Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ)
2012. május 15., kedd 10:02

A legnagyobb európai hálózat főtitkára járt a MÖOSZ-nál
Ritka eseménynek számít, ha egy európai léptékkel is „nagyhalnak” számító politikus kizárólag a magyarok miatt vált retúrjegyet Budapestre. Pascal Goergen nem így gondolta.
Ha a magyar régiók együttműködőek lesznek, nem lehet gond a támogatással – mondta el hétfőn informális találkozón az Európai Régiók Gyűlésének főtitkára.

Ritka eseménynek számít, ha egy európai léptékkel is „nagyhalnak” számító politikus kizárólag a magyarok miatt vált retúrjegyet Budapestre. Pascal Goergen nem így gondolta. Az Európai Régiók Gyűlésének (AER) tavaly novemberben megválasztott főtitkára azért érkezett Magyarországra, hogy beszámoljon megyei elnökeinknek az unió régiós politikájának aktualitásairól. A politikus őszintén, de határozottan fogalmazott: ha a magyar régiók céljai merőben eltérnek az AER-étől, elesnek a támogatástól. Ha azonban észnél lesznek, nem lesz gond.

A 19 megyei elnök közül a legtöbb fontosnak tartotta, hogy tiszteletét tegye a Városház utcai megyeházán megtartott informális MÖOSZ-ülésen, melynek keretében Pascal Goergen felvázolta az AER terveit a jövőre nézve. Szűcs Lajos, a MÖOSZ és a házigazda Pest Megyei Önkormányzat elnöke külön hangsúlyozta köszöntő beszédében, hogy a megyei önkormányzatoknak fontos a külföldi szervezetekkel való kapcsolattartás, és megtisztelő a főtitkár jelenléte.

– Nem olyan régen határoztunk a gyors látogatás mellett. Elsődlegesen az Európai Régiók Gyűlésének stratégiai elképzeléseit szeretnénk bemutatni – vágott a közepébe Goergen. Kitért rá, a megyei elnökökkel történt legutóbbi találkozáskor kitűnt, a magyarok teljes megértéssel fogadták a szervezet javaslatait a nehéz gazdasági helyzet megoldására. A hétfői találkozó ugyanígy a segítő szándékot célozta.

Az Európai Régiók Gyűlését (AER) 1985-ben alapították. Az uniós intézményektől függetlenül működő szervezet jelenleg 235 régiót tömörít 35 országból. Ezek 60 százaléka az unión belül található, a kisebbség pedig övezeten kívüli. A főtitkárság Strasbourgban található, de az AER-nek Brüsszelben és a romániai Albában is vannak irodái. Nem nemzeti államok tömörüléséről van szó, hanem régiók gyűléséről, a gyűlés ugyanakkor megbecsült partnere az uniós szerveknek.

Fontos a lobbi

Az informális találkozón nem meglepő módon elhangzott: a 2012-es év új, komoly kihívásokat tartogat a szervezet számára. Mindettől függetlenül kiemelten fontos, hogy az AER folytatni tudja a régiós érdekvédelmet, és élénkítse a növekedést a régiókon belül. Szintén idetartozik az új partnerek keresése, és a pénzügyi menedzsment kialakítása. Erősíteni kell a régiók politikai, szociális és pénzügyi területeit, és uniós szinten hangsúlyosabbá kellene tenni érdekérvényesítő képességüket is. A lobbitevékenységet elsősorban azon politikusok felé kell koncentrálni, akik az egyes nemzeti politikák alakítói.Az informális találkozón nem meglepő módon elhangzott: a 2012-es év új, komoly kihívásokat tartogat a szervezet számára. Mindettől függetlenül kiemelten fontos, hogy az AER folytatni tudja a régiós érdekvédelmet, és élénkítse a növekedést a régiókon belül. Szintén idetartozik az új partnerek keresése, és a pénzügyi menedzsment kialakítása. Erősíteni kell a régiók politikai, szociális és pénzügyi területeit, és uniós szinten hangsúlyosabbá kellene tenni érdekérvényesítő képességüket is. A lobbitevékenységet elsősorban azon politikusok felé kell koncentrálni, akik az egyes nemzeti politikák alakítói.

Az új stratégia kidolgozása januártól márciusig zajlott. Pascal Goergen jelezte, a dokumentummal kapcsolatban várják a megyei elnökök, a vezető testületek véleményét.

Az Európai Régiók Gyűlése sürgetőnek tartja, hogy végre tagokat delegáljon az európai döntéshozói testületekbe, hiszen ily módon be tudna kapcsolódni az európai intézményrendszerbe. „Mi vagyunk a legnagyobb európai regionális hálózat. Komoly értékekkel bíró, erős gyűlés vagyunk. Profi szakértőkkel dolgozunk, akik értik a regionális politikát” – üzent magyar kollégáinak a főtitkár. Kifejtette, a megyéknek öt hónap áll rendelkezésükre, hogy megtegyék észrevételeiket, és közöljék javaslataikat az európai regionális politika, és a magyar régiók ügyei kapcsán. „Kérem, keressenek bennünket, másképp mi sem fogunk tudni segíteni önöknek.”


Ne legyen hátrányos megkülönböztetés


Szűcs Lajos reagálásában elmondta, a tagállamoknak egy nyelven kell beszélniük, ezzel elkerülhetővé válik, hogy csökkenjen a kohéziós alap országokra lebontott támogatási összege. A hazánk ellen indított túlzottdeficit-eljárás utalt a 19 megyei elnök által az uniós biztosoknak és José Manuel Barrosónak írt közös levélre is. – Ne lehessünk tanúi hátrányos megkülönböztetésnek az unióban. Az eljárás eredményeképpen felfüggesztett támogatások hiánya komolyan csökkentené a magyar mozgásteret és a lehetőségeket.

A főtitkár válaszában leszögezte: a magyar régióknak nem csupán az unió, de saját kormányuk felé is lobbizniuk kell. El kellene érniük, hogy a kabinet is részt vegyen a régiók sorsát érintő tárgyalásokon, emellett pedig egyetlen fő feladatuk van. Alaposan megszervezett, nagyszerű projektterveket kell benyújtaniuk. „Higgyék el, ha a magyar célok nem esnek egybe az AER által kidolgozott feladatrendszerrel, akkor a hazai régiók semmiképpen nem részesülhetnek támogatásban. Ugyanakkor semmi kétség afelől, hogy ha együttműködőek lesznek, nem lehet gond a pénzekkel.”

A régiók gyűlésének segítségével sikerült megszervezni egy találkozót Johannes Hahnnal, a regionális ügyekért felelős EB-biztossal is, aki a magyar megyei elnököket fogadja néhány héten belül.

Gabay Balázs (MNO)

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.