Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. június 25. szombat
Hírek témák szerint

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2009. október 1., csütörtök 11:39

Tájékoztató az Önkormányzati Szövetségek Konzultatív Tanácsa üléséről
A hét országos önkormányzati szövetség együttes elnökségei alkotta Önkormányzati Szövetségek Konzultatív Tanácsa 2009. szeptember 30-án, a Helyi Önkormányzatok Napján munka és ünnepi ülést tartott.
A Konzultatív Tanács az önkormányzati rendszer továbbfejlesztéséről és az önkormányzati érdekek érvényesítésének erősítéséről közös nyilatkozatot fogadott el.


Önkormányzati Szövetségek Konzultatív Tanácsa
közös nyilatkozata
az önkormányzati rendszer továbbfejlesztéséről és az önkormányzati érdekek érvényesítésének erősítéséről


A helyi önkormányzatok és országos érdekvédelmi szövetségei a Helyi Önkormányzatok Napján kinyilvánítják, hogy kiállnak az 1990. szeptember 30-án létrejött önkormányzati rendszer alapértékeiért és eredményeiért. A helyi demokrácia alapját a demokratikusan működő és a lakosság széleskörű közszolgáltatását biztosító önkormányzatok alkotják, függetlenül az adott település, vagy megye nagyságától, lakosságszámától. A helyi önkormányzatok az elmúlt tizenkilenc esztendőben széleskörűen bizonyították működőképességüket, hatékonyságukat, fejlődő képességüket.


Az 1990-ben létrehozott önkormányzati rendszer ugyanakkor belső ellentmondásokkal is terhes. A rendszer átalakításának, továbbfejlesztésének szükségessége már több mint egy évtizede megfogalmazott igény, viszont a mindenkori kormányok megfelelő támogatás és egyetértés hiánya miatt nem voltak képesek érdemi változtatást végig vinni. A kudarc oka egyrészt a politikai pártok közötti megegyezés, másrészt a központi hatalom és az önkormányzatok közötti partnerség hiánya.


A kialakult helyzet következtében az önkormányzatok jelentős részének autonómiája sérül, illetve fokozatosan gyengül. Az önkormányzatok kezdik elveszíteni lényegüket, mely szerint a helyi lakosság igényének, szándékának megfelelően alakítják a közszolgáltatásokat. Az önkormányzatok kiszolgáltatottá váltak a mindenkori kormánynak.
Az önkormányzatok érdekeltek a jelenleginél stabilabb, kiszámíthatóbb önkormányzati rendszer kialakításában és a mindenkori kormánnyal való tárgyalásban. Ugyanakkor csak akkor van értelme a Kormány- Önkormányzatok Egyeztető Fóruma munkájának folytatására, ha érdemben javul az együttműködés és párbeszéd a kormányzati és önkormányzati szereplők között.


Az önkormányzati szövetségek elkötelezettek, hogy a rendszer átalakításával kapcsolatban komplexen megfogalmazzák javaslataikat. Támogatjuk az önkormányzati rendszer átalakítását, amennyiben érdemivé válik a decentralizáció, érvényesül a szubszidiaritás elve, növekszik a helyi demokrácia és javul az önkormányzati közszolgáltatások színvonala és a működés hatékonysága.


Az országos önkormányzati szövetségek közös elnökségeinek együttes elvárásai és kezdeményezései:


2010-ben lesz húsz éves a magyar önkormányzati rendszer. Az átalakítás, a feladatok, hatáskörök és a finanszírozás kérdésének rendbetétele elkerülhetetlen. Ezért sem mindegy, hogy a mostani kényszerű megszorítás csupán megvonást eredményez-e, vagy pedig megalapozza a hosszabbtávon fenntartható erős önkormányzati rendszert.


Kezdeményezzük, hogy országos mozgalom keretében gyűjtsük össze az elmúlt időszak önkormányzati tapasztalatait, eredményeit, amelynek összegzését tárjuk 2010. szeptember 30-án a közvélemény elé.


Záradék


Jelen közös nyilatkozatot az országos önkormányzati érdekképviseleti szövetségek elnökségei harmadik együttes ülésükön fogadták el.


Budapest, 2009. szeptember 30.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.