Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2009. szeptember 6., vasárnap 16:43

Az ország egyik legismertebb emblematikus helyszíne
Vitathatatlan , ha Magyarországról kérdezik a külföldieket, akkor – főleg Európában, Puskás, a Hortobágy és Tokaj jut – mindenkinek az eszébe. A 20 évvel ezelőtti Tokaj ezzel a hírnévvel nagy csalódást okozott nem csak a külföldi de a hazai turistákban is. Ezt a csalódást lefaragandóan, a város sokat lépett előre, de ma sem üti meg a Lajtán túli borvárosok színvonalát.


A felemás benyomásnak a megszüntetésére a városvezetés a Képviselő Testület teljes egyetértésével – a külföldiek által leginkább igénybevett – belvárosban nagyszabási város rehabilitációs programba kíván kezdeni, nem elhanyagolva ezzel a kertváros fejlesztését is.


Kétségtelen tény hogy már a XIII. században is nagy hírnévnek örvendő Tokaj, bár idegenforgalmi szerepet akkor nem töltött be, minden térképen szerepelt mint a borászat kereskedelmi központja és járási székhely.
Mára gyökeresen megváltozott a helyzet, mert a bor mellett a különleges természetföldrajzi és kulturális adottságok miatt, felértékelődött a város idegenforgalmi vonzereje, amit ma már hazánkban senki sem vitat.
A városban eltöltött vendég éjszakák száma ma még mindössze csak azért nem kimagasló, mert a szállodai kapacitás jelenleg még szerény, messze elmarad a város turisztikai jelentőségétől. Ezen enyhit két befektető részvételével, a Regionális Fejlesztési Tanács is, mikor támogatást nyújtott két 170 ágyas, IV csillagos rangos szálloda felépítésére, illetve a város is belefog egy a TISZK által finanszírozott, 50 ágyas tanszálloda építésébe. A közelben lévő magas kategóriás szállodákkal, melyek Tarcalon épültek: Gróf Dégenfeld Kastélyszálló, Andrási Kúria, úgy tűnik, hogy a szálláshely kapacitás középtávon megoldódik Tokajban.
Mindezek mellett a várost olyan helyzetbe kell hozni, hogy annak külső megjelenése árassza magából a borból származó egykori gazdagságot, egy igényes üdülő város benyomását keltse, s legyen tekintettel arra páratlan ökológiai értékekre, amelyek a várost övezik. Ezek a pillérek alapozzák meg a város rehabilitáció filozófiáját, miközben Tokaj megőrzi bájos kisvárosi jellegét, ahol minden megtalálható. Kultúra, közigazgatás, egészségügy, közoktatás, magas szintű szociális ellátás, szórakozás, stb.
Ha panaszkodni lehet valamire, az a szűk kereskedelmi szolgáltatás, amit a városvezetés nem ért, hiszen a kistérségi és turisztikai kereslet a jelenlegitől szélesebb és igényesebb nagyobb kereskedelmi szolgáltatást igényelne meg.
Sajnos a ritkán színvonalas, még a szomszédos Szabolcs – Szatmár – Bereg megyéből, a Kempingekből származó rendezvények is nem szerény igényeket táplálnak a tokaji kereskedelmi szolgáltatásokra, így forgalmi oldalról különösebb bátorságot nem igénylő üzletbővítést várna el város.


A város rehabilitáció a fejlesztési terület lehatárolásával döntően a körforgalom és a Fogyatékosok Otthona közötti óvárosra korlátozódhat. Itt nagyszabású közvilágítás korszerűsítésre, piac építésre, parkolók és zöldterületek bővítésére, a templomok és közvetlen környezetük rendbetételére, vendéglátóhelyek körüli terület humanizálására, a díszburkolatok és közösségi terek igényes kiegészítésére, szobor állításra, stb. számíthatnak a Tokajba látogatók. A Területfejlesztési Tanács által kilátásba helyezett források elégségesnek látszanak-e nagyszabású programok megvalósítására. Szerencsére a város - minden részterület esetén -  rendelkezik tervekkel, amely jelentősen felgyorsíthatják a fejlesztések megvalósítását.


Mindezt az összhatást és a zöldterületek és utak fejlesztését tovább generálja a már idén elkezdődő belvárosi „Aranyas” szálló, a Wellness szálló beruházása, a megkezdett Szakorvosi Rendelő Intézet és Kertvárosi Óvoda építése, a mesés és gigantikus méreteket alkotó Fesztiválkatlan 2010-ben kezdődő építése, s nem hallgathatjuk el, hogy a tervbe vett szintén belvárosi Ortodox templom felújítása.
S, amikor beruházásokról beszélünk, akkor nem csak puszta építkezéseket említünk meg, hanem olyan funkció bővítő fejlesztéseket, amelyek az idegenforgalmi vonzerő súlypontját áthelyezik Hegyalján Tokajba. Hiszen ki nem akarná az európai hét világörökségi borvidéket megismerését interaktív módon, a Paulay Ede Színház szomszédságában, vagy a már elkészült Tokaj-hegyaljai Borok Házában elmélyedni a Hegyaljai borkúltura mesébe illő történetébe. Mindemellett bár törekszik a kisváros a XIX. századbeli arculatát megőrizni, de az új létesítményein belül nem idegen számára a XXI. század vívmányain keresztül a múltat felidézni.


Májer János      



41 csatolt kép Rákóczi pinceSzüreti napokTokaji vár metszetA nagy folyók találkozásaHangverseny a Kultúrális és Konferencia központbanSzüret napokVilágörökségi díj átadásaCarmina burana a Fesztivál katlanbanTokaj törvénykönyveA város, amely hemzseg a turistáktólPaulaí Ede színház egy részlete, tavaj megépültHagyalja fesztiválA várban megtalált és restaurált régészeti leletekBelvárosi látkép, a rávosrehabilitáció helyszíneTokaj-hegyaljai Borok Házának belső installációja, összel átadásra kerülBorbarátnők báljaAmi vonzza a turistákatPatkó bány "Fesztiválatlan" építése 2011 tavaszán kezdődikKervárosi Óvoda elkezdtük építeniEurópai Világörökségi Interaktív bemutató központ, jövő összel építjükEurópai Világörökségi Intreaktív bemutató a már megépített színházzal és kultúrális és Konferencia KözponttalTanszálloda, tavasszal kezdik építeni Welness szálló augusztus végén kezdik építeniAranysas szálló, október kezdik építeniTokaj-hegyaljai Borok házának belső installációja, ősszel átadásra kerül Borkostoló a Borok Házában, háttérben a Vivát BachusVároskép a belváros felőlTokaj-hegyalhjai Borok Házának belső Intallációja, összel átadásra kerülAmi vonzza turistákatLegpatinásabb étterm, Gróf Degenfeld palotaA jelenlegi főtér átalakítás előttKultúrális és Konferencia Központ 2. éve megépültAz út a 2/a, amely megszabadíthja majd Tokajt a kamionoktólTokaji Turisztikai Desztinációs kozpont, amely 36 települs, 61 turisztikai vállalkozó beutaztatását szervezi pénzváltóval Hétszőlő Szőlészeti és Borászati ZrtAhol a legjobb halászlét főzikPincesorTokaj-hegyaljai Borok házának egy részlete 2. éve megépültAz egykori vár makettja, feltárás alattFesztiválkatlan helyszine szervesen beilleszkedik a belvárostól 700 m-re lévő zőld övezetbeSzakorvosi rendelőintézet, elkezdtük építeni
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.