Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 18. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. december 19., hétfő 15:24

Képviselő-testületi ülés (2) - Átmeneti gazdákodás, emelkedik az iparűzési adó
Elfogadta a képviselő-testület a 2012. évi költségvetés koncepcióját. A kisebbségi önkormányzatok kérték, hogy támogatásuk maradjon az előző évihez hasonló mértékű. Erre a célra 20 millió forintot különítettek el, amelyre a költségvetés elfogadásáig pályázni lehet. Két fővel növelik az adóiroda létszámát, ezzel is segítve a bevételek növelésének esélyét. Eldöntötték, a kis- és középvállalkozások részére 50 milliós pályázati alapot hoznak létre.

Jóváhagyták a 2011. évi költségvetés I-III. negyedévi végrehajtásáról szóló tájékozatót. A 2011-es bevételi főösszeg 15 milliárd 26 millió forint volt. Ebből a harmadik negyedévig 11 milliárd 800 millió folyt be, ami a tervezett bevételek 78.63 százaléka. A kiadások esetében eddig 8 milliárd 618 milliót kötöttek el, ami 57.36 százaléka bevételi főösszegnek.
Módosították az önkormányzat 2011. évi költségvetési rendeletét. Ilyenkor a korábban meghozott, a költségvetést is érintő testületi döntések következtében szükségessé vált számszaki módosításokat vezetik át a rendeletben. Ezúttal azért is szükség volt a változtatásra, mert egy törvény lehetővé tette az önkormányzatok számára is, hogy dolgozóiknak segítsenek a deviza alapú lakáshitelek végtörlesztésében.
Az új költségvetés megszületésig átmeneti gazdálkodást folytatnak az önkormányzatok, vagyis az előző évi költségvetés 12-ed részét költhetik el egy-egy hónapban mindaddig, amíg meg nem szavazzák az új büdzsét. Az erre vonatkozó rendeletet egyhangúan elfogadták.
Heves vitát váltott ki az a fideszes javaslat, amely a helyi iparűzési adó mértékét az eddigi 1.9 százalékról két százalékra emelné.
Wittinghoff Tamás szerint fiskális szemléletű megközelítés az, hogy egy ilyen lépés 3-400 milliós pluszforrást jelent a város költségvetésének. Veszélyesnek tartotta amiatt is, mert sok olyan cég van Budaörsön, amelyik a székhelyét könnyedén áthelyezheti. Lehet, hogy egy-egy vállalat életében, amely nehéz helyzetben van, ez lehet az utolsó csepp a pohárban. Az irodaházakban sok az üres hely, ha cégek Budaörsre szeretnének telepedni, ez is szerepet játszhat a döntésükben. Maga részéről nem ért egyet az emeléssel - mondta.
Kálóczi Imre (Fidesz-KDNP) közölte, hogy ők sem örülnek az emelésnek, de biztosítaniuk kell a jövő évi működés anyagi feltételeit abban a bizonytalan helyzetben, amit a még el sem fogadott új önkormányzati törvény teremt. Úgy tudja, a helyi adó 90 százaléka a multiktól folyik be, szerinte ők ki fogják bírni ezt az egytized százalékot. Azért javasoltak egy 50 milliós pályázati keretet, hogy a kis- és középvállalkozóknak visszajuttassanak ebből valamit. Remélik, hogy emiatt nem fog senki elmenni. Ha véletlenül mégis így dönt egy-egy nagy cég, nem szeretnék látni plakátokon, hogy ők üldöztek el innen valakit is.
Császárné Kollár Tímea (Jobbik Magyarországért Mozgalom) szerint a vesztesek a kis- és középvállalkozások lehetnek, de őket igyekezni kell majd a bevételekből kárpótolni, a multikkal szemben viszont meg kell lépni ezt az emelést.
Wittinghoff Tamás fontosnak tartotta, hogy reagáljon Császárné hozzászólására. Kezd kialakulni ma egy olyan légkör Magyarországon, amelyben a nagyvállalkozókat, a multikat ellenségnek tekintik - fogalmazott. Így volt ez a szocializmusban is, ahol még a maszekok is gyanúsak voltak. Leszögezte, hogy Budaörs sehol nem lenne, ha ezek a multik nem léteznének.
Stifft Nándor (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) arra emlékeztetett, hogy a rendszerváltást követő években Székesfehérvár megemelte az iparűzési adót. Ekkor jött el tőlük az egyik legnagyobb multi Budaörsre. Az, hogy nálunk mindig kisebb volt az iparűzési adó szimbolikus jelentőséggel bírt. Rossz üzenete van ennek a döntésnek.
Laczik Zoltán (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor 1-essel kezdődő számról 2-es számra ugrik egy teher, az lélektanilag mindig többnek tűnik, ezért kisebb emelést javasolt.
Végül a többség két százalékra emelte az iparűzési adó mértékét.

Kismértékben emelkedik csak jövőre az ivóvíz, szennyvízelvezetés, szennyvíztisztítás és kezelés díja. A lakosság esetében a vízdíj 1.9 százalék, míg a közületek esetében 1.5 százalékos ez az emelés. Forintban kifejezve az előző esetben 186.6 Ft/köbméter + ÁFA, az utóbbiaknál pedig 238.6. Ft/köbméter + ÁFA.
A szennyvíz esetében a lakossági díj emelkedése 3.6 százalékos, vagyis 181.3 Ft/köbméter + ÁFA, a közületi fogyasztóknál nincs emelkedés, ott marad a 413 Ft/köbméter + ÁFA.

Hozzányúlt a testület a szemétszállítás, vagyis a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás díjához is, ami 2006 óta nem emelkedett. A testület döntése nyomán körülbelül havi 500 forinttal nő ez a tétel.

Jóváhagyták Budaörs Településszerkezeti Tervének módosítási koncepcióját. A testület úgy döntött, hogy a Szilvás környékén alakítanának ki Törökbálinttal közösen új vasútállomást, míg a jelenlegi állomás kizárólag teherforgalmi célokat szolgálna. A MÁV több megálló létesítésétől egyelőre kategorikusan elzárkózott.
A képviselők a felmerülő verziók közül azt fogadták el, hogy a tervezés során vizsgálni kell a Szervizút két keleti és nyugati csomópontjainak elhagyásával, az új felüljáró kapcsolatok felhasználásával annak autópályától délre történő kialakíthatóságát, és a Szervizút Budafoki utcától keletre eső szakaszának összekötését az Alsóhatár úttal gyűjtőútnál alacsonyabb kategóriai kialakítással kell tervezni.
Az előterjesztés itt olvasható:

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.