Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 18. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIV. kerület - Zugló Önkormányzata
2012. április 4., szerda 08:59

Nem sérültek a hajléktalanok jogai
A Zuglói Önkormányzat a Város Mindenkié Csoport (a továbbiakban: AVM) valamint a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő iroda (a továbbiakban: NEKI) által 2012. 04. 03-án tartott sajtótájékoztatójára reagálva az alábbi sajtóközleményt adja közzé.

A két szervezet sajtótájékoztatón jelentette be: polgári peres eljárást kezdeményeznek azok a hajléktalan emberek, akiket 2011 októberében állításuk szerint jogtalanul „lakoltatott” ki az Önkormányzat.

Mint ismeretes, Zugló Önkormányzatához az elmúlt években rendszeresen érkeztek lakossági bejelentések, panaszok a környéken élő zuglói lakosoktól a területen tapasztalható rossz közállapotokról. A Polgármesternek ebben a helyzetben kötelessége volt a helyzet mielőbbi megoldása, a kerület nyugodt rendjének megteremtése.

Az Önkormányzat tavaly októberben a jogtalanul felépített kunyhók lebontása után minden egyes érintett elhelyezéséről gondoskodott, egyetlen hajléktalant sem küldtek el a menedékhelyről. Az intézkedés során nem sérültek az hajléktalanok jogai sem. A két szervezet által állítottakkal ellentétben az érintetteket többször értesítették, kilakoltatásuk tudomásulvételről nyilatkozatot írtak alá. Fontos kiemelni: a felelős döntés következtében idén télen egyetlen zuglói hajléktalan sem fagyott meg.

A MÁV Zrt.-vel történt szerződéskötés kapcsán nem igaz az az állítás, miszerint jogsértés történt volna. A bérleti szerződést nem egy napra, hanem határozatlan időtartamra kötötték a felek, a területet az Önkormányzat folyamatosan takarítja. A 2011. október 18-án megkezdett munkálatokban az Önkormányzat közútfenntartási, tereprendezési és köztisztasági, hulladékszállítási munkákat kezdett meg a Francia úton, mint kerületi közúton valamint a bérelt csatlakozó területeken.
A több éve illegálisan felépített építmények zömében az útpályán álltak, egy részük pedig a garázssor mögött helyezkedett el. Ezek, valamint az odahordott sitt, háztartási és veszélyes hulladékok akadályozták az útfelújítási munkákat. A terület rehabilitációja során építési törmeléket és szennyezett földet, mindezeken túl további lomot, vegyes hulladékot, veszélyes hulladékot  szállítottak el. A kézi kisegítő munkálatokat a kerületi Közfoglalkoztatott programban dolgozó fizikai munkások végezték, akik a veszélyes közegészségügyi viszonyok miatt csak álarcban és védőfelszerelésben tudtak dolgozni. A munkálatok teljes költsége elérte a Ft-ot.

Zugló Önkormányzata tehát továbbra is hangsúlyozni kívánja, hogy Papcsák Ferenc polgármester korábbi intézkedésével mind az érintett hajléktalanok érdekeit, mind a kerület lakosainak szempontjait figyelembe véve járt el. Ezt igazolja a lakossági konzultációra beérkezett válaszok döntő többsége is: a helyiek egyetértettek azzal, hogy Zugló nem hagyta sorsukra a kerületben élő hajléktalanokat, és szervezett keretek között szállást biztosított számukra, így vállalva felelősséget a kerület nehéz helyzetben lévő lakosaiért.
A kerület vezetése szeretné mindenki figyelmét felhívni arra a tényre, mely szerint a jelenleg aktív két szervezet tavaly októberben semmit nem tett a helyzet rendezése érdekében. Nem álltak elő olyan javaslattal, amely a hajléktalanok elszállásolására, étkeztetésére, egészségügyi ellátására vonatkozóan megoldást jelenthetett volna.

Zugló Önkormányzata továbbra is kiáll azon álláspontja mellett, hogy mindent megtett az alapvető emberi jogok és a jogállamiság megőrzése érdekében, ezért a helyzet mielőbbi megnyugtató tisztázása végett a közeljövőben egyeztetést kezdeményez Szabó Máté ombudsmannal.

Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata
Sajtóosztály


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.