Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. június 2. kedd
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS IX. Kerület - Ferencváros Önkormányzata
2013. március 18., hétfő 11:57

Esély a gyermekeknek Ferencvárosban
Március 12-én a Ferencvárosi Biztos Kezdet Gyerekházba látogatott Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, ahol dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere fogadta őket.
A vendégek bejelentették, hogy a Biztos Kezdet Gyerekházak folyamatos működése érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2013 márciusától támogatási előleget biztosít.
Kovács Zoltán elmondta, hogy a kezdeményezés - a Biztos Kezdet Gyermekházak - tavaly részben, idén már teljes egészében kormányzati támogatással működnek. Idén erre 294 millió forintot szánnak. Ezek a gyerekházak arra szolgálnak, hogy a mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű gyermekek hozzájussanak azokhoz az alapvető feltételekhez, amik a sikeres iskolai szerepléshez szükségesek. Elmondta, hogy bejelentésük egy visszatérő problémát orvosol: a pályázatok márciusban zárulnak le, de addig is a már futó programok számára biztosítanak támogatást, egyfajta megelőlegezett finanszírozást.
Langerné Victor Katalin a program szakmai hátteréről beszélt. Elmondta, hogy ez egy EU-s forrásból indított fejlesztés, de a kormány felismerve hasznosságát, saját maga viszi tovább. A tavalyi évben 41 gyermekház 610 gyermek bevonását vállalta, azonban ennél többet, 682 gyermeket emeltek be a programba. Nemcsak a gyerekházakban tartották a foglalkozásokat, hanem vidéken, aprófalvas településeken is felkeresték a tanyákat, falvakat, ahol közösségi rendezvényeket, játszónapokat is tartottak. „Ki kell emelnem, ez nem bölcsőde, nem óvoda, ez egy újfajta segítségnyújtás, ahol a kicsi gyermeket a születéstől fogva, a szülővel együtt segítik a szakemberek.”
Dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere a helyi sajátosságokról beszélt. Mint elmondta, Ferencváros ugyan nem tartozik a vidék kategóriába, de itt is vannak támogatásra szoruló családok, gyermekek. Hozzátette, hogy a bejelentés lehetővé teszi a folyamatos működést. Kiemelte a program fontosságát, „ezek a gyermekek, akik részt vesznek ebben a programban, ezen a helyen találkoznak először az ajándék fogalmával, először simogatják meg őket szeretettel”. A támogatások és a szakemberek munkája nélkül ez nem működne.
A jelenlévők ezután megtekintették a Ferencvárosi Biztos Kezdet Gyerekházat, ahol a szakemberekkel és a gyermekekkel is találkozhattak.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.