Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2009. augusztus 25., kedd 16:36

Szolidaritási hálózatot az önkormányzatok között!
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöksége 2009. augusztus 25-i ülésén tiltakozott a Kormány 120 milliárd forintos, önkormányzatokat érintő elvonási javaslatával kapcsolatban. A TÖOSZ elnökségi ülését követően Molnár Gyula elnök és dr. Zongor Gábor főtitkár tájékoztatta a sajtó képviselőit kezdeményezéseikről.
Az önkormányzati feladatmegosztás újragondolását, szolidaritási hálózat kialakítását javasolja a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a kormány 120 milliárd forintos megtakarítás-tervezete kapcsán. A TÖOSZ a többi önkormányzati szövetséggel egyeztetve mindent megtesz azért, hogy ne kelljen továbbhárítani a falvak, városok és kerületek lakóira a terheket.
A megoldás érdekében a TÖOSZ azt javasolja a kormánynak, hogy a forráskivonására vonatkozó javaslataikat szakmailag indokolják meg, ne csak fiskális szempontokat vegyenek figyelembe, illetve mielőbb terjesszék a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fóruma elé, a tervezett változtatások következményeire vonatkozó elemzésekkel együtt. A hatékony fellépés érdekében a TÖOSZ kezdeményezi a többi önkormányzati szövetség bevonását az egyeztetési folyamatba, az önkormányzati szférában tevékenykedő szakszervezetekkel, szakmai érdekképviseleti szervekkel egyetemben. A TÖOSZ megfontolandónak tartja egy önkormányzatok közötti szolidaritási hálózat létrehozását is. A hálózat tagjai - amennyiben erre lehetőségük van - támogatnák egymást a feladatellátásban, a tehetősebb önkormányzatok anyagi hozzájárulása mellett.
A TÖOSZ álláspontja szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora hiány alakul ki, ezért arra kéri a kormányt, hogy a 120 milliárd forintos támogatáscsökkentést csak tárgyalási alapnak tekintse. Az elvonások meghatározásakor figyelembe kell venni az önkormányzati szektor saját bevételeit (helyi iparűzési adó, egyéb helyi adók, illetékek stb.), majd ezekből kell reális becslést készíteni önkormányzat-típusonként. A Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fóruma alakítson egy bizottságot, amely havi rendszerességgel vizsgálja meg a hiány alakulását, és a havi adatok ismeretében döntsenek az elvonás mértékéről.
A TÖOSZ azt is kezdeményezi, hogy a takarékos költségvetési gazdálkodásról szóló törvény mintájára alkossa meg az Országgyűlés a helyi önkormányzatok pénzügyi fegyelmét szabályozó törvényt.
A TÖOSZ úgy érzi, hogy ebben a bizonytalan helyzetben szükség van arra, hogy azok az önkormányzati vezetők, szakpolitikusok, akik az elmúlt években komoly tapasztalatot szereztek az önkormányzati szférában és a helyi költségvetés tervezésében, támpontot, irányvonalat adjanak. Ezért Molnár Gyula a jövő hétre levélben hívta meg egy egyeztető fórumra Dr. Botka Lászlót, Szeged polgármesterét, Dr. Demszky Gábort Budapest főpolgármesterét, Dr. Gémesi György, Gödöllő, Kósa Lajos, Debrecen, Dr. Kovács Zoltán, Pápa és Dr. Tóth József, Angyalföld polgármesterét valamint Dr. Ódor Ferencet, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökét.
A TÖOSZ álláspontja szerint az önkormányzatok érdekeltek a kialakult nehéz gazdasági helyzet érdemi kezelésében, de csak a rendszerszerű átalakítást tudják támogatni, mely hosszú távon segíti az önkormányzati rendszer működőképességének megerősítését. Az érintett önkormányzatokkal történő érdemi párbeszéd és egyeztetés nélkül születő forráscsökkentés nem szolgálja a stabilizációt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.