Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

TATA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. december 15., szombat 21:01

25 évre szóló koncessziós megállapodás a távhő működtetésére
Koncessziós szerződést írt alá a Dalkia Energia Zrt. és Tata városa. A megállapodás értelmében a helyi energetikai szolgáltatásokra specializálódott vállalat 25 éven keresztül üzemeltetheti a város távfűtési rendszerét, amiért évente 10 millió forint koncessziós díjat fizet az önkormányzatnak. A Dalkia Energia a szolgáltatást 2013. március 1-től veszi át. A rendszerre jelenleg 1800 lakás és 100 intézmény csatlakozik, de a vállalat a jövőben további fogyasztókat kíván megnyerni a tatai távhő számára.    
 
A megállapodás értelmében az első 13 év koncessziós díját egyben váltja meg a társaság. Az így befolyó 130 millió forintot az önkormányzat egy negyedmilliárd forint értékű távhőmodernizáció önrészeként használja majd fel. Ennek célja a sok helyen már-már ellátási kockázatokat is magában rejtő vezetékrendszer fejlesztése.
- Örülök, hogy megállapodtunk a Dalkiával a tatai távhőszolgáltatás átvételéről. Teher volt már önkormányzatunk számára a távhő működtetése. Egy sikertelen kísérleten túl vagyunk, mely a koncesszor hibájából nem valósulhatott meg. Bízunk benne, hogy a jövőben a tatai lakosok megelégedésére, magasabb színvonalon működik majd a szolgáltatás, ezért választottuk ezt a megoldást. Mivel Tatán nagy hangsúlyt helyezünk a környezet védelmére, a megállapodásban a Dalkia vállalta a zöldenergia-felhasználás arányának növelését a távhőszolgáltatásban. A fizetési konstrukció kialakítása pedig biztosítja, hogy Tata ne essen el a Környezet és Energia Operatív Program keretében a távvezeték modernizációjára elnyert pályázati forrásoktól, s hogy ennek előnyeit, az ellátás biztonságát minden távfűtéssel élő család érezhesse. – hangsúlyozta az együttműködés előnyeit Michl József, Tata polgármestere.
 
Tatán 1800 lakás és közel 100 intézmény csatlakozik a távfűtési rendszerre, amely számára két külön technológia és energiaforrás felhasználásával termelik a hőt. Az igények kétharmadát biomassza alapon – faapríték elégetésével – biztosítják, míg a maradék egyharmadnyi hőmennyiséget gázkazánokban állítják elő.
 
-Ez egy előremutató, kiegyensúlyozott rendszer. Ráadásul a már működő biomassza kazán révén a tatai távhőárak is kedvezőek, országos viszonylatban a középmezőny alján helyezkednek el – mondta Fernezelyi Ferenc, a Dalkia Energia kereskedelmi igazgatója. A Dalkia jelenleg is 10 kis- és közepes távhőrendszert üzemeltet, és hozzá tartozik az ország egyik legnagyobb távhőrendszerét, a 31 000 lakást ellátó pécsi hőerőmű is. A lehetőségek és az adottságok Tata esetében szerencsésen találkoztak.
 
„Adott egy folyamatosan energia megtakarításra törekvő, és méretében is megfelelő hőfogyasztói oldal, és a kedvező díjaknak és a gyorsan fejlődő városnak köszönhetően egy jelentős – mintegy 10 megawattnyi – csatlakozási igény, amellyel a jelenlegi fogyasztói kört akár meg is lehetne duplázni. Az új fogyasztók hosszú távon tovább növelik az üzemeltetés hatékonyságát, amit feltétlenül szeretnénk kihasználni” – hangsúlyozza a jövőbeni terveket a kereskedelmi igazgató.                                          


2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.