Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 18. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2012. március 6., kedd 16:38

Elkábította a férfiakat a társkereső nő - a Csepeli Hírmondó írása
Egyéni módszerrel édesgette magához, majd rabolta ki a férfiakat az az 53 éves dabasi nő, aki végül rajtaveszett a trükközésein, s a rendőrség eljárást indított ellene. A „sütis” nőként elhíresült asszonynak egy csepeli áldozata is volt; országosan pedig eddig öt férfi jelentkezett, hogy a társkereső nő elkábította őket.

Sas Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, hogy a rendőrség rablás elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást az 53 éves nő ellen, akit a bíróság határozata alapján jelenleg házi őrizetben tartanak Dabason. Az eddigi adatok szerint a gyanúsított Budapest III., XVI. és XXI. kerületében egy apróhirdetéseket tartalmazó újság társkereső hirdetésére jelentkezett. Megjelent a sértettek lakásán, ahol a saját maga által készített süteménnyel kínálta vendéglátóit. A sértettek a sütemény elfogyasztása után magatehetetlen, esetleg eszméletlen állapotba kerültek. Ezt követően a nő elvitte a sértettek ékszereit, valamint a lakásban található egyéb értékeket. A nyomozás jelenlegi állása alapján a gyanúsított az ország egész területén követhetett el korábban hasonló módszerrel bűncselekményeket, ezért a nyomozók – köztük a csepeli rendőrök is – további sértettek jelentkezését várják.

Bódító falatok
A csepeli eset azért is említésre méltó, mert a sértett azonnal feljelentést tett a rendőrségen. Az ügy részleteiről kevés információ szivárgott ki, de annyi tudható, hogy a dabasi asszony a bevált trükkjével kopogtatott be a férfi lakásán. Szépen csomagolt süteményt tálalt fel kiszemelt áldozatának, aki egy darabig jóízűen falatozott, aztán csakhamar elbódult. Az asszony nem vesztegette az idejét, hanem gyorsan összeszedte a lakásban lévő készpénzt és ékszereket, majd távozott. A lassan magához térő férfi a szomszédjától kért segítséget, aki rögtön orvost hívott. A férfinak nem lett komolyabb baja, de orvosa szerint akár nagyobb szerencsétlenség is történhetett volna.
Megtudtuk, hogy a dabasi asszony olyan kábító anyaggal „dobta fel” süteményét, amelynek erős nyugtató hatása van. Ez a bizonyos vegyület altatókban található, s a patikákban csak orvosi receptre váltható ki.
A csepeli férfi feljelentése után az asszonyt őrizetbe vették, majd a bíróság házi őrizetet rendelt el. Az őrizetnek ez a formája azt jelenti, hogy a nő a hatóságok engedélye nélkül nem hagyhatja el lakását, s ezt a rendőrök naponta kétszer személyesen ellenőrzik.

Mit jelent a házi őrizet?
A házi őrizet a bíróság által elrendelhető egyik kényszerintézkedés. Ilyenkor a házi őrizetben lévő a lakását csak a bíróság határozatában megjelölt célból és időre hagyhatja el. Ilyen eset lehet például az orvosi gyógykezelés, a bevásárlás, a vallásgyakorlás. A rendelkezés betartását a rendőrség személyesen és telefonon ellenőrzi. A néhány nyugati országban használt elektronikus nyomkövetőt Magyarországon nem alkalmazzák, noha szó van a bevezetéséről. A házi őrizetben eltöltött idő beleszámít a kiszabott büntetés idejébe.
A kényszerintézkedésnek ez a formája számos helyen azért vált általánosan elfogadottá, mert csökkenthetővé vált a börtönök zsúfoltsága és az adófizetők pénzét nem kellett a fogvatartottak őrzésére költeni. A házi őrizetnek több fajtája létezik a különböző országokban attól függően, mennyire szigorú a fogva tartás. Enyhített változatában az őrizetes felügyelet mellett mindenféle kommunikációs eszközt igénybe vehet otthon, ám a bíróság meg is tilthatja ezek használatát. Néhány nyugati országban bevett gyakorlat, hogy az aránylag rövid időre elítélt személy börtönéveinek végét házi őrizetben töltheti.
A házi őrizetet először az 1900-as évek elején kezdték el alkalmazni az Egyesült Államokban, de igazából 1983-tól terjedt el, amikor bevezették az elektronikus nyomkövetőt. Európában elsőként Nagy-Britanniában helyeztek házi őrizetbe embereket 1989-ben, de nagyobb mértékben 1999-től létezik a büntetés-végrehajtásnak ez a formája. Azóta alkalmazzák az elektronikus házi őrizetet. A nyomkövetőt az őrizetes karjára vagy bokájára helyezik, s a rendőrségre jelzést küld, ha az illető eltávolodik otthonától.
Külföldön gyakran helyeznek házi őrizetbe embereket politikai okokból. Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában a terroristáknak vélt személyeket is házi őrizetben tarthatják, Kínában pedig évtizedekre elzárhatják a külvilágtól a politikailag veszélyesnek ítélt személyeket. Nyikita Hruscsov, a Szovjetunió 1964-ben leváltott pártfőtitkára élete végéig, 1971-ig házi őrizetben volt.

Csarnai Attila

fotó: illusztráció
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.