Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2012. november 9., péntek 09:17

Kaszásdűlő is egyre zöldebb
A Zöld Beruházási Rendszer pályázatán nyert házak közül, a napokban fejeződött be a Kaszásdűlő 5-11. szám alatti társasház energetikai felújítása. A korszerűsítés révén 605 lakás és közel 1000 ember fűtési számlája csökken a jövőben. A rezsiköltség megtakarítson kívül a ház homlokzata és egész környezete is megújul.
A ZBR pályázatot először 2009 -ben hirdették ki. A Zöld Beruházási Rendszer pályázata lehetőséget kínál energiahatékonysági felújításokra és megújulóenergia-felhasználást ösztönző - energetikai korszerűsítésére. Óbuda több épülete is pályázott, köztük a kerület legtöbb lakásával rendelkező Faluház. A most lezárult kaszásdűlői, a jelenleg zajló és közeljövőben megvalósuló felújítások összesen hozzávetőlegesen 800 lakást és közel 3000 embert érintenek.
A  Kaszásdűlő u .5-11 a  2 .legnagyobb épület a kerületben, ahol megvalósult ilyen típusú  beruházás. A bonyolító a Panel érdek képviseleti egyesület, a kivitelező a Fehér Ablak Kft. volt. Az átadáson jelen volt Puskás Péter alpolgármester és Kalinics Miklós a kivitelező cég kereskedelmi igazgatója. Puskás Péter beszédében így fogalmazott: "Ez a ház egy nagyon fontos épület az önkormányzat számára, hiszen annak idején, amikor belefogtunk a Faluház felújításába, a motiváció az volt, hogy az Óbudán élők között minél jobban elterjedjenek az energetikai felújításokból eredő pozitívumok. Az itt élők egyértelműen érezni fogják, hogy korszerűsítés során egy magasabb komfortfokozatú lakás tulajdonosaivá váltak,amit az  alacsonyabb rezsiköltség is igazolni fog. Továbbá két hét múlva az önkormányzat saját forrásból, megkezdi a ház körüli zöld terület rekonstrukciós munkálatait. Elszállítják a megrongálódott beton elemeket is.- tette hozzá Puskás Péter.
A  Kaszásdűlő 5-11. szám alatti épület  50%-os állami támogatást nyert a ZBR pályázat révén. A 405 lakásos társasházban az ingatlanok több, mint 25%-a az önkormányzat  tulajdonában van, így  természetesen az ezekre a lakásokra eső önrészt, azaz a beruházás  közel 1/4-ét az önkormányzat fizeti. A lakókra jutó költségek ezek következtében,nem rónak plusz terhet rájuk. Az előzetes számítások szerint ugyanis, nem haladják majd meg a rezsiköltség csökkenésből származó megtakarítás mértékét. A beruházás összköltsége 617 millió forint volt. Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy a környező házak képviselői is megragadnak majd minden lehetőséget, hogy hasonló beruházások történhessenek azokban a házakban is és a lakók szebb, takarékosabb és környezetkímélőbb lakásokban lakhassanak, megvalósulhasson a környezettudatos energiafelhasználás.  
Óbuda Békásmegyer Önkormányzata már az idei évben is és a jövő évben is támogatni fogja az Önerős panel felújításokat. Kiemelkedő felelősségtudattal, kezeli az energetikai felújításokat mind a lakóépületek mind a közintézmények vonatkozásában. Mindezek következtében a III.kerületi önkormányzat elindította a saját pályázatát, amely során első körben 1000 lakás felújítása valósul meg a közel jövőben.
Kalinics Miklós a kivitelező cég képviseletében,  megköszönte a lakóknak az együttműködésüket és megértésüket, hiszen mint mondta az egy év során a felújítás miatt adódhattak konfliktusok, de mindent meg tudtak oldani- fűzte hozzá a Fehér Ablak Kft. kereskedelmi igazgatója.A 18 éve működő cég vezetője ígéretet tett, hogy az esetleges garanciális javításokat a szerződésben rögzítettek szerint a legrövidebb időn belül javítani fogják. Az igazgató beszámolt a felújítás műszaki tartalmáról is. Elmondta, hogy teljes körű nyílászáró cserét,
alsó és felső födém szigetelést, továbbá homlokzat szigetelést végeztek.A fűtési rendszert is megújították, ezáltal mérhetővé és szabályozhatóvá vált.
Ezen felül a ház saját költségén kiépíttet egy olyan online leolvasó rendszert, mely által havonta kaphatnak fogyasztás arányos számlát.
A kivitelező szerint a következők eredmények várhatók:
- 30-50%-os épületszintű fűtési energiafogyasztás csökkenés
- A lakások melegebbek, komfortosabbak, gazdaságosabban üzemeltethetőek lesznek.
- Az ingatlanok értéke a környező azonos típusú házakhoz viszonyítva 10-15%-kal megnő.
- Az ingatlanpiacon sokkal piacképesebbé válnak.



Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.