Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

MEZŐHEGYES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT
2012. március 11., vasárnap 15:31

Mezőhegyes Csongrádba tart (4) – történelmi tények
Mezőhegyes államilag elismert városként 23 éves, létét tekintve egyidős az államalapítással, sőt, ókori és középkori leletek szerint településünk egyidős az középőskor emberével. (A Föld benépesítése utáni Mezolitikum időszaka i. e. 10 000 – i.e. 7000. Ennek részletei történeti forrásokban és Helytörténeti gyűjteményünkben nyomon követhetőek.)
Az 1784. december 20-án aláírt Császári és Királyi Ménesintézet alapítóleve nyomán Mezőhegyesen és térségében létrehozott katonai parancsnokság alatt álló lótenyésztő bázis helyzetéből, szerepéből adódóan részleges államigazgatási települési önállósággal bírt. Pitvaros jegyzője intézte a polgári ügyeket. Önálló közigazgatási státuszt – községi rangot – 1872. augusztus 17-ei hatállyal kapott. A Magyarország számára rendkívül méltatlan, az I. világháborút lezáró Trianoni békeszerződés következtében Mezőhegyes ugyan továbbra is Magyarországhoz tartozott, azonban az állami megyetagolás csorbult, saját vármegyénk és a szomszédos vármegyék – Csanád, Arad és Torontál – területének töredéke maradt országunkban. E megyetöredékeket egy megyébe vonták össze, Csanád-Arad-Torontál közigazgatásilag egyelőre egyesített (k.e.e.) vármegye néven. Az így kialakított megye hat járásra oszlott és székhelye Makó volt. 1945-ben a maradék területeket véglegesen egyesítették Csanád vármegye néven. Ennek neve 1949-ben Csanád megye lett, mely azonban megszűnt az 1950-es megyerendezéskor, területe felosztásra került Békés és Csongrád megyék között.
Ekkor és így került Mezőhegyes Békés megyéhez, elszakítva gyökereitől, több évszázados történelme során kialakult szerves kapcsolataitól. Nem vették figyelembe sem a kialakult vonzáskörzeteket, sem a településkapcsolati hagyományokat. Tehát a mai Csongrád megyéhez tartoztunk, mert Csongrád megye déli és délkeleti része a Trianon után megmaradt Csanád megye, melybe Mezőhegyes szervesen illeszkedett. 
 
Csongrád megyeiek meglátása:
 
„Makó – Az egykori Csanád vármegye, amelynek területét 1950-ben osztották fel Csongrád és Békés megye között… Mezőhegyes egészen az 1950-es megyerendezésig a makói székhelyű Csanád vármegyéhez tartozott. … A rendszerváltást követő első önkormányzati ciklusban felmerült Makón az egykori Csanád vármegye visszaállításának ötlete. Az akkori kisgazda polgármester, Sánta Sándor minden követ megmozgatott az ügy érdekében. Több érintett, ma Békés megyéhez tartozó település vezetőjével tárgyalt, többek között Mezőhegyesével is. Mint visszaemlékszik, a kezdeményezést mindenütt szívesen fogadták, ám végül Csanád vármegye maradt, ami volt: történelmi emlék. Hogy lett volna-e esély Csanád vármegye újjászervezésére, ma már nehéz megítélni – mondja. Egy biztos: Mezőhegyes csatlakozása Csongrád megyéhez szerinte mindenképp hasznos volna, Makó számára is. Most önkormányzati képviselő a Fidesz színeiben. Arra készül, hogy hamarosan testületi ülésen veti fel: Makó fogadjon el nyilatkozatot, amelyben támogatásáról biztosítja a mezőhegyesi ötletet.” (Szabó Imre: Csanád vármegye emlékezete)
 
„Mezőhegyes a középkorban Csanád megyéhez tartozott és a marosontúli főesperességhez. A török után, amikor újra szervezték 1730-ban, ugyancsak Csanád megye része lett. Ekkor már Makó lett a megyeszékhely. Trianon után Csanád-Arad-Torontál közigazgatásilag egyelőre egyesített (k. e. e.) vármegyék része volt 1945-ig. Utána ismét Csanád megyéhez tartozott 1950-ig, amikor a battonyai járás részeként Békés megyéhez csatolták, ahová sohasem tartozott.” – írta Prof. Dr. Blazovich László történész, a Csongrád Megyei Levéltár nyugalmazott igazgatója.
 
Egyesek az utóbbi Békés megyében töltött 60 évet tartják meghatározónak. Szerintük az idők homályába veszett az 1950 előtti ezer év. Elég baj, hogy vannak olyanok, akiknél az idők homályába veszett városunk identitása, illetve saját származásuk. A 60 évnyi békés megyei „tartózkodás” semmiféle békés megyei hagyomány felvételét nem eredményezte.
Egyesek szerint egyenesen árulás a Csongrád megyéhez csatolás kezdeményezése. (Gondoljuk, Békés megyével szemben.) Milyen dolog az, hogy a szomszédban jobb a leves, ezért a gyerek otthagyja édesanyját, édesapát!
Valóban! Milyen dolog ez?!
Milyen dolog, hogy Mezőhegyest, a pubertás korú gyermeket, anélkül, hogy jobb lenne a leves, vagy bármi, átlökték a szomszédba 1950-ben, és akik tehettek volna ellene, nem tették meg, hogy visszahelyezzék édesanyja, édesapja és testvérei mellé!
Valóban! Milyen dolog ez?!
 
Következtetés: vitathatatlan történelmi gyökereink – állam besorolása szerint az 1950 óta Csongrád megyének nevezett közigazgatási egységben – a Makói térséghez kötnek, amióta a szórt kistelepülések halmaza a mai Mezőhegyes térségében léteztek.
 
Kovácsné dr. Faltin Erzsébet sk.
polgármester
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.