Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

MEZŐHEGYES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT
2012. március 11., vasárnap 15:35

Mezőhegyes Csongrádba tart (5) – társadalmi tények – családi kötődések, termelés
Az 1900-as években 12 ezer fő állandó lakos élt Mezőhegyesen és mintegy 3 ezer fő járt be dolgozni, a környező településekről, többségük Kelet-Csongrád megyéből. Az idénymunkások az ország távolabbi településeiből is jöttek, szép számmal például Nógrád megyéből. (A kézi munkán alapuló termelés korát éltük.)
Az 1950-es évektől Békés megye „felől” három közel azonos méretű, szerepű település – Tótkomlós, Mezőkovácsháza és Battonya – zárja a békés megyei kisugárzást, illetve ideirányultságot.
A Csongrád megye felöl jövő migráció, népességmozgás, és annak hatásai ezen időktől jelentősebbek voltak, mint a Békés megye felőliek. Ez azt eredményezte, hogy a lakosság összetétele, rokonsági kapcsolatai, és más ezzel összefüggő hatások Csongrád megye irányába hoztak létre mélyebb kötődést.
 
                 
 
Termelés
 
Császári és Királyi Ménes (1784):
Birodalmi szinten merített munkaerőt
Katonai egység volt, magasan képzett vezérkarral és abszolút fegyelmezett munkavégzőkkel.
 
Magyar Királyi Ménesintézet és Ménesbirtok (1869):
A magyar koronához tartozó területekről érkezett a munkaerő
Magas rangú, szakmailag kiváló állami alkalmazottak – Kozma Ferenc és Gluzek Gyula – vette át a két gazdálkodó egységek vezetését
A Ménesintézetben – lótenyésztés – cserélődött a vezetés, a középirányítói kar és a dolgozók személyi összetétele is.
A Ménesbirtokon belül eltérő profilú gazdasági egységek jöttek létre: cukorgyár, szeszfőzdék, szarvasmarha-tartás, sertéstenyésztés, szántóföldi növények termesztése, magtárak, vágóhíd, téglagyár, kendergyár
Továbbá bekapcsolódtunk a vasúthálózatba.
 
Az Állami Gazdaság, a Cukorgyár, a MÁV, a Varroda, a Kendergyár, TSZ (1945-től)
A mezőhegyesiek teljes foglalkoztatottsága mellett a Dél-Alföldről, elsősorban Kelet-Csongrádból bejáró munkaerő – szakemberek, segédmunkások
Cukorrépa beszállítók jelentős hányada a jelenleg Csongrád megye határán fekvő községek cukorrépa termesztői (Az ország 12 cukorgyára miatt viszonylag kisebb térségre korlátozódott a mezőhegyesi cukorgyár beszállítói köre.)
Az 1945-ös földreform és az ezt követő földosztás során Mezőhegyes termőterületéből mérték ki a mezőhegyesi és a környékbeli települések földigénylői földjét.
A mezőhegyesi termelőszövetkezet számos Csongrád megyei földtulajdonost egyesített, és odavaló alkalmazottat foglalkoztatott
 
Mivel napjainkban a tényleges helyi munkanélküliség a munkaképes korú lakosság 30 %-át is eléri, gazdasági vonzásunk minimális szinten van.  Ennek ellenére 2011-ben a Csongrád megyéből ingázók száma csak munkáltatótól kért adat alapján: 9 fő, időszaki munka során 14 fő.
Az 1988-ban benyújtott várossá nyilvánítási pályázatunk az 1950. (a tanácsrendszer megszervezésének éve) utáni időszak társadalmi-gazdasági fejlettségünk csúcs időszakában készült. Rögzíti: „Mezőhegyes természetes települési vonzáskörzete nagymértékben Csongrád megye K-i kiszögelésének falvaira (Csanádpalota, Magyarcsanád, Nagyér, Csanádalberti, Apátfalva, Ambrózfalva, Pitvaros, Kiszombor, Kövegy) esik.  A természetes gazdasági gravitáció következtében nap mint nap több mint 1000 fő jár a két megye településeiről… Mezőhegyesre dolgozni.”
Mindez azt jelenti, hogy nem a mai viszonylagos társadalmi-gazdasági elmaradottságunkat kell bebetonozni, hanem a jövőre kell készülnünk.
A megyehatár valóban nem zárja ki a munkaerő-vándorlást, mint ahogyan korunkban az országhatárok sem. Azonban az egy megyébe, egy járásba tartozáson alapuló napi kapcsolatok lendületet adnak a gazdasági életben is.
A munkakultúrában Csongrád irányában meglévő mélyebb kötődés és rokoni kapcsolatok kifejezetten empirikus megállapítások. Személyes ismeretség, személyes tapasztalatok alapján állítjuk, hogy a gazdasági mélypont ellenére szerves kötődések élnek tovább. Számos mezőhegyesi lakos csanádpalotai, nagylaki, pitvarosi, alberti, kövegyi, nagyéri származású, mi több számos mezőhegyesi földtulajdona fekszik Csongrád megye ezen övezetében.
A munkaerőmozgás Békés megyéből is és Mezőhegyesről Csongrád megye felé tendál. (Békés megye az ide irányuló munkalehetőség keresésben Magyarországnak 19 megyéjéből a 17. helyen áll.)
Csongrád megyéhez történő átcsatolással nem fogunk az LHH (Leghátrányosabb helyzetű) kistérség/települések közé tartozni. Eddig sem éreztük, és a térség sem – ennek számottevő előnyét. Eredménytelenül pályáztunk korábban már kistérségi szinten a két „dinnyeútra”, magunk az új családi házas övezetünk – Vadrózsa, Akácfa, Orgona, Hársfa, Pacsirta utcákra. A városközpont rehabilitációs pályázattal nyert pénzt valóban LHH-s településként kaptuk, kapjuk, viszont nagyon sok támadást kellett kivédeni és nagyon sok akadályt leküzdeni, hogy elindulhassunk, megvalósíthassuk. Az elmúlt évben már csak egyetlen vállalkozó adott be pályázatot. Az idén 4 vállalkozó számolja fel vállalkozását Mezőhegyesen!
Gazdasági társaságaink, vállalkozóink Békés megyei kapcsolati tőkéje pedig csak kamatozhat a megyeváltással. A személyes, baráti kapcsolatok bővülésével a két megye szakemberei felkészülhetnek az országos régióváltásra. Az „új üzleti/gazdasági kontextusok” új lehetőségeket jelentenek fejlettebb piaci viszonyok között.
A világgazdasági válság sem tarthat örökké, nem európai uniós országba való cukorgyártásra is vállalkozhat befektető, a cukorkvótát is feloldják egyszer, más foglalkoztatás is felerősödhet és új is indulhat – tehát megalapozottan számolhatunk a Kelet-Csongrádból bejáró munkaerő jövőbeli növekedésére.
Mindennapunk valósága, hogy a 43-as gyorsforgalmú út legrövidebb úton történő elérhetősége miatt a Balkán felöli áru- és turista forgalom átterelődött az Arad – Battonya – Mezőhegyes – Pitvaros – Makó-Rákos – Makó irányba. Ennek gazdasági élénkítő hatásával is bizton számolhatunk.

Kovácsné dr. Faltin Erzsébet sk.
polgármester
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.