Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ)
2012. május 16., szerda 14:27

Nem az számít, hogy piros a kormány vagy fekete
Interjú Pascal Gerogennel, az Európai Régiók Gyűlése főtitkárával.


Megvédte az Orbán-kormányt az Európai Régiók Gyűlésének főtitkára, de jelezte, a hangsúly nem a nemzeti szinten, hanem a helyi érdekképviseleten van. Pascal Goergen az országos médiumok közül egyedül az MNO-nak adott interjút május 14-én, a Megyeházán tett során.

– A régiók gyűlése milyen mozgástérrel bír az uniós intézményektől körülfogva?
– Először is fontos kiemelni, hogy az egyes európai régiók eltérő lehetőségekkel indulnak, mások az adottságaik. A gyűlés negyven különböző szolgáltatást kínál a régiók számára, ez nem rossz eredmény. Ugyanakkor az uniós intézményekkel hangsúlyosabb politikai vitákra, irányukban komolyabb lobbitevékenységre van szükség. Emellett a magánszférával, így az egyetemekkel és a vállalkozásokkal is szoros köteléket szeretnénk kialakítani, hiszen az egész munka értük folyik. A stratégiai tervezés a régiókban történik, nem pedig nemzeti szinten, ezért fontos ennek a politikának az erősítése. Körülfognak bennünket az uniós szervek, de mi függetlenek vagyunk. Politikai gyűlés vagyunk, de nem politikai csoportosulás alapján szerveződünk.

– Nincsenek betagozva egyetlen más uniós szervezet alá sem?
– Nem. Szabadon képviselhetjük saját álláspontunkat, amit például a múlt héten az Európai Parlamentben meg is tettünk. Az a helyzet, hogy az uniós szerveknek szükségük van a szakembereink tapasztalatára, hiszen egyedül ők tudják, milyen problémákkal küszködnek a régiók, és azokra mi lenne a gyógyír.

– Mekkora költségvetéssel dolgozik 2012-ben az Európai Régiók Gyűlése?
– 2,3 millió euró áll rendelkezésre idén.

– Pénzügyi segítséget is nyújtanak a régióknak?
– Mi elsősorban programok kidolgozásával, tréningekkel, nyári egyetemekkel, illetve speciális alapokon keresztül kívánjuk támogatni az európai régiókat. Természetesen a mi szervezetünk egyedül nem képes megoldani minden problémát. Ehhez szükség van a régió politikai vezetésének, elnökének együttműködésére is.

– Ön volt az egyik olyan európai vezető, aki kiállt Magyarország mellett, amikor az Ecofin a magyar kohéziós támogatások felfüggesztése mellett döntött 2013-tól. Mi áll a döntése hátterében?
– Mi elsősorban azért emeltük fel a hangunkat, hogy ne kerüljön veszélybe a regionális dimenziót erősítő politika a döntés kapcsán. Nekünk nem az a fő célunk, hogy kritizáljunk vagy védjünk egy nemzeti kormányt, hanem hogy megtaláljuk a kapcsolódási pontot Európa és a régiók között. Nem számít, hogy egy kormány fekete, piros, szocialista vagy jobboldali: mi a régiók érdekeit kívánjuk biztosítani. Nem örültünk például annak, amikor a spanyol kormány kijelentette: néhány feladatot régiós szintről az államhoz emelnek. Ha a magyarok kifogásolják az egyenlő bánásmód hiányát, akkor össze kell gyűjteni a panaszokat, és el kell küldeni azokat José Manuel Barrosónak. Azt gondolom ugyanis, hogy a 235 régió elég komoly erőt képes felvonultatni.

A 19 megyei elnök azért küldött március 7-én az Európai Bizottság (EB) elnökének és az európai biztosoknak, mert véleményük szerint a bizottság egyszerűen figyelmen kívül hagyta a tényeket. Az uniós állásfoglalás szerint ugyanis a Magyarországnak juttatandó kohéziós támogatásokat azért függesztenék fel 2013. január 1-jétől, mert hazánk nem teljesítette az EB által kitűzött költségvetési hiánycélt. Ezzel szemben Magyarország hiánya 2011-ben 3 százalék alatt volt, s 2012-ben is az alatt fog maradni. Megfogalmazásuk szerint egyszeri hatások ugyan befolyásolhatják az államháztartást, de a strukturális reformoknak köszönhetően ez nem jelenthet problémát.

– Mi a véleménye, az Európai Bizottsággal történő megállapodást követően, az IMF védőhálója alatt Magyarország elkezd majd kikecmeregni a válságból? Régiós szinten milyen hatása lesz a megegyezésnek?
– Olyan pénzügyi kérdésekről beszélünk, melyek meghaladhatják a régiók hatáskörét, szerepét. Ami ennél lényegesebb, hogy az egyetemek, a kutatási központok, a vállalkozások, egyszóval a gazdasági tevékenységek zöme a régiókban található. Ha ezen a szinten kidolgozzák a megfelelő programokat, akkor már igazából nem is annyira kiszolgáltatottak az államnak. Ami a pénzügyeket illeti, természetesen reménykedem abban, hogy Magyarország és Európa többi nemzeti kormánya is képes lesz élénkíteni gazdaságát és kimászik a válságból. Ezzel kapcsolatban az Európai Régiók gyűlése szeptemberben kétnapos konferenciát szervez a régiók számára. Az abruzzói találkozón elhangozhatnak majd azok a javaslatok, melyek kifelé vihetik a válságból az országokat, és azok régióit. Üzenni szeretnénk az Európai Bizottságnak és az egész kontinensnek: mi nem a pénzügyekről vitázunk, hanem konkrét megoldásokat keresünk, mégpedig helyben, a régiók szintjén.

Gabay Balázs (MNO)



Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.