Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. február 9., csütörtök 11:47

Szmogriadó: marad a tájékoztatási fokozat fenntartása
A tegnapi nap folyamán Tarlós István főpolgármester a  elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.
A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.
A légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján a kisméretű szállópor (PM10) egy napra számított átlageredménye 2012. február 8-án a város nyolcmérőpontján meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), két állomáson a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3).
A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, mely felett a rövid idejű expozíció veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni. A riasztási fokozatot – a kisméretű szálló por (PM10) szennyező anyag esetében – akkor kell elrendelni Budapesten, ha három fővárosi mérőállomáson, egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.
A három egymást követő nap 24 órára számított átlagos koncentrációk a budapest.hu honlapon megtekinthetők. 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat mai napra vonatkozó tájékoztatása szerint többnyire erősen felhős lesz az ég, rövid napos időszakok várhatók. Csapadék nem valószínű. Napközben változó irányú, délutántól, estétől egyre inkább nyugatias légáramlás lesz jellemző. Gyenge, mérsékelt légmozgás várható. Napközben kicsit csökkenhet a PM10 koncentráció, de napi átlagban csütörtökön is többfelé a tájékoztatási küszöbérték felett, helyenként a riasztási küszöbérték közelében várható.

Tarlós István főpolgármester köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik felismerték a helyzet komolyságát, és továbbra is korlátozzák autóhasználatukat – a közösségi közlekedést részesítve előnyben –, illetve az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen korlátozzák a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.
Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a fővárosi szmoghelyzet további romlása elkerülhető legyen, ezért Tarlós István főpolgármester
ismételten felkéri a lakosságot és a légszennyezőket önkéntes önkorlátozó intézkedéseire, különösen kérve:
· a fővárosi úti célok eléréshez az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését, a közösségi közlekedés igénybevételének előnybe részesítését;
· a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetésének lehetőség szerinti mérséklését;
· a szilárd- és olajtüzelésű berendezések (ha egy háztartásban létezik földgáztüzelési mód, akkor a szilárdtüzelésű kandallók, cserépkályhák) használatának mérséklését;
· a szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetőit kibocsátásuk csökkentésre.


Lehetséges egészségkárosító hatások: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.
A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.
Veszélyeztetett népességcsoportok: légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok.
Javasolt elővigyázatossági intézkedés: elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.
Az érintett útszakaszokat a Budapest és vonzáskörzete részletes interaktív stratégiai zajtérkép térinformatikai rendszer nappali közúti konfliktustérképe narancssárga és piros színnel jelöli a csatolt elérhetőségen.


A megnövekedett (gyakorlatilag a tájékoztatási küszöbérték fölötti) koncentráció esetében elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.


A frissülő információk a Budapest Portálon és a Fővárosi Önkormányzat twitter oldalán is elérhetőek.
További tájékoztatás:
Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján (a Fővárosi Önkormányzat támogatásával).

A szmogriadóval kapcsolatban további tájékoztatást a Főpolgármesteri Hivatal munkaideje alatt az Ügyfélszolgálati Iroda (tel: 327-12-08; e-mail: ), munkaidőn kívül a Fővárosi Közterület-felügyelet 24 órás Ügyeleti Szolgálata
nyújt az ingyenesen hívható telefonszámokon (80/220-220 és 80/330-330).


Szűcs Somlyó Mária
kommunikációs igazgató

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.