Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 23. kedd
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. február 7., kedd 08:56

Feszes, de kiegyensúlyozott büdzsé a terv (1)
A kormányzati elvonások miatt az idei költségvetés nagy vesztesei Szeged szociálisan legrászorultabb rétegei lesznek. 2012-ben a segélyezés állami támogatása 186 millió forinttal csökken, amelyet az önkormányzat már nem tud magára vállalni. Többek között ezt emelte ki az idei költségvetés tervezetének nyilvános bemutatásakor Botka László polgármester. A hagyományokhoz híven az idén is elsőként Szeged legmeghatározóbb cégvezetőinek mutatta be a város tervezett büdzséjét a polgármester hétfőn délután a városháza dísztermében.

Kétmilliárdos lyukat kellett befoltozni
A város költségvetését bevételi és kiadási oldalon egyaránt 50 milliárd 525 millió forinttal tervezi a polgármester. A büdzsé 62 százalékát működésre, 38 százalékát pedig fejlesztésre fordíthatja a város. Szeged költségvetését immár negyedik éve működési hiány nélkül tervezi a város, most először ezt törvény is előírja.
A város 411 millió forinttal kevesebb normatív támogatást kap idén a kormányzattól. Az ÁFA-emelés 382 millió, az önkormányzati cégeknél elvárt béremelés 344, az intézményeknél elvárt pedig 191 millió forintba kerül a városnak. Ez összesen 1 milliárd 328 millió forint hiányt okoz Szegednek.
A városvezető kiemelte, a „Fidesz-Jobbik városi paktum” közgyűlési döntéseivel is jelentős hiányt okozott Szegednek. A cégek – többek között az Ifjúsági Ház, az SZKT és a Városi Tévé – plusz támogatásai, az önkormányzati cégeknél hagyott osztalékok, valamint a tápéi gyermekotthon elnyert támogatásának visszafizetése és a cégvezetők leváltása 733 millió forintjába kerülnek Szegednek. Így összesen 2 milliárd 61 millió forintos lyukat kellett befoltozni a büdzsén, hogy a polgármester eleget tudjon tenni törvényi kötelezettségének.
A legnagyobb kormányzati elvonás az idén is a szociális szférát érinti. Szociális ellátásra 1,5 milliárd forintos állami forrás van, ehhez 1,7 milliárd forintot ad hozzá az önkormányzat. Ebből 1 milliárd 461 milliárd forint jut az intézmények fenntartására, segélyezésre pedig 1,6 milliárd marad. Az államtól összesen 186 millió forinttal kap kevesebb pénzt a város a legszegényebb rétegek támogatására.

Oktatás: nem elveszik, „nem adják oda”
A város legtöbbet, 13 milliárd 324 millió forintot az idén is oktatási intézményeinek működtetésére fordítja, ebből 44 százalékot finanszíroz az állam, 56 százalékot pedig az önkormányzat. Így a város az idén 7 milliárd 884 millió forint saját forrást költ az oktatásra, ez azonos a teljes iparűzési adó mértékével, azaz a legnagyobb bevételt hozó helyi adó minden forintját oktatásra költi a város.
Botka László elmondta: az oktatási intézmények költségvetéséből minden évben 1-1,2 milliárd forint maradvány keletkezett, amelyet legutóbb, tavaly decemberben zárolt az önkormányzat. Idén ezt a pénzt nem elveszik, hanem „nem adják oda” az intézményeknek. – Azt gondolom, hogy a szegedi oktatási rendszerben ennek az összegnek nem szabad, hogy látszata legyen, hiszen olyan pénzt nem kapnak meg az iskolák, amelyet az elmúlt években sem költöttek el – jelentette ki a városvezető. – Természetesen nem öröm ez a döntés, hiszen az elmúlt évtizedben nem kényszerültünk ilyen lépésre. Polgármesterként és szülőként is azt gondolom, hogy az utolsó, amikor az ember a gyermekeitől, az iskolarendszertől vesz el pénzt, de most muszáj volt ezt megtenni. Azt viszont elképesztő pofátlanságnak tartom, hogy most olyanok követelik ezt a fel nem használt pénzt, akik – a kormányzatban és itt helyben – kétmilliárd forinttal csökkentették az önkormányzat költségvetését.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.