Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. január 26., csütörtök 09:19

Fővárosi Közgyűlés: elektronikus jegyrendszer, forrásmegosztás, körtérátépítés, új parkolók
Mintegy hatvan előterjesztést tárgyalt meg január 25-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés.  Határoztak az elektronikus jegyrendszer fokozatos bevezetéséről, valamint arról is, hogy HÉV- és metróállomások mellett összesen hét P+R parkolót alakítanak ki.
 
Fokozatosan vezetik be az elektronikus jegyrendszert
Elektronikus jegyrendszert vezetnének be 2014-től több lépcsőben Budapesten, erről 30 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett döntött a Fővárosi Közgyűlés. Az elfogadott javaslat szerint megjelenhet az időalapú jegy, a napi limit és az érintésmentes bankkártyás fizetés lehetősége is, a bérletes utasok pedig otthonról, számítógépük mellől hosszabbíthatnák meg bérletük érvényességét.
 Több lépésben vezetnék be az új rendszert, a Budapesti Közlekedési Központ egy több mint háromszáz oldalas tanulmánya alapján. Első lépésként a bérleteket kártyákra cserélnék. A BKK olyan rendszert dolgozott ki, amely gyakorlatilag hamisíthatatlan, a kártya közlekedésben való használatát egy központi rendszer ellenőrizné. A bérlet a gyakorlatban hasonlóan működik majd, mint egy bankkártya. Emellett lehetőség lesz a helyszínen is jegyet, vagy bérletet vásárolni.
 Az időalapú jegyet 2013-tól vezetnék be, amely korlátlan átszállást biztosít majd a meghatározott időhatárokon belül. A harmadik ütemben a metróknál teljesen, a HÉV-eknél részben automatizált be- és kiléptető kapuk váltják majd fel 2015-ben az ellenőröket. Végül bevezetik az érintés nélküli bankkártyás fizetést; bankkártyák, vagy mobiltelefonok segítségével külön kártya kiváltása és az ehhez tartozó ügyintézés nélkül, utólagos fizetéssel lehet majd utazni.
 
Döntöttek a forrásmegosztásról
 Összesen 201 milliárd 750 millió forint illeti a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat együttesen, amelyet 47:53 százalék arányban osztanak meg. A forrásmegosztásról 18 igen, 3 nem szavazattal, 10 tartózkodás mellett döntött a Fővárosi Közgyűlés. A fővárosi és a kerületi önkormányzatokat idén csaknem 11 milliárd forinttal kevesebb bevétel illeti meg, mint 2011-ben. A forrásmegosztásról szóló törvény szerint a közöttük felosztandó, összesen 201,7 milliárd forint 47 százaléka, vagyis 94 milliárd 788 millió forint a fővárosi önkormányzatot illeti meg, míg 53 százalékra a kerületi önkormányzatok jogosultak, ez az összeg 106 milliárd 961 millió forint. A főváros így 5,1 milliárd forinttal, a kerületek pedig 5,689 milliárd forinttal kevesebb forrást kapnak idén.
 
Az év végére épül át a Móricz Zsigmond körtér
 Csak az év végére, de több százmillió forinttal kevesebb pénzből fejeződhet be a Móricz Zsigmond körtér forgalomtechnikai rendezése, miután a képviselők elfogadták az erről szóló előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés. A közgyűlés augusztusban fogadott el egy javaslatot, amelyben mintegy 430 milliós költséggel 2012 közepére tervezték a Móricz Zsigmond körtér 4-es metróval összefüggő felszínrendezését. Az új - 28 igennel és 1 tartózkodással elfogadott - javaslat féléves csúszással 2012 év végére tolhatja ugyan a munkák befejezését, de az eredetileg becsült 430 millió helyett csak 160 millió forintba kerülhet a kivitelezés. Ennek keretében lecserélik a körtér mészkő díszburkolatát, mert felületén repedések keletkeztek, tisztítása nehézkes, és télen balesetveszélyes. A gyalogos- és kerékpáros zónák kialakítása mellett a Fehérvári út felől megszűnik a személyautók közlekedése, az autóbuszok behajtása azonban nem változik.
 
Hét új P+R parkoló épülhet
 Hét új P+R (park+ride) parkolót alakíthatnak ki Budapesten a HÉV-vonalak és a 2-es metró mentén, erről 23 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett döntött a közgyűlés. A kivitelezés összköltsége a tervek szerint 1,1 milliárd forint lesz, idén az előkészítés és a közbeszerzések kiírása történik meg, az építés 2013-ban kezdődik és 2014-ben fejeződik be. Új parkolási lehetőséget teremtenek a 2-es metró Pillangó utcai és Örs vezér terei állomásánál, az 5-ös (szentendrei) HÉV békásmegyeri és kaszásdűlői megállójánál, a 6-os (ráckevei) HÉV közvágóhídi végállomásánál, a 7-es (csepeli) HÉV csepeli végállomásánál, illetve a 8-as és 9-es (cinkotai, gödöllői) HÉV cinkotai megállójánál. Az Örs vezér terén, illetve a Pillangó utcánál egy vonaljegy vásárlásával lehet egy napra igénybe venni a szolgáltatást, a többi parkoló használata ingyenes lesz. Jövőre a tervek szerint 1005 új és 235 korszerűsített P+R férőhelyet alakítanak ki.
 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.