Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. június 18., hétfő 20:05

A Széchenyi Fürdő termálvizével fűtik a Fővárosi Állat- és Növénykert épületeit
Három fővárosi cég, illetve intézmény együttműködésével valósult meg a Fővárosi Állat- és Növénykertben az új fűtési rendszer, amely geotermikus energia hasznosításával jelentősen csökkenti a környezet terhelését, egyúttal közpénzt takarít meg.
 
A 395 millió forint összköltségű fejlesztés az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozása mellett valósult meg. A fejlesztés eredményeképpen 2012-től a városligeti intézmény fűtését jelentős részben a Széchenyi Fürdő termálvizének hőjével oldják meg. Az új rendszer 26 épületben összesen 80.000 köbméter légteret lát el termálhővel, és ezáltal több mint 450 növényfaj több ezer, illetve 350 állatfaj közel másfélezer egyedének/kolóniájának ad meleget.

A beruházás részeként a fürdő területén egy hőcserélő egységet építettek. Innen indul ki az a szigetelt távhővezeték-pár, amely a fürdő gépházát az Elefántház alagsorában kialakított hőközponton keresztül az Állatkert 14 épületével köti össze. Mivel a szükséges belső léghőmérséklet biztosításának energiaigénye a külső hőmérséklettől függően változik, a gyakorlatban a termálvíz hőjével az alapvető, folyamatos fűtést biztosítja az intézmény, különösen nagy hidegben pedig kiegészítésként „rásegítenek” a gázüzemű kazánok, amelyek üzembiztonsági tartalékként továbbra is megmaradnak.

A projekt előnyei
Az együttműködés a jelenleg kihasználatlan energia hasznosításával mindhárom fél számára kölcsönösen előnyös. A beruházás elkészültével az Állatkert hőenergia-igényének nagyobb részét lényegesen olcsóbb és biztonságosabb energiafelhasználással fedezheti, kiadásait csökkentheti, a földgázfelhasználás a jelenleginek akár felére is csökkenhet. A Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt. megtakaríthatja a termálvíz kényszerhűtésére fordított víz és áram díjának jelentős részét, és bevételre tesz szert az átadott energia fejében. A FŐTÁV hosszútávon fenntartható energia-ellátó és hasznosító profilja erősödik. Az évi kb. 500 tonna karbonkibocsátás-csökkenés nyomán az emisszió-kereskedelmi rendszerben a cég kvótaegységeket takarít meg.

Koksztól a geotermikus energiáig
Az Állatkert létesítményeinek fűtése az 1980-as évekig koksz alapú volt, az akkor megvalósított „gázprogram” óta pedig az állatkerti kazánok földgázzal üzemelnek. Az éves földgázfogyasztás magasnak mondható, mivel a fűtési szezon az Állatkert számos létesítménye – például a trópusi állatoknak és növényeknek otthont adó épületek – esetében hosszabb, mint egy lakó- vagy irodaépületben.
A 2010-es évben több mint 800 ezer köbméter földgáz fogyott az Állatkertben, a gázszámla pedig megközelítette a 100 millió forintot. Az intézmény folyamatosan foglalkozik energiaellátásának korszerűsítésével, a felhasznált energiahordozók költségének csökkentésével. E modernizáció jegyében például a hagyományos gázkazánokat az elmúlt évek során fokozatosan korszerű, kondenzációs gázkazánokra cserélték, az új létesítményekben felületfűtést alakítottak ki, illetve modernizálták a fűtési rendszerek vezérlését is.
A projekt tervezett összköltsége nettó 395 millió forint, amelyből 237 millió forintnyi (60%) az uniós forrás, 39 millió forint az Állatkert által vállalt önrész, 118 millió forintnyi forrást pedig a Fővárosi Önkormányzat biztosított visszatérítendő támogatásként.
 
Miért jó az új, geotermikus rendszer?
- Az állatkert 26 épületének fűtését – köztük a Pálmaházat és a Varázshegyet is – az eddigi, kizárólag gázkazánokkal történő fűtés helyett részben geotermikus energiával oldja meg. Az év enyhébb időszakaiban a tervezett rendszer teljes mértékben kiváltja a fosszilis energiahordozó használatát, így az Intézmény gazdaságosabb és környezettudatosabb üzemeltetésre tér át.
- A kitermelt termálvíz gyógyhatását továbbra is a Széchenyi Fürdő, hőenergiáját mostantól a fürdő és az Állatkert közösen hasznosítja. A termálvíz nem hagyja el a fürdő területét, ún. hőcserélést követően egy, a föld alatt haladó, kb. 3,5 km-es vezetékpáron át a hőt az Állatkerti objektumokba melegvíz közvetíti. A 14 hőközpontot számítógépes rendszeren keresztül felügyelik és szabályozzák.
- Az állatkert fűtési hőigényének mintegy 40 %-át (8000 GJ/év) mostantól a Széchenyi Fürdő geotermikus hulladékhőjéből látjuk el. Az Állatkert földgáz-fogyasztása átlagos időjárás esetén ezzel az eddigi (közel 1 000 000 m3/év) 60 %-ára esik vissza.
- Költséghatékony rendszer épült ki, amelynek megvalósításával az állatkert jelentős, a Széchenyi Fürdő pedig – a kisebb kényszerhűtési szükséglet miatt – számottevő üzemeltetési költség-megtakarítást tud elérni.
- Az állatkert a fejlesztéssel környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat érvényesít: a csökkenő fosszilis energiahordozó-felhasználás révén az üvegházhatást okozó CO2 kibocsátás évente 500 tonnával csökken, és ezzel arányosan csökken a mérgezőgáz-kibocsátás is.
- A fejlesztés révén az állatkert hőellátása „két lábra áll”, amely nagyban növeli a nagy értékű állat- és növénygyűjtemény ellátási biztonságát.
- A nemzetközi szinten is példaértékű fejlesztés három, Budapest Főváros tulajdonában álló cég (Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. és a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt.), illetve intézmény (Fővárosi Állat- és Növénykert) együttműködésében valósult meg, és a továbbiakban mindhárom fél előnyére működik. Számos közvetlen és közvetett hatása által azonban valójában a fővárosi embereket, illetve az egész nemzetet szolgálja.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.