Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. április 10. péntek
Hírek témák szerint

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2012. február 17., péntek 12:03

Elfogadták a Megyei Önkormányzat 2012. évi költségvetési rendeletét
A megyei képviselő-testület február 17-i ülésén 14 igen és 6 nem szavazattal elfogadta a megyei önkormányzat 2012. évi költségvetését, melynek értelmében a bevételi és kiadási főösszeg 273.722.000 forint. Mint ismeretes, a megyei önkormányzatok kötelező feladat- és hatásköri rendszerében 2012. január 1-jétől jelentős változás történt. (A megyei önkormányzatok intézményfenntartó feladata megszűnt, az intézmények által ellátott közfeladatokat a megyei intézményfenntartó központok vették át. A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium irányítása alá tartozó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezésfejlesztési intézet fenntartása alá került.) A feladatok strukturális változása miatt a megyei önkormányzatok, így a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat gazdasági alapjai is jelentősen módosultak. A megyei önkormányzat számára illetékbevétel nem kerül biztosításra, mivel 2012. évtől a korábban megyei önkormányzatokat megillető bevétel a központi költségvetés bevételét képezi. Az önkormányzatok ingatlanvagyonának állam által történő átvétele miatt a bérleti díjakból adódó saját bevétellel sem lehet számolni. A megyei önkormányzatok konszolidációja keretében az állam átvállalta a megyék hitelintézetek felé fennálló tartozásait és 2011. év végével valamennyi bankszámla megszűnt, 2012. január 1-jétől az Államkincstár végzi a számlavezetést. Így sem kamatbevétel, sem egyéb pénzpiaci műveletekből származó bevétellel sem lehet számolni.

Az önkormányzat központi finanszírozása a költségvetési törvényben rögzített támogatással (261,2 millió Ft) valósul meg. Saját bevételek nagyságrendje nem számottevő, gyakorlatilag egyszeri bevételek (a megszűnt területfejlesztési tanácstól átvett pénzeszköz, eszközértékesítés) voltak tervezhetők.

A megyei önkormányzat és az önkormányzati hivatal 2012. évtől az Áht. rendelkezése alapján a Magyar Államkincstárnál köteles vezetni a fizetési számláit, emiatt saját bevételként kamatbevételre nem tehet szert. Az ingatlanvagyon állam általi átvétele miatt a továbbiakban bérleti díj bevétel sem tervezhető.
Az Áht. -ban új előírás, hogy kiadások készpénzben történő teljesítésére csak jogszabályban szabályozott esetekben kerülhet sor.

További új előírás az államháztartási szabályozásban, hogy szét kellett választani önkormányzatot és a végrehajtási feladatokat ellátó önkormányzati hivatalt mind a tervezés, mind a gazdálkodás, számvitel és beszámolás területén. 

A költségvetésben a működéshez szükséges személyi kiadásokra, járulékaira, a várható dologi kiadásokra a fedezet rendelkezésre áll. A megyei önkormányzatok konkrét feladatai részleteiben teljes mélységben még nem ismertek, így a feladatokhoz kapcsolódó szakmai beszerzések pontos forrás-szükséglete teljes biztonsággal nem volt felmérhető. Az év közben jelentkező új feladatokra a költségvetési törvényben ilyen címen tervezett – a rendelet-tervezet előterjesztés részében is említett – tartalék nyújt fedezetet. 

Megállapítható, hogy az önkormányzat és hivatala 2012. évi költségvetési rendelet-tervezetében a bevételek és kiadások számszaki és tartalmi egyensúlya biztosított.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.