Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIX. kerület - Kispest Önkormányzata
2012. október 17., szerda 15:20

Zöldre cserélte a betont a kispesti Waldorf
A Magyar Cetelem és a WWF Magyarország népszerű közös kezdeményezésével idén újabb 10 intézményben, összesen ötmillió forintból valósulhatnak meg zöldebb iskolaudvarok. A nyertesekről részben internetes közösségi szavazás, részben – Bálint gazda részvételével – szakértő zsűri döntött. A program segítségével a diákok nemcsak zöldebb, barátságosabb környezetben kezdhetik az új tanévet: a fák, virágok gondozása az egyik fontos lépés lehet a felelős gondolkodás kialakításában. Az egyik nyertes a kispesti Waldorf Általános Iskola, ahol a gyerekek, szülők és pedagógusok összefogásával már meg is történt az álomudvar kialakítása.

10 hazai iskola zárta örömhírrel az elmúlt tanévet: a Magyar Cetelem és a WWF Magyarország együttműködésével megvalósuló Cetelem Zöldsuli Program keretében idén egy budapesti és kilenc vidéki intézmény részesült egyenként 500-500 ezer forintos zöldítési támogatásban. Öt nyertesről internetes közösségi szavazás, további öt iskoláról szakértő zsűri döntött, akik a támogatásból zöldebbé, barátságosabbá, élhetőbbé tehetik környezetüket. A zsűri tagjaként a pályázatok értékelésében a közismert kertészmérnök, dr. Bálint György, azaz Bálint gazda is részt vett, aki fontosnak tartja, hogy a diákok minél korábban elsajátíthassák a kertészkedés alapjait. „Nagyon sok látnivaló és tudnivaló halmozódik fel az iskolakertekben, amelyek sokkal tartalmasabbá teszik a gyermekek életét” – mondta el Bálint gazda.
A Kispesti Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Iskola és Gimnázium a közönségszavazatoknak köszönhetően bekerült a díjazott pályázatok közé, a zöldítési álom így valósággá vált. „Tavasszal egy öreg, beteg fa kidőlt az iskolaudvarunkon. Nagyon szerettük volna már pótolni és új bokrokat telepíteni, játszóterünk pedig "zöld borításra" - fenyőkéregre várt. Iskolánkban a gyerekek – mivel a tanterv része a kertművelés – iskolakertet is művelnek. Ennek támogatására szülői kertészkör működik az intézményben. A pályázaton elnyert összeget a kertészkör ajánlásával kiválasztott fák és cserjék vásárlására használtuk fel. A gyerekek, szülők és pedagógusok közösen ültették el és folyamatosan ápolják, gondozzák majd a növényeket” - mondta az ültetés kapcsán Somorjai Mikós, a Kispesti Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Iskola és Gimnázium igazgatója.
„Öröm látni, hogy az iskolák a Cetelem Zöldsuli Program segítségével nemcsak a környezetüket teszik szebbé, hanem fontos céljuk az is, hogy a parkok a tanítás színterévé is váljanak, gondozásukba a diákokat is bevonják.  Évekkel ezelőtt éppen azért indítottuk el ezt a kezdeményezést, hogy az iskolakertekkel egy környezetükért és önmagukért is felelős generáció felnövekedését segítsük” – mondta el Balog Gábor, a Cetelem szóvivője.
A Cetelem Zöldsuli Program segítségével az elmúlt két évben összesen 20 iskola álma valósulhatott meg, 2011-ben és idén is 10 intézményben nyílt meg a lehetőség zöld iskolakertek kialakítására. Az idei pályázatban hangsúlyos szerepet kaptak az őshonos fa- és cserjefajok, hiszen a szervezők célja volt, hogy diákok széles körben megismerjék a környezethez jól alkalmazkodó, könnyen nevelhető őshonos hazai fajokat és fajtákat. A nyertes iskolák udvarai így többek között kocsányos tölgyekkel, fagyallal, kislevelű hárssal vagy éppen mezei juharfákkal lesznek gazdagabbak.
„Természetvédelmi szempontból az őshonos fajok megőrzése és védelme elengedhetetlen. Mindezt az iskolaudvarok zöldítésénél is szem előtt tartjuk, és kiemelt értéke a programnak, hogy a gyermekek is megtanulják a hazai fajok jelentőségét az idegenhonos, invazív növényzettel szemben” – mondta Fáth Ákos, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.
A Cetelem Zöldsuli Program, mely a Magyar Adományozói Fórum Társadalmi Befektetések Díj pályázatán „Az Év Társadalmi Befektetési Programja” kategóriában a III. helyen végzett, 2013-ban tovább folytatódik, így a kezdeményezés segítségével újabb iskolák válhatnak zöldebbé.

2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.