Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

KÖRNYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2012. március 6., kedd 13:33

Óvodáról és ismét Irtáspusztáról (is) a környei falugyűlésen
Két órán át tartott az idei falugyűlés Környén, melyet hagyományosan a költségvetés elfogadása után tartottak meg a településen. Hétfő este a tavalyi beszámoló és a tervezett beruházások ismertetése mellett ezúttal az új óvoda építésének késlekedése, illetve az Irtáspusztán tervezett állattartás váltotta ki a legnagyobb érdeklődést.

 

Az önkormányzat nem támogatja. Hiányzik a környezethasználati engedély, tűzvédelmileg sem tűnik szabályosnak a beruházás, de elképzelhető, hogy mégis megszerzik a szükséges engedélyeket. – ezeket a mondatokat az Irtáspusztai sertéstelep kapcsán fogalmazta meg a hétfő esti falugyűlésen Beke László, Környe polgármestere, majd az eltelt évet összegző, illetve az idei terveket ismertető beszámolója után Orlovits Tímea jegyző tájékoztatta a jelenlévőket a részletekről.
Mint elmondta, bár a cég tavaly májusban lakossági fórumon jelentette be, hogy felülvizsgálják elképzeléseiket, s alternatív megoldásként egy olyan technológiájú állattartásra tesznek javaslatot, amely folyamat végén biogáz üzemet létesítenének, s a földekre kikerülő, évi 72 ezer tonnányi biotrágya már nem okozna bűzhatást, az akkor elhangzottak ellenére a mai napig nem nyújtották be módosított elképzeléseiket. A társaság jelenleg nem rendelkezik környezethasználati engedéllyel, így csak kétezer alatti darabszámban tarthat hízót, valamint négyezer malacot. A 6 ezer négyzetméteres malac nevelde használatbavételi engedélyét viszont a környei építéshatóságnak ki kellett adnia, miután a tűzoltóság módosította saját elutasító határozatát, s végül megadta szakhatósági hozzájárulását.
A falugyűlésen kérdésként fogalmazódott meg, hogy a jegyző ellenőrzi-e az állatszámra vonatkozó korlátok betartását, s kiderült, hogy erre nincs jogköre, arra viszont igen, hogy a szakhatóságnál kezdeményezze az ellenőrzést. Egy hozzászóló azt is kérte: vizsgáltassák meg, hogy az érintett földterület mennyire telített, mert él a gyanúval, hogy már nem is talajvíz, hanem trágyalé érkezik a pincéjükbe.
Az új óvoda, bölcsőde építése is már jó ideje foglalkoztatja a környeieket, mivel a beruházás késik a korábbi tervekhez képest. A beruházással kapcsolatban tavaly két alkalommal is kiírta az önkormányzat a közbeszerzési eljárást, de egyszer sem sikerült győztes kivitelezőt hirdetni, a második pályázatot már a kiírás szakaszában megtámadta az egyik pályázó. Beke László elmondta: a szegedi KÉSZ Holding jogorvoslati kérelmet nyújtott be a közbeszerzési döntőbizottsághoz, amiben kifogásolták az értékelési szempontokat és az árazatlan költségvetés mértékegységeit. A döntőbizottság a kérelemnek részben helyt adott és megsemmisítette az önkormányzat által a pályázati eljáráshoz összeállított ajánlattételi dokumentációt, s az azt követő valamennyi döntését. Bár a döntőbizottság határozatában nem kötelezte az önkormányzatot új közbeszerzési eljárás lefolytatására, mivel a rendelkező rész ezzel kapcsolatban nem fogalmazott egyértelműen, a tisztázatlan jogi helyzet elkerülése érdekében a képviselő-testület úgy határozott, hogy új kiírást készít. A polgármester reményei szerint nyáron már elkezdődhet a beruházás.
Késik a tatai úti övárok kialakítása is. Ugyan az önkormányzat rendelkezik a szükséges tervekkel és a pénzügyi fedezettel, földterület tekintetében már nem állapítható meg ugyanez. Mintegy 100 négyzetméteres terület kapcsán kell kisajátítási eljárást lefolytatni, melynek időtartamával kapcsolatban még jóslásokba sem mert bocsátkozni a polgármester, mivel a jogszabályváltozás miatt már nem csak a kisajátítási összeget lehet kifogásolni, hanem magát a kisajátítás tényét is, márpedig a munkálatok csak az eljárás után kezdhetők el.
Hamarosan startolhat viszont a művelődési ház rekonstrukciója, melyhez pályázati forrást nyert el a helyhatóság, s úgy döntött, hogy a munkálatokra tárgyalásos, meghívásos pályázatot ír ki. Ennek keretében környei vállalkozásokat és a polgármesteri hivatalt felújító társaságot hívta meg, a beruházás előreláthatóan július végén zárul le.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.