Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 16. kedd
Hírek témák szerint

MEZŐHEGYES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT
2012. március 11., vasárnap 16:38

Mezőhegyes Csongrádba tart (10) – társadalmi tények – szociális ellátás, egészségügy és idegenforgalom
Nappali szociális ellátó hálózatunk kiépített, szakmailag kifogástalan.
A csanádpalotai szociális ellátórendszerrel együtt a térség 8 település lakossága számára hosszútávon megoldódna a szociális ellátás.
 
Városunk és a Csongrád megyei érintett térség háziorvosi ellátása rendben van. Mezőhegyesen gyermek-háziorvosi körzet is működik, valamint fogorvosi ellátás.
Fogorvosi ellátásunk jelentős vidéki és romániai betegforgalmat eredményez.
Az egészségügy régiós átszervezése következtében a beteg ahhoz a szakorvoshoz megy, akihez bizalma van, és abba a kórházba, klinikára, ahová kéri magát, illetve ott látják el, ahol betegsége miatt megfelelő kezelést tudnak nyújtani részére.
A mezőhegyesi kórház most már bárhonnan fogadhat betegeket. Betegforgalma ma már nincs tekintettel a megyehatárra. A betegek jelentős hányada érkezik Makó és Hódmezővásárhely tengelytől keletre eső településekről. 
A mentőszolgálat vonulási időhöz kötött – tehát továbbra is Mezőkovácsházáról indítják.
Téves és talán szándékosan félrevezető az az információ, mely szerint ahová most a mentő 8 perc alatt odaér, akkor Csongrád megyéhez tartozás esetén 38 perc alatt fog kiérkezni, mert Makóról indítják.
Az Országos Mentőszolgálat eddig sem és ezután sem megye- és járáshatárok figyelembevételével látja el feladatát. Vonulási idő szerint indítják. Tehát Csongrád megyéhez tartozásunk esetén is 8 perc alatt fog a mentő kiérni. Azt pedig, hogy hová viszi a mentő a beteget a mentőorvos dönti el az eset súlyossága alapján. (Szóba jöhet Orosháza, Makó – ha egyiküket, vagy mindkettőt meg nem szüntetik! – és Szeged.) Ezt a mezőhegyesi háziorvosok éppúgy tudják, mint a gyulaiak, a kecskemétiek és a zalaegerszegiek, legalább is tudniuk kell.
Elhangzott már az az ellenérv is, hogy háziorvosaink a békés megyei intézményi orvosokat ismerik, betegjeik érdekében közvetlen kapcsolat alapján, telefonon azonnal intézkedhetnek.
Egyrészt: ők is voltak kezdő orvosok, amikor nem ismertek senkit, továbbá kezdő orvosok követik őket, akik szintén nem ismernek senkit. Másrészt: nem tömeges ezen intézkedéseik száma. Harmadszor: a Csongrád megyei intézmények orvosai is emberből vannak, egyetlen kollega indokolt megkeresésének teljesítésétől sem zárkóznak el. Negyedszer: Csongrád megyéhez tartozásunk esetén is továbbra is fordulhatnak ugyanazon orvosokhoz, akikkel már kialakult kapcsolatuk van.
Különböző híresztelések szerint, amennyiben Csongrád megyéhez csatolják Mezőhegyest, a Pándy Kálmán Kórház megszünteti a mezőhegyesi kórházat. Dr. Páll Viktor főorvostól tudjuk: nem szüntetik meg a mezőhegyesi kórházat. Fejlesztik. A régiós átszervezés kifejezetten előnyös, mert Csongrád megyében a legközelebbi hasonló ellátást Szeged nyújtja. 
 
Engedtessék meg még egy megjegyzés: Mit tetszenek gondolni, mely város az egészségügy régióközpontja? Kecskemét. Az OTP régióközpontja? Kecskemét. A megyék megszűnése pillanatok kérdése. A mi esetünkben sem a megye-hovatartozás a kulcs, hanem a járási besorolás!
 
 
Idegenforgalom: a turizmus iránya
 
tranzit megállás
A 43-as gyorsforgalmi út következtében teljesen átterelődött a tranzit áru- és turistaforgalom az Arad – Battonya – Mezőhegyes – Pitvaros – Makó-rákos – Makó irányba.
A benzinkút és a gyors élelembeszerzés miatti megállás már érezteti hatását.
A Gyula – Arad – Mezőhegyes – Makó – Hódmezővásárhely idegenforgalmi láncolat fontos gyöngyszeme Mezőhegyes.
 
néhány napos szállásigény
A városi Lovas Napok, a lóversenyek, fogathajtó versenyek, lóvásárlás, a horgászat, a város testvér- és partnervárosi kapcsolatai révén nemzetközi találkozók, tudományos konferenciák színhelye.
A térség településeivel kölcsönös előnyökön nyugvó kooperációval a szálláshelyek száma emelhető és a vendégek ellátása színvonalasabbá tehető. (Mezőhegyes Turizmusáért Egyesület, Maroshát Turisztikai Egyesület, Alföldi Barangolások Turisztikai Egyesület.)
 
turisztikai célállomás
A világhírű, agrártörténeti emlékekben gazdag, lovaglást, ló vásárlást, hypoterápiát, vadászatot biztosító Mezőhegyes hosszabb turisztikai célállomás.
Csanád megye szellemisége nagyban elősegítheti turizmusunk fejlesztését, történelmi lovas hagyományok életben tartását és nem fordítva. Az azonos megyében tartozás, csakúgy, mint a gazdasági életben, nagyban elősegíti a folyamatok beindulását és tartósságát. A más megyével, megyén és országon kívüli településekkel való kapcsolattartás külön egyezményeken, személyes kapcsolatokon nyugszik.
Testvér- és partnervárosi egyezményeink (Kézdivásárhely, Mordano, Nagypereg, San Giorgio di Nogaro, Túrkeve) társadalmi-gazdasági életünk minden területét érintik, és valóban kiemelkedő jelentőségű az Arad városával 2012. február 29-én létrejött Együttműködési Egyezmény.
 
Kovácsné dr. Faltin Erzsébet sk.
polgármester
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.