Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. március 16., szombat 08:55

Dr. Gémesi György beszéde (3) - a központosítás ellenpontjáról
A harmadik (dilemma) a határon túli magyarság és az autonómia kérdése. A kettős állampolgárság 2004-es csúfos eredményű szavazása óta eltelt időben történtek ismertek. Sokunk számára fantasztikus eredmény az együvé tartozás lehetőségének napi megélése. Megható pillanatokat élhetünk át nap mint nap az állampolgári eskük kapcsán. Nem kérdés már Hál Istennek a nemzetben való gondolkodás és cselekvés, de... soha ne felejtsük el, hogy ők abban a környezetben küzdenek, élik meg magyarságukat és együtt kell éljenek egy másik állam polgáraival és ez bizony naponta róhat rájuk külön nehézségeket és terheket. Nem mondhatjuk meg innen azt, hogy hogyan feleljenek meg ezeknek a kihívásoknak. Nem lehet innen diktálni a forgatókönyvet, minden esetben nekik kell kijelölni az irányokat és nekünk ahhoz a hátszelet kell biztosítani. Nagy hiba innen irányítani az ott lévő belső ellentétek megoldásának folyamatát és mindig a legversenyképesebb, az ottani politikai küzdelemben legesélyesebb, az egyetemes magyarság érdekeit szolgálni tudó politikai erő mellé kell felsorakoznunk. Hiba és bűn innen pártok alapítását kezdeményezni és az ottani belső konfliktusok megoldását anyaországi politikai eszközökkel befolyásolni. Megoldják maguk, eddig is megoldották. Sokszor a jó szándékú kezdeményezések is károkat okozhatnak és a már ottani diplomáciai eszközökkel kivívott eredményeket veszélyeztetik. Elengedhetetlen az őket érintő kérdésekben a folyamatos konzultáció. Ennek megfelelően egyeztettem Csíkszereda testvérvárosunk vezetőjével és a velük való egyetértésben, egyetértve és támogatva többek javaslatát, mai ünnepünk részeként a városháza előtt a magyar zászlóval együtt felhúzzuk a székely zászlót, kifejezve ezzel a határon túli magyarokkal való együvé tartozásunkat, és magyarságuk megélésében elszenvedett sérelmeik kapcsán szolidaritásunkat. Mindezt nem haragból, nem valamiféle magamutogatás részeként, hanem méltósággal, tisztelettel és belső hittel.

Végül idézem Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártja korábbi elnökének a gondolatait:
“Nem akartam én többet mondani, csak azt, hogy legyünk felnőtt emberek, öntudatos magyarok. Ne mások mondják meg nekünk, milyennek kell lennünk, hanem magunk alakítsuk ki a saját nézetünket, és építsük tovább fejünkben az autonóm szlovákiai magyar közösséget. Ha azt mondom autonómia, Szlovákiában sok embernek görcsbe rándul a gyomra. Félelmetes kifejezés ez mindazok számára, akik csak az állam mindenek feletti hatalmában akarnak bízni. A kifejezést leszűkítő módon csupán annak egyik lehetséges jelentésére, a területi autonómiára próbálják értelmezni, holott az sokkal szélesebb lehetőségeket takar. Az autonómia a demokratikus decentralizáció egyik formája, a központosítás egyik lehetséges ellenpontja, ...amely nálunk is hozzájárulhat a társadalmi egyensúlyok oly szükséges kialakításához, a társadalmi kohézió növeléséhez.”

Tisztelt Hölgyeim és Uraim. Úgy tűnik, itthon is az autonómia félelmetes kifejezés sokak számára, akik csak az állam mindenek feletti hatalmában akarnak bízni és elfelejtik, amiért a rendszerváltoztatás előtt harcoltak. Teljesen egyetértve Csáky Pállal, bizony az autonómia a demokratikus decentralizáció egyik formája, a központosítás egyik ellenpontja... és ami nélkül az én demokrácia felfogásom szerint nem képzelhető el egy modern, a mai kor kihívásának megfelelni tudó versenyképes ország vagy nemzet. Az önkormányzati rendszer legyengítésével ez az egyensúly billent meg és okoz egyre inkább sérüléseket a márciusi ifjak által is oly vágyott demokratikus működésünkben.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim. Mint látjuk, ma fagyos és hideg szelek fújnak Magyarországon. De talán néhány nap múlva kitisztul az ég, és jön a tavasz, a természet újjáéledésének időszaka megállíthatatlanul. Tegyük a dolgunkat, hogy ez az újjáéledés minél szebb és jobb legyen.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.