Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2012. április 5., csütörtök 09:14

A csepeli ikrekre mostantól nem csak a család figyel
Mint arról már a csepel.hu korábban beszámolt, a képviselő-testület márciusi ülésén határozott arról, hogy a bölcsődei ellátás továbbra is ingyenes marad, valamint az önkormányzat természetbeni juttatásokkal támogatja az időseket és a kisgyermekes családokat (lásd a csatolt linket!).
Sok kerületben lehetett arról hallani, hogy áprilistól fizetőssé válik a bölcsődei ellátás, azaz hogy gondozási díjat kell fizetni minden gyermek után. A csepeli bölcsődékben azonban nem kerül sor ennek bevezetésére.
A házi segítségnyújtás a nyugdíjasok önálló otthoni életvitelében nyújt segítséget: a gondozónő, a Humán Szolgáltatások Igazgatóságának (régebbi nevén Csepeli Szociális Szolgálat) munkatársa bevásárol, elkíséri orvoshoz őket, kiváltja a nekik felírt gyógyszereket... Ezt a szolgáltatást eddig a 90 éves kor felettieknek járt, most azonban már 70 éves kortól igénybe vehetik a nyugdíjasok. Az önkormányzat célja ezzel az volt, hogy segítsenek az egyedül élő idős embereken, valamint könnyítsenek azok terhein, akiknek munkájuk miatt nem jut elegendő idejük és figyelmük az idősebb családtagok ápolására.
Májustól a kettes ikreket világra hozó kismamák a gyermekek 20 hetes koráig napi 4 órás, a hármas vagy ennél több ikreket nevelő szülők napi 8 órás ingyenes gondozónői szolgáltatást vehetnek igénybe. (Az előterjesztés eredetileg a hármas ikreket szülő nők támogatásáról szólt, ám Németh Szilárd polgármester javaslatára úgy döntött a képviselő-testület, hogy a két gyermekes családok is részesüljenek ebben az újszerű támogatásban.)
2007 és 2012 márciusa között Csepelen 64 ikerszülés volt, melyből egy alkalommal születtek hármas ikrek. Ez azt jelenti, átlagosan éves szinten 12-13 család életét tudja megkönnyíteni az önkormányzat egy ilyen rendelkezéssel.
Lövei Nóra 40 éves és a harmadik, negyedik gyermekét várja. Augusztusra van kiírva, tehát ő már jogosult erre a természetbeni jutatásra. A Csepel.hu kérdéseire szívesen válaszolt és osztotta meg velünk véleményét.
Nórát - aki egy 7 és 9 éves kislány boldog édesanyja - meglepetésként érte, amikor tájékoztattam erről a lehetőségről. Nagyon boldog volt, hiszen ő már tudja, mivel járnak a szülést követő első hetek. Pláne ha egyszerre két kicsi érkezik. Ilyenkor dupla annyi odafigyelés szükségeltetik, hát még ha a nagyobbakért is iskolába, edzésre kell járni, valamint nincs állandó segítsége, aki ellátja a ház körüli teendőket, így az is rá hárul.
Nóra párja reggel 7-től este 7-ig dolgozik, édesanyja Érden lakik és beteg, apukája 80 éves, a párja szülei Orosházán élnek. Ő maga pedig veszélyeztetett terhes, így a család bevétele is kevesebb, mintha dolgozna és két keresetből élnének. Pedig lassan néhány babaruhát és hordozót, babakocsit is be kell szerezniük. Rákérdeztem, milyen árban van most egy kifejezetten ikrek számára készített babakocsi. Az összegtől, amit mondott, elállt a lélegzetem: használtan 150 000 forint. Pedig különösebb elvárásai nincsenek ezzel a használati tárggyal szemben. Mindössze annyi, hogy egymás mögé tudja betenni a kicsiket, mert be szeretne férni majd az ajtón, kapun, amikor a nagyobb lányokért megy az iskolába, edzésre.
A gyermekek érkezésekor a párját két hét erejéig tudják nélkülözni a munkahelyén és az orosházi nagyszülők is besegítenek majd az első időben, ám még így is rengeteg feladat hárul az édesanyára. Hiszen a két gyermek szoptatása, tisztába tétele, altatása, fürdetése nem kis feladat. Ebben lesz segítségére napi 4 órában egy gondozónő. Ha valahol szükség van erre a segítségre, akkor az Nóra családja.

Kitzinger Adrienn - Csepel.hu
fotó: illusztráció  


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.