Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 18. csütörtök
Hírek témák szerint

ESZTERGOM MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2009. október 2., péntek 17:26

Esztergom elutasítja a Mohi (Mohivce) atomerőmű bővítését - 1. rész
Esztergom és a térség településeinek lakói továbbra sem támogatják a Mohi (Mohivce) atomerőmű bővítését, és arra kérik a Duna két partján élő állampolgárokat, hogy tiltakozásuknak adjanak hangot a 2009. október 12-én, hétfőn megtartandó nyílvános fórumon, amelyre az esztergomi Technika Házában kerül sor (2500 Esztergom, Imaház utca 2/a).
A nyilvános fórumot a Környezetvédelmi Minisztérium Mohi Atomerőmű környezeti hatásvizsgálati eljárásának részeként tartják meg.
Az előzményhez tartozik, hogy a szlovák Környezetvédelmi Minisztérium értesítése szerint a Mochovce (Mohi) területén üzemelő atomerőmű 2x440MW teljesítményű 3-as és 4-es blokkok építésének környezeti hatásvizsgálati eljárása Szlovákiában 2009. augusztustól a környezeti hatástanulmány értékelésével folytatódik. Magyarország az Espoo-i egyezmény értelmében hatásviselőként kérte részvételét az eljárásban.
Meggyes Tamás, Esztergom fideszes polgármestere már 2009. május 6-án levélben kereste meg Szabó Imrét, a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium első emberét, és ismertette az esztergomi önkormányzat  álláspontját a mohi atomerőmű-építésével, annak környezeti hatásvizsgálatával kapcsolatosan.
Meggyes Tamás májusi levelében jelezte, hogy Esztergom négy, Mohival kapcsolatos problémára koncentrál, amikor a környezetvédelmi tárca fellépését kéri, pontosabban azt, hogy a KVVM éljen a beavatkozás lehetőségével.
A polgármester emlékeztetett arra, hogy általános társadalmi elutasítás övezi az atomerőmű-építéseket és azok működését 
- A Duna-térség egészen Győrig már ma is lakó- és ipari övezetek szinte egybefüggő agglomerációját jelenti, jelentős környezeti terhelésnek - por-, károsanyag-, szén-dioxid- és -monoxid-szennyezésnek, különféle gázoknak – vannak kitéve az itt élők. Egy ilyen területen egy hatalmas baleseti kockázattal járó atomerőmű újabb terhelést jelentene, az itt élők biztonságérzetét, életminőségét rontaná. Az Esztergomtól nem messze tervezett atomerőmű társadalmi elutasítása városunkban igen magas – fogalmazott Esztergom fideszes polgármestere.
Meggyes Tamás indoklásában hangoztatta, hogy a Vág-mentén, Esztergomtól mintegy 60 kilométerre tervezett erőmű meghibásodása esetén fellépő szennyeződés radioaktív pora, gázai az uralkodó szélirány miatt Esztergomot és a környező településeket, a Duna mindkét partjára kiterjedő, összesen 102 települést és mintegy 200 000 embert magában foglaló Ister-Granum Eurorégió központi területét érnék el legelőször.
- Esztergom és a régió területének egy része a mohi létesítmény felől fújó uralkodó észak-északnyugati szélirányban fekszik, ugyanígy Komárom, Budapest is, Mohi ennek az iránynak a tengelyében helyezkedik el. Egy baleset esetén elszabaduló gáznemű és porszennyeződés elsősorban környékünket érnék, várható koncentrációjuk – így a bekövetkező radioaktív és mérgezéses ártalmaik – itt lenne a legnagyobb. Ezen anyagok levegőből történő kihullása és kimosódása is itt várható, hosszútávra szennyezve a beépített területeket, a nehezen mentesíthető erdőségeket és a mezőgazdasági parcellákat. Ezek szennyezése további másodlagos és harmadlagos szennyezési forrássá tenné a mezőgazdasági termékeket, a növényeket, a takarmányt és állati termékeket. Szennyeződnének a felszíni és a felszín alatti vizek is, természetesen az abban élő szervezetekkel, például az élelmiszerként fogyasztott halakkal együtt. Emellett a környék Vág-, Duna-, Garam-, Ipoly- és más folyóin, folyópartjain, tavain egészségügyi kockázattá válik a fürdőzés, a hajózás – állt Meggyes Tamás levelében.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.