Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. január 24. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. december 14., szerda 16:08

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a jövő évi költségvetés koncepcióját
Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés Budapest jövő évi költségvetésének koncepcióját 18 igen, 10 nem szavazattal, két tartózkodás mellett.

A jövő évi költségvetési koncepció az idei évhez képest tízmilliárd forintos folyó bevételi kieséssel számol. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes a javaslatban az ideinél sokkal feszítettebbnek nevezi a 2012-es büdzsét; ennek okaként azt jelöli meg, hogy a gazdasági válság folytatódik, ami a bevételi előirányzatokat gyengíti. A működési kiadások előirányzata a 2011-es 174,3 milliárd forintról 181,4 milliárdra nő, azzal együtt, hogy egyes egészségügyi feladatokra és a tűzoltó-parancsnokságra az állami kézbe adás miatt nem különítenek el forrást. Jelentősen nő a közlekedési és a parkolási feladatokra tervezett összeg, 10,7 milliárdról 20,7 milliárdra, továbbá megháromszorozódnak a cél jellegű működési keretek, így erre 543 millió forint juthat.


Bagdy Gábor elismerte, hogy a koncepció tele van bizonytalansági tényezőkkel; ezek között említette a szerkezetátalakításokat, az árfolyamkockázatokat, az adósság újrafinanszírozását és a világgazdasági környezetet. Hozzátette, ez nem lehet ok arra, hogy a főváros ne nézzen szembe a tényekkel, a koncepció „a mai legjobb tudásunk szerint” készült. A koncepció 2014-ig olyan fejlesztési pályát akar felrajzolni, amellyel megtartható az egyensúly. Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta, hogy a korábbi gyakorlattal szemben a költségvetés elkészítésébe az ellenzéket is bevonják.


Az ellenzéki frakciók jelezték, a koncepciót nem támogatják. Szaniszló Sándor (MSZP) szerint szinte a hadikommunizmust idézi a helyzet, hiszen a költségvetés koncepciója 10 milliárd forinttal csökkenő bevételekkel, 32 milliárd forinttal csökkenő állami normatívával számol. Párttársa, Tüttő Kata szerint a legártóbb külső körülmény a kormány, hiányolta, hogy a kabinet növekedési tervében nincs szó Budapest szerepéről, és úgy vélte, az adóemelések leginkább a budapestiek zsebéből vesz ki pénzt. Nehezményezte többek között, hogy a főváros teljesen kivonul a színházak támogatásából. Hanzély Ákos (LMP) azt mondta, a főváros érdekeit jobban kellene érvényesíteni a parlamentben, mert Budapest nem tudja a bevételeit maga növelni, a BKV finanszírozását megoldani. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy jelentősen csökken a kultúrára, oktatásra jutó forrás. Losonczy Pál (Jobbik) azt emelte ki, hogy a büdzsé megszorításokban gazdag, a koncepcióban sok a kockázati tényező, az önként vállalt fővárosi feladatok szinte teljesen megszűnnek. A Jobbik más szemléletű költségvetést szeretne, amely kevésbé terheli a lakosságot.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.