Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. május 26. csütörtök
Hírek témák szerint

Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2012. október 17., szerda 22:56

A helyi médiában is a minőség a legfontosabb A MÖSZ és a MÚOSZ közös konferenciája az önkormányzati kommunikáció és a helyi nyilvánosság kapcsolatáról
A médiakutatások szerint napjainkban folyamatosan erősödik a helyi - s ezen belül az önkormányzati - média szerepe. De valyon kik és milyen körülmények között készítik ezeket a lapokat, honlapokat, televízió- és rádióműsorokat? Mennyire lehetnek objektívek, és mennyire szükséges tükrözniük az aktuális önkormányzati vezetők álláspontját? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a MÖSZ és  a MÚOSZ "Önkormányzati sajtó és a helyi nyilvánosság" című konferenciájának résztvevői október 17-én, Gödöllőn.
A helyi média és az önkormányzati kommunikáció helyzetét és jövőjét vizsgáló  tanácskozáson közel 150 polgármester és újságíró megállapította: a helyi sajtó erősödik és jelentősége nő. Ezen a téren még a nyomtatott sajtóformák vezetnek, de a honlapok és a sugárzott sajtó integrációja a komplex önkormányzati kommunikáció és a településmerketing irányába fejlődik.
Hazánkban a helyi sajtónak csupán tizede van az önkormányzatok tulajdonában. A konferencián többen hitet tettek a tiszta kereskedelmi modell mellett, de ezzel az állásponttal szemben a sikeres önkormányzati főszerkesztők a szakmai igényesség fontosságát hangsúlyozták, a tulajdonos mindenkori kiszolgálása helyett.
Kleer László, a MÚOSZ elnökségi tagja az önkormányzati sajtó objektivitásával kapcsolatos fanntartásainak adott hangot, mondván: hogyan is várhatnánk tárgyszerűséget olyan szerkesztőktől és újságíróktól, akik egzisztenciálisan az önkormányzattól függenek. Véleménye szerint mindössze a rendszerváltozás utáni első két évben lehetett sajtószabadságról beszélni, azóta ismét teret nyert a cenzúra és az öncenzúra.
Csak részben értett egyet ezzel Halász Gábor kiskutasi polgármester, aki szerint az önkormányzati sajtó legfontosabb szerepe a korrekt és hiteles tájékoztatás, a leírtakkal kapcsolatos kritikának az olvasóban kell megfogalmazódnia. A helyi és országos média működésében is járatos - jelenleg a keszthelyi Helikon Rádiót igazgató - Halász Gábor úgy véli: az önkormányzattól való valódi függetlenség záloga a magántőke bevoinása és az önálló gazdálkodás.   
A gyors és pontos tájékoztatást nevezte az önkormányzati média legfontosabb feladatának Péterfi Csaba, Gödöllő Város kommunikációs igazgatója is, hozzátéve, hogy ügyelni kell a helyes arányokra, a hírek súlyozására és tálalására is. Péterfi Csaba szerint a polgármester jobbkeze a kommunikációs szakember, akinek mindenről tudnia kell, akinek észre kell vennie és ki kell javítania a főnöke esetleges hibáit, sőt esetenként irányítania is kell a településvezetőt.  A kommunikációs igazgató mindemellett felhívta a figyelmet a jó településmarketingre, aminek mindig a pozitívumokat kell hangsúlyoznia és hírértékű eseményekkel kell meghódítania az országos nyílvánosságot. 
Két előadás is bebizonyította, hogy keveset tudunk a magyar "sajtójéghegy" 82 százalékát kitevő, "vízvonal alatti" helyi médiumokról, amelyek tudományos mérése csak mostanában indul. Nyílvánvalóvá vált, hogy a települések jövőbeni kommunikációja a digitális megoldások nélkül elképzelhetetlen. A kezdeti mérések azt igazolják, hogy az internet elsődleges lehetősége a közösségépítés, mert városias településeink lakosságának fele már regisztrált valamelyik közösségi oldalon. 
Az ismert internetes közösségi oldalakon való megjelenés mellett fontos a    települések saját honlapját valamilyen formában interaktívvá tétele is. Ennek segítségével azonnal, közvetlenül megismerhető a lakosság véleménye az önkormányzati intézkedésekkel kapcsolatban, igaz megvan az a veszély, hogy esetleg sértő, szélsőséges, hamis vagy uszító tartalmak is felkerülhetnek.
Az önkormányzati honlapok sajátos formája a szerkesztett és a szerkesztetlen tartalmakat ötvöző, budapesti kerületek számára készült Ittlakunk.hu portál, amelyet a főszerkesztő, Lőke András mutatott be az egybegyűlteknek. Mint elmondta, a honlapon több száz amatőr "újságíró" tudja egymást és az olvasókat tájékoztatni a lakhelyén  történtekről, a moderátorok pedig ügyelnek arra, hogy a viták ne fajulhassanak el túlságosan, illetve, hogy "ne dominálják a trollok a terepet."
A helyi sajtó gyenge pontja a szerkesztők és az újságírók képzetlensége is - derült ki a MÚOSZ Helyi Lapok Szakosztályának elnöke, Gönczi Mária előadásából. Tapasztalatai szerint ugyanis a helyi média szerkesztői és munkatársai általában lelkes, jószándékú amatőrők, tanárok, könyvtárosok, a művelődési ház alkalmazottai. Számukra rendez a MÚOSZ immár 13 éve továbbképzéseket,ahol eddig 1200 hallgató vett részt 600 településről. 
Az egybegyűltek mindemellett megismerkedhettek a Gyöngyösi Városi Televízió munkájával, illetve az interneten és a SMART televíziókon megtekinthető Önkormányzati Televízió működésével is.
Mivel a konferencia résztvevői a szakemberek továbbképzését, a tapasztalatok átadását és a sikeres modellek terjesztését rendkívül fontosnak tartják, ezért 2013-ban a MÖSZ és a MÚOSZ folytatja a tanácskozások sorozatát és közös képzési programot indít.
MP
A konferenciát élőben közvetítette az Önkormányzati TV. A konferencia   anyaga teljes terjedelmében megtekinthető a www.onkormanyzati.tv honlapon.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.