Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

ESZTERGOM MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. január 6., péntek 08:51

Egyhangú döntések a képviselő-testületben
Az esztergomi   képviselő-testület csütörtöki rendkívüli ülésén az összes megjelent   képviselő igennel szavazott a napirenden szereplő három   előterjesztésről: elfogadták a védőnői szolgálat átvételét, a   Nyergesújfaluval való társulás módosítását és a térségi integrált   szakképző központból való kilépést.
"A döntésekre alapvetően azért volt szükség, mert a múlt év végén állami kézbe került tizenkét esztergomi  intézmény" - mondta az MTI-nek az ülés után Tétényi Éva független  polgármester, hozzátéve, hogy az ülésen Meggyes Tamás fideszes  képviselő, volt polgármester nem jelent meg.
Korábban a Vaszary  Kolos Kórház látta el a védőnői szolgálatot, amely kötelező  önkormányzati feladat. Az intézmény átvétele után a testület   hozzájárult, hogy azt közvetlenül az önkormányzat szervezze meg. A   szolgálat ellátásához szükséges eszközöket az önkormányzat a feladattal együtt térítés nélkül veszi át a kórháztól - ismertette a polgármester.
Tétényi  Éva elmondta, az állam által átvett intézmények közül többet   társulásban működtettek Nyergesújfaluval, így a fenntartóváltás miatt   módosítani kellett a két település kistérségi megállapodását.
A képviselők elfogadták, hogy a helyi térségi integrált szakképző központból Esztergom kilép és Kisbér lesz a szervezet fenntartója, ezzel a központ továbbra is megkaphatja a szakképzési hozzájárulásokat.
Az Országgyűlés december 19-én állami kezelésbe vett tizenkét esztergomi intézményt, köztük általános és középiskolákat, múzeumot, szociális központot és a városi kórházat.
A fideszes Navracsics Tibor, Szabó Erika és Czunyiné Bertalan Judit indítványukban azzal indokolták az esztergomi  intézmények átvételét, hogy a város önkormányzata nem rendelkezik  megfelelő forrással azok működtetéséhez. Az előterjesztők nevében  Czunyiné Bertalan Judit akkor azt mondta, a törvény nem Meggyes  Tamásról, nem Tétényi Éváról, a város jelenlegi polgármesteréről szól,  hanem az esztergomiakról.
Korábban  Tétényi Éva független polgármester adósságrendezési eljárást indított  az önkormányzat ellen, mert elődjétől, Meggyes Tamástól csaknem 1,2  milliárd forintos lejárt követeléssel és 26 milliárd forintos adóssággal  vette át a várost. Az elmúlt másfél évben önkormányzati tartozások  miatt a városban többször kikapcsolták a közvilágítást, és előfordult,  hogy a gyerekek nem kaptak enni a nevelési intézményekben.

Forrás: MTI
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.