Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2009. augusztus 25., kedd 06:08

Továbbra is kedvezőtlenül alakul az oroszlányi kistérség munkaügyi helyzete
A megyét különösen súlyosan és váratlanul érintő gazdasági válság hatásaként az oroszlányi kistérségben július végén már 1.307 álláskeresőt tartottak nyilván, 57,0 %-kal (489 fő) többet, mint az év elején, és 92,2 %-kal többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában – ismertette az adatokat dr. File Beáta, a munkaügyi központ oroszlányi kirendeltségének vezetője.

 
A gazdaságilag aktív népesség létszámán belüli arányuk, ami a félév végén 10,7 %-ot ért el, 4,1 százalékponttal haladta meg a fél évvel korábbit. A kistérségben a megyei átlaghoz viszonyítva – minimális különbséggel, de alacsonyabb a nyilvántartott álláskeresők aránya, a megye más kistérségeihez képest pedig alacsonyabb ütemű a regisztrált állomány növekedése.
A rendelésállomány drasztikus csökkenése miatt több, korábban stabilan működő cég is a csoportos elbocsátás mellett döntött. A munkaviszonyt vesztettként nyilvántartásba vettek legnagyobb része a feldolgozóiparban, ezen belül is a gépjárműiparban, az elektronikai termékek gyártásának területén, illetve az ahhoz kapcsolódó beszállítói körhöz kapcsolódó cégeknél dolgoztak.
Az elmúlt év októberétől az idei év júniusának végéig terjedő időszakban a megyében 22 munkáltató jelentett be összesen 4.704 főt érintő létszámleépítést, amiből 2.476 fő elbocsátását az idei évben jelezték. Az oroszlányi kistérségben a félév végéig két munkáltató jelentett be csoportos létszámleépítést, összesen 606 főt. Az itt élő munkavállalókat is érinti a tatabányai és a móri ipari parkban működő cégek több száz fős leépítést eredményező gazdasági problémái. Jelentős számban vannak az álláskeresőként jelentkezők között olyan kölcsönvett, illetve határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező munkavállalók is, akik a létszámuk csökkentésére kényszerülő munkáltatóktól érkeztek, illetve a csoportosnak nem minősülő leépítést végrehajtó, kisebb vállalkozásoktól kerültek elbocsátásra.
A nyilvántartott álláskeresők iskolai végzettség szerinti összetételét tekintve július végén a szakmunkásképzőt, szakiskolát, szakközépiskolát végzettek száma és aránya volt a legmagasabb, akik a teljes állomány 52 %-át adták. Felsőfokú végzettségűek aránya 3,5 % volt.
A pályakezdő álláskeresők 5 %-ot képviselnek a regisztrált állományon belül. Nagy csoportot képeznek a fiatalok között az alacsony (általános) iskolai végzettséggel rendelkezők száma (arányuk 33 %).
Az újonnan bejelentett, úgynevezett normál álláshelyek száma továbbra is alacsony maradt, mivel még azoknak a cégeknek a munkaerőigénye is minimálisra csökkent, ahol a létszámleépítést sikerült elkerülni. A térség foglalkoztatói között kevés azon cégek száma, amelyek az év elején kényszerből bevezetett csökkentett munkaidőkeretüket a negyedév végén ismét emelni tudták, illetve a csoportos létszámleépítést követően újra tudtak felvenni új munkavállalókat. Az év első hét hónapjában a kirendeltségen bejelentett üres álláshelyek száma összesen 420 db volt (84 %-a az előző év hasonló időszakában bejelentett álláshelyeknek). A legnagyobb igény továbbra is a betanított munkát vállaló álláskeresők iránt mutatkozott.  
A kirendeltség a munkafolyamatok átszervezésével, a leterheltség kezelésére szolgáló belső intézkedésekkel törekszik annak megoldása, hogy a megnövekedett ügyfélforgalom miatt több órásra emelkedett várakozási időt csökkentse úgy, hogy közben a szolgáltatásokat jó színvonalon, folyamatosan, az egyéni igényeknek megfelelően tudja nyújtani.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.