Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. március 14., csütörtök 18:23

Két év alatt újul meg a Fogadalmi templom
Március elején megkezdődött Szeged jelképének, a Fogadalmi templomnak a régészeti és művészettörténeti feltárása, amely egy több mint 2 milliárdos beruházás első lépése. A dóm teljes rekonstrukciója 2015 márciusában fejeződik be, ezt követően lift viszi majd a turistákat a dóm tornyába, valamint felújítják a Dömötör-tornyot is.                
A kétéves munkálatokat követően 21. századi kulturális, turisztikai központtá válik a dóm, az altemplomban és a tornyokban kiállítóhelyek létesülnek interaktív táblákkal, a nyugati toronyba lesz liftközlekedés, a Dömötör-torony pedig mindenki által látogatható múzeummá alakul át.
A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság tavaly augusztusi ülésén döntött harmincnégy új kiemelt turisztikai beruházás támogatásáról. A dél-alföldi régióból összesen 6 fejlesztés került be a programba, ezek egyike a szegedi dóm, amelynek felújítására összesen 2 milliárd 86 millió forint támogatást kapott a katolikus egyház.
Amellett, hogy két év alatt kívülről teljes renováláson esik át a templom épülete, a belső infrastruktúra is megújul. A közműveken – a fűtési rendszeren, az elektromos és a vízellátáson – kívül új funkciókat kapnak bizonyos belső terek. Ezenkívül 21. századi informatikai szolgáltatásokkal szerelik fel a templom belső terét, az idegenvezetők mellett érintőképernyős tájékoztató pontokat helyeznek el.

A toronyban lesznek olyan szintek, ahol rendszeres, állandó kiállításoknak, rendezvényeknek alakítanak majd ki helyszíneket, és a templom nyugati tornyában – bizonyos szintekig –  liftközlekedést alakítanak ki. Az altemplom úgy változik majd meg, hogy az urnatemető környezetét méltóvá teszik a hely szelleméhez, az egész altemplom pedig látogatótérré alakul át. Itt helyezik el az egyházmegyei gyűjteményt, amely jelenleg a Dóm téri oldalsó szárnyának szemináriumi terme alatt van. 
Az ország egyik legrégibb román kori épületében, a Dömötör-toronyban megújul a keresztelőmedence, restaurálják az Aba-Novák Vilmos-freskókat, a felső szinten pedig egy modern informatikai rendszerrel kiegészített tárlat lesz majd látható.
A nagyobb munkálatok a nyár végén, ősz elején – a szabadtéri játékok befejezése után – indulnak majd, a beruházást 2015 tavaszára kell befejezniük a kivitelezőknek.


Nyolcvanhárom éve szentelték fel
Az 1930-ban felszentelt Fogadalmi templom Szeged talán leghangsúlyosabb épülete. Tervezője Foerk Ernő. Tornyai 93 méter magasak, hossztengelye 81, szélessége 51 méter. Alaprajza latin kereszt. Építését az újabb árvizektől való megmenekülésért fogadalomból, 1880. november 28-án határozták el a szegedi városatyák. A Fogadalmi templom tornyában lóg az ország legnagyobb harangja: súlya több mint 85 mázsa, alsó átmérője pedig 2,3 méter. Az ötmanuálos, 9040 sípon muzsikáló orgona méretei szerint a harmadik Európa templomi orgonái között.


2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.