Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 16. kedd
Hírek témák szerint

BUDAKESZI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. december 11., kedd 07:50

Határtalanul
A Nagy Sándor József Gimnázium pályázata nyertes lett a Határtalanul programban. 2010. október 18-án határozott a parlament arról, hogy minden, magyarországi közoktatásban tanuló diák jusson el egyszer a magyarlakta területekre az állam támogatásával. Az első két évben csak az általános iskolák és szakközépiskolák pályázhattak, az idén tavasszal viszont már a gimnáziumoknak is lehetőségük nyílt erre.
 
Így iskolánk vezetése és tantestülete úgy döntött, hogy elkészítjük a pályázatot. Nagy örömünkre szolgált, hogy amikor nyilvánosságra hozták a nyertes iskolák névsorát, ott találtuk a miénket is.
A gimnáziumok számára kiírt programban az a feladat, hogy egy határon túli magyar gimnáziummal közös projektet valósítsanak meg. Mi Kézdivásárhelyen találtunk partnerre, a Bod Péter Tanítóképző fogadta szívesen hívásunkat a közös munkára.
 
A két iskola között a partnerség a Határtalanul program felhívására jött létre. 22 éve van testvériskolai kapcsolatunk a nagyváradi Ady Endre Líceummal, ezért jól ismerjük azt a területet. Vágytunk arra, hogy távolabbi magyarlakta területekre is eljussunk, hisz ott nem jártunk még, ahol egy tömbben él a magyarság, ilyen messze a határoktól, s ennyire gazdag magyar kinccsel rendelkezik. Ezért esett a választásunk Háromszékre, s nagy örömünkre, a Bod Péter Tanítóképző szívesen csatlakozott hozzánk.

Az elnyert pénzből arra van lehetőségünk, hogy 30-30 diák 3 tanár kíséretében 6 napos látogatást tegyen a partner intézménybe. Az utazás során megismerkedünk a környékkel, közösen gyűjtünk információkat arról. A mi projektünk célja, hogy diákjaink közösen, a látogatások során megszerzett tudás alapján, készítsenek egy kvízjátékot Háromszékről és Budapestről. A játék témakörei tantárgyakhoz kapcsolódnak, ezek a történelem, földrajz, magyar nyelv és irodalom, művészetek.
 
Terveink szerint közös projektünk termékét nyilvánossá tesszük, így más iskolák számára is hozzáférhető lesz. Játékunk két részből fog állni. Az első találkozó során a budapesti részt készítenénk el, a második során a háromszékit. A játék egyben és külön is játszható lesz. A budapesti részt inkább az erdélyi iskolák tanulói hasznosíthatják jobban, bár bizonyára a magyarországi diákok sem ismerik tökéletesen a fővárosukat, így ők is tanulhatnak belőle. A Háromszékről szóló játék a magyarországi diákoknak lesz nagyon hasznos. A kész játék így használható tanórákon, vagy egy kirándulás előkészítéseként, vagy „csak” színvonalas szabadidős tevékenységként.
 
Baumgartner Szilvia / Budakeszi Hírmondó


2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.