Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2012. május 9., szerda 12:20

Miért akarja a PDSZ törvénytelenségre rávenni az óbudaiakat?
Nyílt levél Mendrey Lászlónak, a PDSZ vezetőjének
 
Tisztelt Mendrey László!
 
Ön tegnap levélben fordult hozzám, de ahogy látom a Népszabadsághoz is, így én is nyilvánosan válaszolok. A levelében közölt információk közül abban egyetértünk, hogy Óbuda-Békásmegyer egyik legnagyobb létszámú oktatási intézménye a Bárczi Géza Általános Iskola. Sajnos az országosan ismert oktatási-nevelési műhely mára az Ön áldásos tevékenysége eredményeképpen a  PDSZ csatározásainak színterévé vált.
Ennek a munkát ellehetetlenítő ellenségeskedésnek a jelenlegi igazgató, Farkasné Horváth Míra nem kívánt tovább részese lenni, bár két cikluson keresztül kiválóan vezette az intézményt. A tantestületben uralkodó állapotot tükrözi az is, hogy a nevelőtestület tagjai közül senki sem vállalta azt, hogy az állandó csatározások kereszttüzébe kerüljön.
 
Tisztelt Mendrey Úr!
Azt elfelejtette közölni a Népszabadság újságírójával, hogy 2007-ben Ön volt az, aki a jelenlegi és az akkor hivatalban lévő igazgatóval szemben pályázott. Az idei igazgató választáson feltételezem azért nem indult, mert Önnek nincs meg a megfelelő végzettsége a feladat ellátásához. Ennek ellenére most egy olyan személyt akar elfogadtatni a tantestülettel, aki szintén nem rendelkezik a törvény által előírt végzettséggel. 5 éve az önnel szemben indult vezető 33 igen egyhangú szavazattal lett igazgatóvá választva, melyből 16 ellenzéki szavazat volt. Tanulságos.
 
A kiírt pályázatra az egyik pályázó Muhari László Tamás, aki mint a III. kerületi PSZI vezetője ismeri a kerület oktatási intézményeit. Semmiképpen sem nevezném „külsős” pályázónak. Jól képzett szakember, a feladat ellátáshoz szükséges végzettséggel, pedagógiai tapasztalattal és vezetői gyakorlattal rendelkezik, a pályázati kiírás feltételeinek minden tekintetben megfelel.
 
Molnár Lajos önéletrajzában ismertetett végzettségein felül nem rendelkezik sem pedagógus szakvizsgával, sem a pályázati feltételként megjelölt közoktatás vezetői végzettséggel.
Amint azt az Önök által felkért ügyvéd Nyitrai Károly jogi állásfoglalásában leszögezi magasabb vezetői megbízás esetén a Közoktatási törvény által meghatározott feltételeken túl a fenntartó kiegészítő pályázati feltételeket is kiírhat.
Az Önkormányzat az intézményvezetői pályázatban kiírt feltételek teljesítéséhez, így a közoktatás vezetői képzettség meglétéhez következetesen ragaszkodik. Ezt bizonyítja, hogy 2011-ben a Keve-Kiserdei Általános Iskola igazgatói pályázatánál érvénytelennek minősítette az intézményben dolgozó pedagógus pályázatát a közoktatás vezetői végzettség hiánya miatt.
Vállalva azt, hogy érvényes pályázat hiányában egy évre csak megbízott igazgató került az intézmény élére.
 
Meg vagyok döbbenve, hogy levelében szülői és pedagógus demonstrációt helyez kilátásba, ezzel próbálja befolyásolni az Önkormányzat szakmai alapon nyugvó döntését. Nem hiszem, hogy a Bárczi Géza Általános Iskola minőségi működését – amire Ön hivatkozik - ez elősegítené. Szintén megdöbbentő, hogy a PDSZ és Ön a bizottsági meghallgatás napján a Népszabadságon keresztül próbálja törvénysértésre rávenni a bizottsági tagokat. Úgy vélem az oktatási intézményeknek elsősorban a nevelés a feladata, Óbuda-Békásmegyeren idáig így volt, senki nem politizált függetlenül attól, hogy milyen politikai vezetése volt az országnak. Nem engedhetem meg, hogy a PDSZ a politizálás színterévé tegye a kerületben az oktatási-nevelési intézményeket. Óbuda-Békásmegyeren az oktatás érdekében is mindeddig együtt tudott működni a Képviselő-testület politikai hovatartozástól függetlenül és a reprezentatív szakszervezettel a Pedagógusok Szakszervezetével együtt. Kérjük, ne tegye ezt tönkre és ne akarja a PDSZ a szakmailag nem megfelelő politikai jelöltjét ránk erőltetni.
Ön nyilatkozta: „ …. tapasztaljuk most például az iskolavezetők kiválasztásánál, amikor másodpercnyi figyelmet sem szán a politika a szakmaiságra. Jó néhányszor érdemi magyarázat nélkül a saját jelöltjét ülteti az igazgatói székekbe, …..”
A PDSZ most ugyan ezt akarja tenni a saját jelöltjével. A PDSZ egy másodpercnyi figyelmet sem szán a szakmaiságra? Hogy van ez?
 
Tisztelt Mendrey Úr!
Ismereteim szerint a korábbi PDSZ vezető amikor elvállalta a szakszervezet vezetését, fizetés nélküli szabadságra ment. Ön miért nem? Miért kell Önt folyton és tervezhetetlenül helyettesíteni, amikor Ön Önön magát mint szakszervezeti vezető kikéri az iskolából. (Lásd melléklet.) Ez korrekt, ez erkölcsös, főleg a kollégákkal és a diákokkal szemben? Ez lenne a PDSZ által képviselt szakmaiság? Mendrey úr, ha Ön tisztességesen dolgozna, akkor nem vesztene fegyelmi pereket saját iskolájával szemben.
 
Tisztelt Mendrey Úr! Ön (Önök) úgy vettek rá valakit vezetői pályázat beadására, hogy tudhatták, nem felel meg a pályázati feltételeknek. Miért tették? Mi a céljuk? Miért akarnak feszültséget ott, ahol nyugalom van?
 
2006 óta polgármesteri pályafutásom alatt 33 intézményvezetőt választott meg a Képviselő-testület egyhangú szavazással, soha nem politikai, hanem szakmai döntés alapján. Óbudán és Békásmegyeren mindig is következetesen törekedtem arra, hogy az intézmények és a fenntartó közötti együttműködést a törvényesség, a kölcsönös bizalom és a kiemelkedő szakmai munkára való törekvés jellemezze. A jövőben is ehhez kívánom tartani magam, és nem tudok, de nem is kívánok a törvényi előírásokkal szemben az Ön által vezetett szakszervezeti erőszaknak behódolni.
 
Budapest, 2012. május 9.
 
 
 
                                                                                                        Bús Balázs


1 csatolt dokumentum Pedagógusok Demokratijus Szakszervezete doc.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.