Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

KÖRNYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2012. április 17., kedd 13:00

Maradhatnak a településeknél a nemzetiségi óvodák?!
A szaktárca megkezdi a köznevelési törvény szükséges módosításának előkészítését, miután az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság is úgy véli, hogy a nemzetiségi óvodai ellátás helyi önkormányzati feladat. A nemzetiségi óvodák tervezett állami fenntartásba vétele miatt már a „Polgármesterek a Falukért” Egyesület is kifejezte aggodalmát, közös állásfoglalásukat április elején juttatták el az országos, s regionális nemzetiségi önkormányzatokhoz.
 
A Komárom-Esztergom megyében működő „Polgármesterek a Falukért” Egyesület 31 tagtelepülése közül tizenegy működtet nemzetiségi óvodát, az ő védelmükben fordult a nyilvánossághoz, s emelte fel szavát a szervezet április elején. Egy, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatási Irányítási Főosztályának vezetője által februárban jegyzett levélben ugyanis az olvasható, hogy a köznevelési törvény a nemzetiségi óvodai nevelést nem sorolja a helyi közügyek közé, így ezen feladat ellátásáról 2013. január 1-jétől az állam gondoskodik.
Az egyesület ezért közös állásfoglalást juttatott el az országos, s regionális nemzetiségi önkormányzatokhoz, melyben kiemelik: nem értenek egyet a nemzetiségi óvodák állami fenntartásával, mivel úgy vélik, hogy a helyi értékek, hagyományok és a nemzetiségi identitás megőrzésében kulcsfontosságú szerepet játszik a kisgyermekkorban történő nemzetiségi nevelés, továbbá a helyi hagyományok, szokások átörökítése kerül veszélybe, hiszen ezt egyedi jellegzetességük miatt nem lehet központilag, államilag irányítani.
Fontosnak tartjuk, hogy a most is meglévő nemzetiségi oktatás (iskola, óvoda) maradjon a helyi és a nemzetiségi önkormányzatok közös fenntartásában, valamint az állami finanszírozás feltételei egyezzenek meg az azonos egyházi intézmények feltételeivel – fogalmazott az állásfoglalás.
Mindeközben a 31 független polgármesteren keresztül 60 ezer Komárom-Esztergom megyei polgár érdekeit képviselő egyesület mellett, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata is kifejezte aggodalmát, s a szervezet elnöke, Heinek Ottó hétfőn továbbította a nemzetiségi óvodákat működtető települési önkormányzatok felé Szászfalvi László levelét – tájékoztatott Maszlavér István, a „Polgármesterek a Falukért” Egyesület elnöke.
Az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkár levelében a következő is olvasható: „Államtitkárságunk álláspontja szerint a nemzetiségi óvodai ellátás az óvodai ellátás részeként helyi önkormányzati feladat, ezen elvi tétel mentén szükséges a nemzetiségi köznevelésről szóló törvény egyes rendelkezéseinek módosítása”. Az államtitkár levele azt is tartalmazza, hogy dr. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár március végi nyilatkozata szerint a szaktárca megkezdi a köznevelési törvény szükséges módosításának előkészítését.
A nemzetiségi óvodákat működtető önkormányzatok számára megnyugtató tájékoztatás kapcsán Maszlavér István elnök elmondta: jóleső érzés, hogy a döntéshozók az érveket, véleményeket megismerve a törvénymódosítás mellett határoztak.
Egyesületünk, s a tagság számára ez azt jelzi, hogy a kormány nem tekinti presztízsveszteségnek, ha egy már megszületett törvényt az ország jelentős hányadának, adott esetben többségének érdekeit figyelembe véve módosítania szükséges – fogalmazott az elnök. Maszlavér István egyben reményét fejezte ki, hogy az önkormányzati, valamint a köznevelési törvény kapcsán született további javaslataikat is megfontolásra érdemesnek tartják a döntéshozók, s újabb módosítások alapjait képezhetik.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.