Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BUDAKESZI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. március 1., péntek 07:19

Sikeresen indul a Zsámbéki-medence gyümölcsfajtáinak megmentésére hirdetett program
Nem  várt sikert hozott a Zsámbéki-medence hagyományos gyümölcsfajtáinak   megőrzésére hirdetett program első szakasza. A Pilisi Parkerdő Zrt.   felhívására mintegy 80 gazda  több mint 200 fájáról érkeztek olyan hajtások, melyekről tavasz  folyamán oltványok készíthetők. Az erdőgazdaság 2011-ben csatlakozott a  Kovács Gyula zalai erdész (képünkön), pomológus nevével fémjelzett mozgalomhoz, és  Budakeszi Erdészeténél 3 hektáros gyűjteményt létesített,  melyben a Kárpát-medence hagyományos gyümölcsfajaiból és fajtáiból  mintegy 500 fa található.
 
A  Pilisi Parkerdő Zrt. az országos gyűjtemény mellett újabb 3 hektáros  ültetvény-részt tervez kialakítani, amely kifejezetten a szűkebb térség,  a Zsámbéki-medence régi gyümölcsfajtáinak  megőrzését szolgálja. A gyűjtemény alapjainak megteremtéséhez kérték az  erdészek a helyi lakosság segítségét. A február 15-i határidőig 144, a  következő napokban még további 70, azaz összesen több mint 200 fáról  sikerült hajtásokat gyűjteni. Ezek többsége  körte, ami nagy valószínűséggel annak is köszönhető, hogy Budakeszin  sokáig a kertben álló körtefa termése jelentette az özvegyi nyugdíjat,  így minél több helyre ültették ezt a gyümölcsfajt. A körték mellett  alma, cseresznye, kajszibarack, szilva, dió, meggy,  birs és mutatóba néhány mandula vagy éppen eperfa is került a  gyűjteménybe. A legtöbb vessző Budakesziről érkezett, de további 9  község lakói gondolták fontosnak a részvételt, így Biatorbágyról,  Bicskéről, Budaörsről, Nagykovácsiból, Pátyról, Perbálról, Sóskútról,  Telkiből és Unyról is érkeztek felajánlások. A résztvevő települések  száma is folyamatosan bővül, így például Budajenőről érkezik még  felajánlás. A téma iránti általános érdeklődést mutatja, hogy még a  Dunakanyarból és a Balaton mellől is jelentkeztek lelkes  gyümölcs-barátok.
Több  helyi lakos vállalta, hogy az általa ismert, erdőszéleken, tisztásokon  még élő, öreg fákról vesszőt szed, helyüket feljegyzi, illetve a  vegetációs időszakban fejlődését  nyomon követi, a gyümölcs tulajdonságait rögzíti, és az információkkal  segíti az erdészet munkáját.
Az  átvett vesszőket a Tündérkert-mozgalmat elindító Kovács Gyula   erdész-gyümölcsész szakember tavasz folyamán nagyobb részt vadalma,   vadkörte, madárcseresznye alanyra oltja.  A megeredő kis fácskák ezt követően kerülnek végleges helyükre, a  Budakeszi Erdészet ültetvényébe. A Pilisi Parkerdő Zrt. ekkor az egyes  fajtákat felajánló gazdák számára is juttat a csemetékből, így a  gyümölcsfák otthoni szaporítására is lesz lehetőség. Az  Erdészetnél létesített gyűjteményben az egyes fajták leírását, termésük  felhasználásához kapcsolódó szokásokat, lehetőségeket írnak le,  térképeznek fel a szakemberek.
Az  egész Kárpát-medencére kiterjedő Tündérkert-mozgalmat 2013. február  16-án mutatták be a Hagyományok Házában. Kovács Gyula mellett Ambrus  Lajos író és Szarvas József színművész  ismertették az egykor gazdag gyümölcskultúra örökségét feltámasztani  hivatott programot.
 
Lomniczi Gergely
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.