Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. január 26., csütörtök 09:12

Fővárosi Közgyűlés: tulajdonosi kölcsön a BKV-nak
Mintegy hatvan előterjesztést tárgyalt meg január 25-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A BKV-nak nyújtandó tulajdonosi hitelről, valamint a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásról is döntés született.
 
Az ülés kezdete előtt egy perces néma tisztelgéssel emlékezett meg a Fővárosi Közgyűlés a közelmúltban elhunyt Garas Dezső színművészről, Budapest díszpolgáráról. Ezután Tarlós István főpolgármester Arany Katedra díjat adott át Zétényiné Gál Máriának, a Modell Divatiskola igazgatójának és Keresztúri Józsefnek, a Nemes Nagy Ágnes Humán Szakközépiskola igazgatójának.
 
Az ülés napirendjét a képviselők 22 igen és  5 MSZP-s tartózkodás mellett fogadták el.
 
Tulajdonosi kölcsön a BKV-nak
 
A fővárosi önkormányzat 9 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt és 6 milliárd forint közszolgáltatási ellentételezést nyújt a BKV-nak - erről 20 igen, 1 nem szavazattal, 11 tartózkodással döntött a Fővárosi Közgyűlés. (A kölcsönt a BKV-nak április 30-ig kell visszafizetnie.) A városatyák által elfogadott előterjesztés szerint a főváros kinyilvánítja, hogy a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozására a fővárosi önkormányzat és a BKV saját erejéből nem képes. A főváros kötelezettséget vállalt, hogy az idei költségvetésben 10 milliárd működési forrást biztosít a közösségi közlekedésre, ezen belül 6 milliárdot a BKV javára.
 
A döntés szerint az idei költségvetésben az intézményi működési kiadások 10 százalékát zárolják, amíg a BKV finanszírozása kérdésében a kormánnyal zajló tárgyalások eredményesen lezárulnak. Az áprilisban lejáró közszolgáltatási szerződést a BKV-val pedig úgy fogják megújítani, hogy a mai, indokolt szolgáltatási színvonal és szint legyen annak a kiindulási alapja. A közgyűlés egyben felkérte a főpolgármestert, hogy a 2012-es BKV-hitelek megújítása érdekében a szükséges állami garancia biztosítása céljából járjon el.
 
Ennél jobb eredmény nem volt kihozható - jellemezte a döntést a közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatóján a főpolgármester. Mint fogalmazott, BKV-ügyben a főváros "elment a falig, sőt, azon is túl".
A vitában Tarlós István főpolgármester kiemelte, hogy április 30-ig meg kell egyezni a kormánnyal, akkor jár le ugyanis a BKV-val 2004-ben kötött közszolgáltatási szerződés. Ha forrás hiányában azt nem tudják megújítani, akkor május 1-től nem indulnak el a metrók, buszok, villamosok és trolik. Több szocialista képviselő is azt hangoztatta, hogy a városnak inkább vissza nem térítendő támogatásként kellene a kilencmilliárdot nyújtania, a főpolgármester pedig azt mondta, ez a működés fenntartásához szükséges összeg, majd hozzátette: nem érti az ellenzék hitelfelvétel miatti kritikáját, az elmúlt nyolc évben ugyanis a BKV 27 milliárd forint hitelt vett fel a működés biztonságának megőrzése érdekében. Hangsúlyozta: a főváros az utolsó tartalékait éli fel a BKV miatt.
 
Németh Zoltán Fidesz-frakcióvezető a szocialistáknak azt tanácsolta, hogy csendesebben szónokoljanak, hiszen amíg ők feleltek a BKV-ért, felelőtlen ígéreteket és lépéseket tettek. Idézte a BKV-ügyében nemrégiben készült állami számvevőszéki jelentést, amely szerint a cég eladósodottságát a 2002-2010 közötti időszak hitelfelvételei eredményezték. Együttműködést kért az ellenzéktől, mint mondta, a főváros a kormánnyal együtt keresi a hosszú távú és tartós megoldást a BKV finanszírozási gondjaira. Mint hangsúlyozta, Budapestnek mindent meg kell tennie BKV helyzetének rendezésére, hogy a budapestieknek legyen mivel tömegközlekedniük.
 
 
 Fotó: MTI - Kovács Attila



2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.