Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. március 6., kedd 17:28

Képviselő-testületi ülés: Megszületett a 2012-es költségvetés (2)
Elfogadták a képviselők az idei költségvetést a február 29-én tartott testületi ülésen.


Bíró Gyula (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) óvott a hurrá-optimizmustól. Ne keltsék azt a képzetet, mintha pénzbőség lenne- kérte jobboldali képviselőtársait. Messze-messze elmaradunk a néhány év előtti helyzettől. Könnyen lehet, hogy év közben még hitelt is kell felvenni - fogalmazott.

Wittinghoff Tamás szerint érdemes rögzíteni, hogy az országos átlaghoz képest még mindig jól állunk. De ez csak azért lehetséges,mert az elmúlt 20 év alatt olyan helyi gazdasági bázist sikerült teremteni, ami még egy ilyen nehéz időszakban is biztosítja az alapműködéshez szükséges forrásokat. De ez nem jelenti azt, hogy könnyelműen költekezhetünk.

Kálóczi Imre (Fidesz-KDNP) leszögezte, hogy az előző négy évben is jobboldali többség volt Budaörsön. És bár politikai ellenfeleik szívesen emlegetik azt, hogy Fidesz mindig elvesz, Budaörsön ez nem igaz, mert itt a Fidesz ad.

Wittinghoff Tamás elutasította Kálóczi kijelentését. Budaörsön nem a Fidesz, hanem a város ad – fogalmazott. Nem pártadomány az, hogy a település bevételeit hogyan osztjuk el. Szemléletbeli problémának nevezte azt, ha valakik többségben vannak egy testületben, akkor azok azt gondolják, hogy ők adnak valamit.

Ezt követően a módosító indítványokat vették sorra. Elsőként Császárné Kollár Timea (Jobbik) javaslatát vitatták meg, amelyben 5.6 millió forintot kért a Czuczor- Fogarasi emlékkonferencia megrendezésére. Visszafogottnak nevezve a rendezvény költségvetését.

Wittinghoff Tamás megemlítette, hogy ennek az egyetlen konferenciának csak a nyomdaköltségeire többet szánnak, mint amennyit a Városháza fordíthat egy teljes évben tájékoztató kiadványokra. Példátlannak nevezte, hogy ekkora összeget szánjanak egy konferenciára. Miért egy önkormányzatnak kellene ezt finanszíroznia? – tette fel a kérdést. Az MTA egyik vezető nyelvészeti kutatóját idézte, aki elavultnak nevezte a Czuczor- Fogarasi módszerét, amely korukban persze lehetett haladó. A témában tartott idei, a tervezetthez hasonló konferenciát pedig tudománytalannak tartotta a szakértő.

Császárné Kollár Timea (Jobbik) válaszként az említett konferencia előadóit sorolta fel, ahol komoly egyetemi kutatók is részt vettek. Szerinte a budaörsi konferencia gyakorlati alkalmazásokról szól majd, és külföldi kutatók is lesznek itt.

Végül a többség megszavazta a konferencia költségeit.

A következő módosítást szintén Császárné Kollár Timea (Jobbik)terjesztette elő, amelyben a Budaörsi Atlétikai Club támogatására kért 4.3 millió forintot.

Becz György (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) példátlannak nevezte, hogy egy néhány napja bejegyzett civil szervezet számára kér valaki pénzt. Megkérdezte, hogy Császárné Kollár Timea – aki a módosító indítvány beterjesztője - milyen kapcsolatban van az egyesület elnökével.

Császárné azzal indokolta előterjesztését, hogy a már nem diák korú sportolóknak kiván edzési lehetőséget biztosítani az új klub. Majd elmondta, hogy az egyesület edzője, Palágyi Gergely a húgának a férje. Visszautasította, hogy ez szerepet játszott volna az előterjesztésének megfogalmazásában.

Wittinghoff Tamás közölte, hogy a jogszabályok mindenkire kötelezőek, majd idézett az önkormányzati törvényből, amely tételesen kimondja, hogy a képviselőnek be kell jelentenie az adott ülésen, ha rokoni kapcsolatok révén személyesen érintett egy ügyben. A testvér házastársát, mint hozzátartozót külön is nevesíti a törvény. Ezzel a lépésével törvényt sértett Császárné Kollár Timea és arra mutat példát, hogy nincs szükség semmiféle teljesítményre, elég, ha rokona valaki egy döntéshozónak, csinál egy egyesületet, és már a következő héten viheti is a pénzt. Ráadásul – tette hozzá a polgármester -, semmi másról nincsen itt szó, minthogy megvásárolja a jobbikos képviselő szavazatát a Fidesz, hiszen nélküle nem lenne többsége. Ezzel majd a fideszeseknek kell elszámolniuk.

Végül Császárné Kollár Timea visszavonta előterjesztését.

Elfogadták a képviselő asszony két másik kérését, az egyik a törökugratói polgárőrök támogatására vonatkozott, a másik pedig a Trianon emlékmű megtervezéséhez rendelt három millió forintot.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.