Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. május 26. csütörtök
Hírek témák szerint

Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2012. december 6., csütörtök 09:56

MÖSZ-konferencia a mindennapos testnevelés bevezetése óta szerzett tapasztalatokról
„Mindennapos testnevelés az új köznevelési törvény tükrében" címmel rendezett konferenciát a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) december 5-én, Szolnokon. A rendezvényen önkormányzati, sport és oktatási szakemberek és az érintett minisztérium államtitkárai tartottak előadásokat a 2012. szeptember 1-jén az 1. az 5. és a 9. évfolyamon, felmenő rendszerben bevezetett mindennapos testnevelést érintő kérdésekről, s az eddig megvalósult gyakorlatok alapján szerzett tapasztalatokról.
„A mindennapos testneveléssel kapcsolatban komoly dilemma előtt állt a kormány – elevenítette fel a kezdeteket Szakál Ferenc Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Közoktatás Fejlesztési Főosztálya főosztályvezetője, Szalay Ferenc szolnoki polgármester és Gémesi György MÖSZ-elnök köszöntőjét követően. „Az egyik választás az azonnali bevezetés volt, a másik megvárni, amíg ideálisak lesznek a feltételek. A rendszer 2012. szeptember 1-jével való bevezetésével az első utat választották, így most, a meglévő nyomás hatására kell a minél optimálisabb feltételeket megteremteni.
A főosztályvezető ismertette a mindennapos testnevelés törvényi hátterét, az oktatáshoz szükséges továbbképzési lehetőségeket, majd a gyakorlati megvalósítás részleteit ecsetelve elmondta: a testnevelésórák csak speciális esetekben – például úszásoktatás – tömbösíthetők, de részlegesen kiválthatók iskolai sportkörben, illetve sportszakosztályokban, versenyszerűen végzett sporttevékenységgel, gyógytestneveléssel, néptánccal, lovaglással, régi magyar sportokkal. Mint elmondta, a legégetőbb probléma jelenleg a megfelelő számú tornaterem hiánya, amit pályázatok kiírásával igyekeznek pótolni.
Mégpedig nem is kis sikerrel, hiszen a 20 milliárd forintos tornaterem építési pályázatra 180 milliárdos igény jelentkezett, ami kilencszeres túljelentkezést jelent – de ezt már Kiss Norberttől, az EMMI sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkárától tudhatták meg az egybegyűltek, aki különböző statisztikai adatokkal – például a hazánkban várható átlagéletkor uniós átlagtól való lemaradásával, illetve a túlsúlyos gyerekek közel 20 százalékos számarányával – is alátámasztotta a mindennapos testnevelés bevezetésének szükségességét.  
Bekapcsolódott a mindennapos testnevelés szervezésébe illetve kontrolállásába a májusban újjáalakult Magyar Diáksport Szövetség is. Mint Balogh Gábor, a szervezet elnöke elmondta, az utóbbi félévben jelentősen kibővült a korábban csak a diákolimpiák megszervezésével foglalkozó szövetség szakembergárdája és tevékenységi köre: együttműködnek a szakszövetségekkel, nyitnak az alternatív- és az élményjellegű sporttevékenységek felé, és a sport által való közösségépítést is fontos feladatuknak tekintik.  A Magyar Diáksport Szövetség együttműködési megállapodást kötött az EMMI-vel, melynek keretében – többek között kölyökatlétika-programjukkal és a fittségi mérések elvégzésével – a mindennapos testnevelés gyakorlati megvalósításában is részt vállalnak.
A mindennapos testnevelés szolnoki modelljét  Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit kft. ügyvezető igazgatója mutatta be. Mint ismertette, a megyei jogú városok közül elsőként Szolnokon vezették be koncepcionálisan a programot 2001-ben, ami 10 általános iskola 105 osztályának 3200 diákját érintett. A program részeként az önkormányzat megtanítja az 1-2. osztályosokat úszni, évente díjazzák a diákolimpiákon, illetve a szabadidősport rendezvényeken résztvevőket, a folyamatos ellenőrzések jóvoltából pedig mindenkiről személyre szabottan tudják, hol van lemaradva, miben érdemes fejleszteni, s melyik sportágra lenne leginkább alkalmas.  Rózsa József szerint a mindennapos testnevelés tartalommal való megtöltésekor két dolgot kell leginkább szem előtt tartani: a tervezett, tudatos testi nevelést, illetve, hogy a sportolás élmény legyen a gyerekek számára.
Hasonlóan sikeres vállalkozás volt Gödöllő egészségnevelési programjában az edzéselvű testnevelés programcsomag bevezetése, amelyet Pecze Dániel, Gödöllő sportügyi tanácsnoka mutatott be az érdeklődőknek. Pecze Dániel hangsúlyozta, hogy a köznevelésbe ágyazott testnevelési rendszer csak komplex módon értelmezhető, mert a heti öt kötelező testnevelésóra hatással lesz a köznevelés egészére ez egészségnevelés eredményességére, valamint a diáksport-rendszer alakulására.  Nem lehet tehát olyan testnevelési rendszert működtetni, amelyik tartalmában, módszereiben nem felel meg az edzéselveknek, sporttudományoknak. A heti öt testnevelésóra csak tartalmi fejlesztés mellett lehet hatásos. A sportügyi tanácsnok a mindennapi mozgás mellett elengedhetetlenül fontosnak nevezte az iskolások egészséges táplálkozásának kérdését is, ami a menzák kínálatának megreformálásával lehetne megvalósítani.
A konferencián megjelent polgármesterek, sport- és oktatási szakemberek részéről számos kérdés megfogalmazódott a mindennapos testnevelés jövőjével kapcsolatban is. Nem tudható ugyanis, hogyan támogathatják, finanszírozhatják tovább a mindennapos testnevelés megkezdett programját az intézményfenntartásból jogilag és pénzügyi források tekintetében kiszoruló önkormányzatok, s fennáll a veszélye annak is, hogy az átszervezés az önkormányzatok sportszakmai apparátusának leépítéséhez vezet. Kiderült, hogy a tornatermeknél is nagyobb hiány van tanuszodákból, s nincsen tisztázva az sem, melyek a mindennapos testnevelés azon kritériumai, amelyeket – egy esetleges ellenőrzés során – számon kérhetnek az iskoláktól.
A hiányzó létesítmények pótlására Szakál Ferenc Pál újabb európai uniós pályázatokat, az önkormányzati részvétellel kapcsolatos válaszok megtalálásához Kiss Norbert szakminisztérium egyeztetéseket ígért, végül Gémesi György bejelentette, hogy jövőre is folytatódik a mindennapos testnevelésről szóló konferencia-sorozat, amelynek következő állomásai Gyula és Sárospatak lesznek.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.