Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. április 2., hétfő 08:35

Képviselő-testületi ülés (2) – költségvetés-módosítás, vita az oktatásról
Módosították a Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetménykiegészítéséről, vezetői pótlékáról, valamint az őket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról szóló rendeletet. A módosításra jogszabályi változás miatt volt szükség.
A költséghatékony eszközbeszerzések érdekében a helyben központosított közbeszerzésekről alkotott rendeletet a testület. Ha valamennyi önkormányzati intézménynél egységesítik a közbeszerzést, ez jelentős megtakarításhoz vezethet.
Módosították a 2012. évi költségvetést, mégpedig olyan módon, hogy a Pénzügyi Bizottság 100 millió forintos értékhatárig szabadíthat fel forrásokat a céltartalékba helyezett pénzekből. Wittinghoff Tamás szerint ez nem szolgálja az átláthatóságot. Ugyanis a bizottsági ülések hiába nyilvánosak, ez nem mérhető össze a testületi nyilvánossággal, amelyet televízión és interneten is közvetítenek. Egyébként pedig, ha nem lenne ilyen hatalmas, két milliárd forintnál nagyobb összeg céltartalékba helyezve, akkor nem is lenne szükség minderre - fogalmazott.
Sánta Áron közölte, hogy az összeghatárt nem ő javasolta, számára kisebb szám is elfogadható lenne. Ő csak annyit kért, hogy a korábbi megoldást alkalmazzák. Ha valamelyik döntés nem fogadható el a polgármester számára, azt felfüggesztheti, és visszahozhatja a testület elé.
Az önkormányzat vagyonáról szóló rendelethez függeléket csatoltak, amely tartalmazza a forgalomképtelen önkormányzati törzsvagyont, a korlátozottan forgalomképes vagyonelemekeket, illetve a forgalomképes vagyon aktuális listáját.
 A képviselők jóváhagyták Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzatának járó, nemzetiségi kiegészítő oktatás támogatási keretének felosztását.
 Elfogadta a testület a Pest Megyei Rendőrfőkapitánysággal kötött idei évi megállapodást. Ennek keretében az önkormányzat által biztosított pénzügyi támogatás fejében a város plusz szolgáltatásokat kap a rendőrségtől.
Hosszas vita előzte meg annak a határozati javaslatnak az elfogadását, amelynek lényege, hogy az önkormányzat mindent meg fog tenni az oktatási intézmények jelenlegi színvonalának megőrzéséért. Wittinghoff Tamás bevezető szavaiban ezt nevezte a következő időszak legfontosabb kérdésének. Az elmúlt 20 évben teljes volt a konszenzus azzal kapcsolatban, hogy Budaörsön minden támogatást meg kell adni az iskoláknak, hogy a legkiválóbbak közé emelkedjenek. Ez sikerült is. Ezért riasztó, hogy az oktatási rendszer államosítása nyomán „szabolcsi" szintre csökken a finanszírozás, sőt azt is megtiltják, hogy az önkormányzat továbbra is támogassa intézményeit. Már, ha egyáltalán lesz miből. Hiszen hat hónappal az új tanév indulása előtt még mindig tökéletesen ismeretlen, miből is kívánja finanszírozni az új rendszert az állam. Pletykák vannak arról, hogy az önkormányzatoktól elvonják valamennyi adóbevételük 20 százalékát. Ez jelentősen több Budaörs esetében, mint amennyit eddig az oktatásra fordítottak. Vagyis, ha így lenne, akkor veszélybe kerülne a többi – nem oktatási - intézmény támogatása is. A polgármester a fideszes Pokorni Zoltánt idézte, aki szerint az új szisztéma pillanatok alatt tönkreteszi majd a kiváló iskolákat, míg a gyengébb minőségűek esetében csak nagyon lassan lesz érezhető a javulás. De a legnagyobb gond az információhiány – fogalmazott a polgármester. Maga Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz egyik meghatározó politikusa követelte nemrégiben, hogy árulják már el, hogyan és milyen feltételekkel szerződhetnek vissza a városok a működtetésre. Miközben májusig lenne lehetőség arra, hogy fenntartót váltsanak az iskolák, semmiféle információ nem áll rendelkezésre, ami alapján felelős döntést lehetne hozni.

Sánta Áron (Fidesz-KDNP) jelezte, hogy teljes mértékben tisztában vannak a felelősségükkel. Nem véletlen, hogy már korábban is ők kezdeményezték az iskolák kistérségi fenntartásba adását, és ezzel majd egymilliárdnyi plusz forráshoz juttatták az önkormányzatot. Fontosnak tartotta, hogy a kormány intézkedései az oktatás területén a kistelepülések esetében nagy könnyebbséget jelentenek majd, csak a gazdagabb önkormányzatoknál okoznak gondokat. Elismerte, hogy ma még nem tudható, mi is lesz 2013. január elsején.

Wittinghoff Tamás méltánytalannak találta, hogy miközben teljesen egyértelmű, a kistérségi fenntartásra vonatkozó javaslatot ő vetette fel, a Fidesz-KDNP következetesen magának tulajdonítja a kezdeményezést.

Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) szintén túlzottnak tartotta az aggodalmakat. Emlékeztetett rá, hogy sok fejlett nyugati országban is állami kézben van az iskolarendszer.

Wittinghoff Tamás szerint érthető, hogy Czuczor Gergely nem aggódik annyira, hiszen ő egy önkormányzati épületben működő egyházi fenntartású intézményt vezet, így őket kevésbé érintik a változások, mint a többi iskolát.

Filkey Péter (Fidesz-KDNP) is arról beszélt, hogy sok önkormányzat megirigyelné azokat a gondokat, amelyekkel Budaörs küzd. Legtöbb helyen megváltásként értékelik, hogy az állam veszi át az oktatási szféra teljes finanszírozását.
A polgármester egy fogadást ajánlott Filkey Péternek. Egy karton bort ad neki - mondta, ha jövőre az igazolódik be, hogy sikerült megőrizni a város iskoláiban a jelenlegi bérszintet, az oktatás színvonalát, és nem kell változtatni az oktatás tartalmán, beleértve a szakköröket is. Természetesen annak örülne a legjobban, ha elbukná ezt a fogadást – szögezte le.
 
Elfogadta a testület a „Kapacitásbővítés a Csicsergő Óvoda Rózsa utcai tagóvodájában" című  pályázat dokumentációját.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.