Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2012. március 21., szerda 09:23

Nem lehetőség, hanem kényszer a parkolási díj
Évről évre növekszik Óbuda forgalmi terhe, köszönhetően a fővárosi döntéseknek, illetve a környező kerületekben már korábban bevezetett parkolási díjaknak. Míg korábban a fő problémát az átmenő forgalom okozta, ma már  a parkolási helyzet vált tarthatatlanná. A számtalan lakossági kérelmet is figyelembe véve, amelyek a parkolási díj bevezetését indítványozták,az önkormányzat a bevezetés mellett foglalt állást.

Az önkormányzat évekig ellenezte a díj bevezetését, jóllehet  Budapest Főváros Közgyűlésének 24/2009. (V. 11.) önkormányzati rendelete már lehetővé tette ennek alkalmazását. Mindaddig azonban, míg a kerületben élők kulturált parkolása nem volt veszélyben, és az ígért közlekedés fejlesztés reménye élt,   az önkormányzat nem akart plusz terhet róni a lakosságra.  Sajnos azonban sem P+R parkolók nem épültek - kiépítése egyébként fővárosi feladat-, sem pedig fejlesztés nem történt a tömegközlekedést illetően. Így alakult ki az a helyzet, hogy  a Lajos utca - Tímár utca tágabb környezetét, valamint a Vörösvári úti szakrendelő előtti közterületet is P+R parkolóként használják az agglomerációból érkezők. további terhet ró a kerületre az a fővárosi vállalás, hogy bevezeti a dugódíjat, mivel csak ezzel a feltétellel kaphatott EU- támogatást a 4-es metró megépítéséhez. Márpedig, ha például a Hungária körgyűrűn belül dugódíjat kell fizetni az autósoknak, feltehetően növekszik azoknak a száma, akik belső Óbudán teszik le járműveiket.Tovább rontja a helyzetet Óbudán, hogy a környező kerületekben már szinte csak fizető parkolók üzemelnek, így a legközelebbi ingyenes lehetőség szintén a kerület.Ezen indokok alapján tervezi tehát az önkormányzat a fizető parkolás bevezetését a Szépvölgyi úttól egészen a Bogdáni útig bezárólag. Az elhatározás azért is született meg lassan, mert a bevezetéshez szükséges beruházás (parkolóórák, parkolóhely felfestések, szegélykorrekciók), valamint az első év működési költségei elérik a 800 millió forintot. A parkolóórák üzemeltetését saját hatáskörben oldja meg az önkormányzat, tehát nem külsős céget bíz meg a rendszer működtetésével. Így a bevétel is a kerület fejlődését szolgálja majd.
A rendeletet a képviselőtestület két fordulóban fogja tárgyalni és figyelembe veszi a lakossági észrevételeket, javasolt megoldásokat. 
A testület a parkolas@obuda.hu e-mail címre várja a kerületiek véleményét, javaslatait.
Parkolási díj bevezetéséről egyébként eddig 12 fővárosi kerület döntött. Természetesen a bevételek megtartása érdekében valamennyi saját maga fogja működtetni a rendszert. A kerületek az elképzelések szerint összehangolt ügyfélszolgálati rendszert hoznak létre, így egységben működik majd a fizető parkolás. Ennek az a lényege, hogy a kerületek elszámolnak egymással, így például a büntetést akár egy másik kerületben is be lehet fizetni, nemcsak abban, amelyben keletkezett. Ez még az autósoknak is könnyebbséget jelent. De természetesen a mobilfizetés is választható, amely a legkedvezőbb megoldás a parkolási díjak kiegyenlítésére.

A fizető parkolás bevezetésekor természetesen a kerület lakosait megilleti minden olyan kedvezmény, amely a többi kerületben is elérhető, és nem ütközik a fővárosi önkormányzat vonatkozó rendeletének szabályaiba. A tervezett intézkedéssel az önkormányzat célja elsősorban a helyiek védelmében a parkolás szabályozása.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.