Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2012. március 6., kedd 18:15

A mindennapos testnevelés bevezetésének legjobb gyakorlatairól rendezett konferenciát a MÖSZ Gödöllőn
A mindennapos testnevelés nem létesítményfüggő, sokkal inkább szervezés, időbeosztás, illetve az önkormányzatok, a helyi oktatási intézmények és a sportegyesületek együttműködésének a kérdése – állapították meg a „Mindennapos testnevelés bevezetésének legjobb gyakorlatai” című konferencia résztvevői március 6-án, Gödöllőn.
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) rendezvényén – többek között – Czene Attila a NEFMI államtitkára, Szalay Ferenc, Szolnok Polgármestere és Dubecz József, a TF docense tartottak előadásokat, amit kerekasztal-beszélgetés követett.

A konferenciát megnyitó Gémesi György MÖSZ-elnök köszöntőjét követően elsőként Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára ismertette a mindennapos testnevelés szeptember 1-jei bevezetésével kapcsolatos kormányzati célokat. Mint elmondta, az előzetes felmérések tanúsága alapján, a program országos bevezetésénél nem elsősorban a sportlétesítmények, inkább a szakpedagógusok hiánya jelenthet majd gondot.
Persze tornatermek tekintetében is nagy a lemaradás, ezért nem az egy iskola-egy tornaterem modell lenne a megoldás, hanem az egyéb sportlétesítmények körzetenkénti bevonása a
programba, amihez a helyi önkormányzatok, oktatási intézmények és sportegyesületek konstruktív együttműködésére van leginkább szükség. A program akkor működne igazán, ha körzetenként három-négy sportágban lehetne biztosítani sportág-népszerűsítő, sportágválasztó foglalkozásokat, amivel nemcsak a népegészségügyi célokat valósítanák meg, de a létesítmények és a szakedzők kapacitását is maximálisan ki tudnák használni. Ezeket az együttműködéseket az önkormányzatoknak kellene mindenütt megszervezniük, amihez a kormány minden segítséget igyekszik majd megadni.

A sportélet fejlesztése és támogatása rengeteg pozitív hozadékkal bír egy város életében: hozzájárul a tehetséggondozáshoz, erősíti a lokálpatriotizmust, jól felhasználható a városmarketingnél, növeli a helyi vállalkozók bevételét és lehetőséget biztosít a szabadidő hasznos eltöltésére – ismertette előadásában Szalay Ferenc, Szolnok első embere. A Parlament Sport- és Turisztikai Bizottságának alelnökeként és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnökeként is tevékenykedő polgármester ezután városa mindennapos testnevelés programját mutatta be. Mint elmondta, a Megyei Jogú Városok közül elsőként itt vezették be koncepcionálisan a programot 2001-ben, ami 10 általános iskola 105 osztályának 3200 diákját érintett. A program részeként az önkormányzat megtanítja az 1-2. osztályosokat úszni, évente díjazzák a diákolimpiákon, illetve a szabadidősport rendezvényeken résztvevőket, a folyamatos ellenőrzések jóvoltából pedig mindenkiről személyre szabottan tudják, hol van lemaradva, miben érdemes fejleszteni, s melyik sportágra lenne leginkább
alkalmas.

A mindennapos testnevelés bevezetésére a fővárosban is van már példa – derült ki Kovács Lajos XII. kerületi alpolgármester előadásából. A budai kerület nyolc önkormányzati fenntartású általános iskolájában 2009-ben kezdték meg a mindennapos testnevelés felmenő rendszerben való bevezetését, így abban mindezidáig 56 tanulócsoport 1272 diákja vett már részt. Az iskolákban rendelkezésre álló humán erőforrásokat és infrastruktúrát kiegészítendő, új intézményi sportfelületeket alakítottak ki, külső területeket vontak be, kerületi sportegyesületeket kapcsolták be a munkába. Bár még csak három éve folyik a program, a kontrollvizsgálatok minden téren kedvező eredményeket mutatnak: a résztvevőknek nemcsak a fiziológiai paramétereik, de szociometriai attitűdjeik és tanulmányi eredményeik is kimutathatóan javultak.

Parti Zoltán programigazgató a gödöllői edzéselvű testnevelés programcsomagját ismertette
meg az egybegyűltekkel. Mint elmondta, az Edzéselvű Testnevelés Helyi Tanterve egy fővárosi gimnáziumban korábban kidolgozott programcsomag Gödöllő iskoláira adaptált változata, amelyet Gémesi György polgármester kezdeményezésére vezettek be a 2011- 2012. tanévben, az önkormányzati fenntartású iskolák 1-3. évfolyamain. Ez négy iskolában 36 tanulócsoportot érint, a városban tanulók harmadát.
A programban – amelynek írásos anyaga  letölthető a Magyar Kajak-Kenu Szövetség honlapjáról – részt vesznek a városi sportegyesületek kompetenciával rendelkező szakemberei is, a testnevelésórákon oktatva a tanulókat. A csomag lényegi eleme az egyes képességek fejlődésének folyamatos mérése és követése, ami a program tartalmi kontrollját, az egyéni fejlődés követhetőségét, annak a résztvevők számára biztosított megismerhetőségét szolgálja.

 Dubecz József, a Semmelweis Egyetem - Testnevelési Főiskola docense a sport általi nevelés és az iskolai sport pozitív élettani hatásairól tartott előadást. Mint kifejtette, a sporttal való nevelésnek felbecsülhetetlen jelentősége van a fizikai és mentális fejlődés szempontjából: növeli az immunrendszer működését, jó hatással van a hormonháztartásra, javíthatók vele a kondicionális és a koordinációs képességek, valamint a minőségi életet is meghosszabbítja. Dubecz József felhívta a figyelmet arra, hogy mindig az intenzív fejlődési szakaszban lévő szerveket és képességeket kell fejleszteni, és – a különböző biológiai felépítés, illetve erőállapot miatt – érdemes elgondolkodni azon is, hogy a fiúk és a lányok számára különböző testnevelési edzésterveket dolgozzanak ki.

A konferenciát kerekasztal-beszélgetés zárta Dubecz József, Gémesi György, Kovács Lajos és Parti Zoltán részvételével, ahol Gémesi György – mintegy az elhangzottakat összegezve –elmondta: bár 300 iskolának nincsen még tornaterme, így mindenképpen folytatni kell a 90-es évek elején megkezdett tornaterem-építési programot, a mindennapos testnevelés program országos bevezetése elsősorban szervezés és időbeosztás kérdése. A kormány kezdeményezése mindenképpen üdvözlendő, de vigyázni kell, nehogy a jelenleg jól működő modellek sérüljenek a közoktatás állami kézbe vétele után.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.