Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. december 2., péntek 18:16

A Balaton nyomában
Nézz az égre, és meglátod a Balatont, nézz a Balatonra, s meglátod az eget – írta Eötvös Károly, akinek az Utazás a Balaton körül című kötetét most újra kiadták. A Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett esten Füred önkormányzata, ami kimaradt Eötvös Károly könyvéből címmel pályázatot hirdetett.    
 
Eötvös néhány tudós társával beutazta a Balatont, az ő élményeikből állt össze a méltán híres kötet. A 20. század elején megjelent mű, jóízű történeteivel, anekdotáival, bölcsességeivel, a hagyományokból merítő leírásaival a Balatont kedvelők számára alapolvasmánnyá vált s ez mit sem változott máig. Kevesen írtak annyit és olyan szuggesztíven a tóról, mint az utolsó kávéházi mesemondónak tartott író.
- Nagy öröm számomra, hogy nemcsak könyvbemutatót rendezünk itt, de Balatonfüred város kezdeményezésére középiskolás diákoknak pályázatot is hirdetünk Eötvös Károly könyvének kiegészítésére. Reméljük ennek köszönhetően egyre kevésbé lesz igaz az a vélekedés, miszerint Eötvöst kortársai nagyra értékelték ugyan, de az utókor megfeledkezett róla – mondta a könyv újrakiadása alkalmából rendezett budapesti, rendhagyó irodalmi találkozón Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár.
Az esten Hári Lenke alpolgármester Utazás a Balaton körül – ami kimaradt Eötvös Károly könyvéből címmel meghirdette a város középiskolások számára kiírt pályázatát. Mint elhangzott, a pályázóknak Eötvösék nyomába kell eredniük, hogy aztán saját élményeikkel, történeteikkel és véleményükkel egészítsék ki a veretes művet.

A pályázat részletei:
Balatonfüred  városának kezdeményezésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért  Felelős Államtitkársága a meghirdetőkkel együtt pályázatot hirdet hazai  és határon túli középiskolások számára (9-12 osztály) Eötvös Károly  könyvének „kiegészítésére”.
A Balaton irodalom máig legkedvesebb művei Eötvös Károly (1842-1916) Utazás a Balaton körül és A balatoni utazás vége, mindmáig formálja,  befolyásolja gondolatainkat, élményeinket és tudásunkat, vagyis mindazt,  amit a Balaton jelent a magyar ember számára.
A  pályázóknak most Eötvösék nyomába kell eredniük, s meg kell írniuk  maximum 6 gépelt oldalban a saját élményeiket, történeteiket és   véleményüket, kritikájukat is arról, hogy miként lehetne a magyar   tengert még vonzóbbá tenni.
A pályázatokat 2012. március 31-ig kell beküldeni 3 példányban az alábbi címre: 8230. Balatonfüred, Szent István tér 1; Hári Lenke alpolgármester
Az eredményhirdetés 2012. május 5-én lesz Balatonfüreden, a Jókai-nap alkalmából.
A pályázat jeligés, a borítékon a pályázó neve, címe, iskolája és osztálya szerepeljen.
Díjazás:
A  pályázatot kiírók értékes díjakat ajánlanak fel (hosszú hétvége két  személyre Balatonfüred egyik szállodájában, ajándékcsomag: balatoni  filmek (DVD), könyvek, családi múzeumi belépők, hajóutak a Balatonon).
Meghirdetők: Balatonfüred Város Önkormányzata, Debrecen Megyei Jogú Város  Önkormányzata, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Nemzeti  Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárság, Vitis Aureus  Kiadó Veszprém, Tempevölgy szerkesztősége.
 

Az Utazás a Balaton körül nem egyszerűen csak egy regény. Anekdotagyűjtemény, történelemkönyv, útikönyv is egyben. Olvasása olyan, mintha egy kedves, bőbeszédű, sokat látott öreg barátunkat hallgatnánk hajnalba nyúló borozgatás közben a lugas vagy borospince asztalánál. Az öt XIX. századi utazó balatoni élményei köré font történetekben egyaránt megelevenednek történelmi alakok - Széchenyi István, Ranolder János püspök, Kisfaludy Sándor, Sobri Jóska - és egyszerű parasztemberek, borosgazdák, halászok. Megtudhatjuk, miért párbajozott a tihanyi várkapitány a jégen, tanúi lehetünk a balatoni csúcstalalkozónak Jellasiccsal, és beavatottjai lehetünk számtalan más történelmi esemény háttértörténetének. Megismerhetjük az első balatonfüredi kőszínház létrehozását, a korabeli vendégszeretetet, az akkori vendégek által élvezett fürdőéletet, a borospincék világát, a tájat, a gőzhajózás megindításának nem ismert körülményeit – áll a most újra kiadott könyv ajánlójában.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is,  lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

3 csatolt kép 321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.