Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2012. január 28., szombat 08:50

Védett lett Csepel neve - ülésezett a képviselő-testület
A mindenkori polgármester engedélye is kell a jövőben a Csepel név használatához, így bizonyos esetekben meg lehet akadályozni, hogy visszaéljenek kerületünk és az önkormányzat nevével. A közbiztonság javítása érdekében a közterület-felügyelet létszámát 16 új kollégával növelte az önkormányzat képviselő-testülete, így nem csak nappal, de éjjel is találkozhatnak a csepeliek a felügyelet éber munkatársaival – egyebek mellett erről döntött a képviselő-testület csütörtöki ülésén.
A képviselő-testület az önkormányzat saját halottjának nyilvánította a nemrég elhunyt Kövesi Sándornét, aki évtizedeken át tanított a Jedlik Ányos Gimnáziumban. A városatyák a Kék Általános Iskola új igazgatójának több pályázó közül Tikosné Turi Erzsébetet szavazták meg, és elfogadták az intézményvezetői pályázatok meghirdetését.
Az önkormányzat testülete védetté nyilvánította a „Csepel” nevet. A szigorúbb szabályozást az indokolja, hogy ne lehessen visszaélni kerületünk illetve az önkormányzat nevével; nem mindegy, hogy ki és milyen célra kívánja felhasználni azt. A képviselő-testület többsége elfogadta a javaslatot, hogy – néhány esetet leszámítva – a polgármester előzetes engedélye szükséges a név használatához. Ugyanakkor nem kell engedély az önkormányzat intézményei esetében, amelyek eddig is használták a nevet.

Megszűnik a költségtérítés, megújul a gépjárműpark
Az önkormányzat a közelmúltban bizottsági és képviselő-testületi támogatással közbeszerzési eljárást folytatott le gépjármű-állományának felújítására. A kerület 13 személygépkocsit vásárolt 43 millió forintért. A gépkocsik az önkormányzat rendes, zökkenőmentes működéséhez szükségesek, időről időre pedig azért kell új kocsikat vásárolni, mert a szerviz- és fenntartási költségek az autók amortizációjával együtt növekszik, és fenntartásuk gazdaságtalanná válik. A mostani gépkocsi-beszerzéssel a választott tisztségviselők, a polgármester és az alpolgármesterek és a jegyző is szolgálati kocsit kapnak, viszont megszűnik a költségtérítés. A szocialista képviselők értetlenkedve fogadták a javaslatot, mire Szeles Gábor jegyző utalt rá, hogy ezzel a lépéssel tiszta helyzetet teremtenek, a korábbi működéshez képest pedig nem nőnek az ilyen jellegű kiadások.
Németh Szilárd polgármester a vitában hangsúlyozta, hogy nem luxusautókat vásárolt az önkormányzat, és szigorú elszámolási rendet alkalmaznak. Az MSZP-s kritikákra kiemelte: a jelenlegi vezetés jóval kevesebb fizetésért dolgozik mint a korábbi, és jóval kisebb a költségtérítésük is, amely most ráadásul teljesen megszűnik. A korábbi gyakorlat szerint a tisztségviselők ugyan a saját gépjárműveiket használták, de ennek fejében 100 ezer forintot meghaladó költségtérítést kaptak – ez a most megszűnő juttatás a kerület új vezetésénél már kezdettől 30 ezer forintra csökkent.

Csepel 300
A képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat pályázatot írt ki a csepeli közösségek részére a Csepel 300. évfordulójának megünnepléséről szóló programokra. Az idei költségvetésben 15 millió forintot biztosítanak erre a célra. A döntéssel az önkormányzat egyben emlékbizottságot hozott létre, amelynek elnöke Klinghammer István professzor lett.
A városatyák támogatták a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány által szervezett Csángó Bált, és a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesületét. Ugyancsak támogatást kapott a sztómával élő emberek segítésével foglalkozó Dél-Pesti ILCO Egyesület, de elhangzott az is, hogy a Csepeli Szociális Szolgálat pályázaton nyert közel kilenc millió forintot a fogyatékosokat támogató szolgálat működtetésére.

Megújulhat a Kapisztrán János park
Az önkormányzat egy korábbi testületi ülésén Gergely István MSZP-s képviselő azt javasolta, hogy a Kapisztrán János utca Kapisztrán Szent János utca névre változzon, ezért Németh Szilárd polgármester egy olyan előterjesztést is elkészíttetett, amely az ellenzéki politikus kérésének tett volna eleget. Az előterjesztésből azonban komoly vita lett, Gergely István ugyanis kifejtette, hogy javaslata csak egy volt több másik között, és ezért azt visszavonja.
A testület meghallgatta Kál Károly korábbi SZDSZ-es képviselőt is, aki helyi lakosként szintén kifogásolta a névváltoztatási javaslatot, valamint az utca és az ott található kisebb tér évtizedek óta tartó elhanyagolt állapotát.
A vita zárszavában Németh Szilárd polgármester Gergely István kérésének eleget téve visszavonta a névváltoztatást, és a javaslatára a képviselő-testület végül arról döntött, hogy rendezik az utca és a tér környékét, emlékparkot létesítenek Kapisztrán Szent János tiszteletére. A testületi ülésen Tenk András LMP-s képviselő Tamariska-dombbal kapcsolatos előterjesztését is támogatták a városatyák: itt Németh Szilárd polgármester kiemelte, hogy az önkormányzat eddigi döntései is megfelelnek az ellenzéki képviselő mostani javaslatainak.
Morovik Attila alpolgármester arról számolt be, hogy a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat levélben értesítette a hajléktalanok ellátásáról szóló szerződés megkötésének visszavonásáról. Németh Szilárd jelezte, hogy nem tesznek le az elesettek megsegítéséről, noha a hajléktalansággal összefüggő problémákat még sehol sem tudták tökéletesen megoldani. Kiemelte, hogy törekedni kell arra, hogy a hajléktalanokat lehetőleg visszavezessék a normális életbe és a munka világába. Az azonban továbbra sem fogadható el, hogy közterületeket foglaljanak el, életvitel-szerűen ott éljenek a fedélnélküliek. Csepelen jelenleg a gyár területén, két helyen is található hajléktalanszálló, emellett a Vöröskereszt által fenntartott nappali melegedő és utcai szolgálat működik. Az önkormányzat terve, hogy egy újabb nappali melegedőt alakítson ki – tette hozzá.
Csarnai Attila
fotó: Zarándi Bence  


2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.