és a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) Falutagozatának képviselőiből megalakult zsűrik végezték el.
A zsűrik a pályázati kiírásban megadott szempontok szerint pontozták a pályaműveket, konszenzussal meghatározták a régiók első és második helyezettjeit, egyben továbbjutóit az országos szintű bírálatra. A belügyminiszter és a vidékfejlesztési miniszter által kinevezett, a két tárca, az állami főépítészek, a MUT és a Magyar Építőművészek Szövetségének képviselőiből álló szakértői bizottság dönt a pályázók végső sorrendjéről.
A regionális zsűrik javaslatot tettek a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 1-1 millió forintos felajánlásának felosztására is.

2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.