Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. június 25. szombat
Hírek témák szerint

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2009. október 30., péntek 11:18

Polgármesterképzés norvég tapasztalat alapján
Elindította a TÖOSZ  partnerei közreműködésével a Polgármester Akadémiát a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karán, az ünnepélyes megnyitón őexcellenciája Siri Ellen Sletner a Norvég Királyság magyarországi nagykövete is üdvözölte a kísérleti évfolyamban résztvevő hatvan polgármestert.

A polgármesterek a következő tíz hónapban minden alkalommal két napos elméleti és gyakorlati képzéssel gyarapítják tudásukat, fejlesztik készségeiket.  A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és partnerei, a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kara és a Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetsége projektet dolgozott ki „Önkormányzati kapacitás-építési program norvég tapasztalatok alapján 2009-2010” címmel, amely elnyerte az EGT és Norvég Finanszírozásai Mechanizmusok támogatását.

A pályázat alapján kerülhet sor a polgármesterek és a választott önkormányzati képviselők képzési rendszerének kidolgozására 2009. április 30. – 2010. december 31. közötti időszakban.

A polgármester, mint fogalom, tisztség, beosztás, hivatás és mesterség húsz esztendeje jelent meg ismét a magyar közgondolkodásban, közszolgálatban és közvéleményben. A több mint másfél évtized történelmi léptékkel mérve csekély, viszont társadalmi – gazdasági - politikai rendszerváltoztatásként megélni és aktív szereplőjeként a folyamatokat a településeken irányítani és befolyásolni nem jelentéktelen dolog. Önmagában az a tény, hogy valaki több évtizeden keresztül ugyanott és ugyanazt a munkát végzi, nem tekinthető különösnek, viszont mindezt úgy csinálni, hogy négyévente ismételten be kell gyűjteni a választópolgárok többségének támogatását, nem könnyű feladat,  a vezetői készségek azonban fejleszthetőek.

 A polgármesteri tisztség hatékony ellátásához az egyik nélkülözhetetlen elem a jól működő vezetői információs rendszer, amit pedig a vezetőnek kell saját maga számára kialakítania, arra sarkallta a projektben résztvevő partnereket, hogy közösen speciális képzést indítsanak a polgármesterek részére, amely egyedülálló módon segíti azon ismeretek bővítését, amelyek a polgármesterek mindennapi életével függnek össze, és „tudásátadás” helyett „kompetencia-átadásra” irányulnak.

Az elméletet megalapozó képzést minden oktatási napon kiegészíti a példákkal fűszerezett gyakorlati ismeretátadás. A norvég partner által biztosított szakértők segítségével a képzési tematikába és módszertanba a nagy múltra visszatekintő norvég önkormányzati képzés tapasztalatai épülnek be, az elméleti alapozást pedig az egyetlen közigazgatási képzéssel foglalkozó magyar egyetem biztosítja.

Az esemény folyamatosan figyelemmel kísérhető az ÖNkormányzat és az ÖN-KOR-KÉP című folyóiratokban valamint a www.toosz.hu és a www.onkornet.hu hírportálokon. 

A projekt vezetője: Dr. Zongor Gábor főtitkár
e-mail: zongor@toosz.hu

A Polgármester Akadémia szakmai koordinátora Dr. Boda Boglárka, TÖOSZ jogi titkár
e-mail: akademia@toosz.hu

A közleményt kiadta: Kleinné Csiky Ildikó a TÖOSZ kommunikációs vezetője


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.